lördag, september 29, 2007

Svartvinbärskyckling

blackcurrantchicken

Svartvinbärskyckling
4 portioner

1 hel kyckling
smör
3 vitlöksklyftor, krossade
5 små morötter, delade
5 små knipplökar
2 dl färska eller frysta svarta vinbär
10 stora salviablad
1 dl svartvinbärssaft, outspädd
4 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 msk honung
svartpeppar

Till såsen:
5 dl sky från grytan
2 msk soja
2-3 msk maizenaredning
ev. vatten
salt, peppar

Dela kycklingen i portionsbitar. Smält smöret i en stor gryta, och bryn kycklingen tills den är gyllenbrun. Krossa vitlöksklyftorna, ansa kniplökarna, och dela morötterna i mindre bitar. Lägg allt i grytan, tillsammans med vinbär och salvia.

Häll på saft, fond, honung och vatten, och lite svartpeppar.

Lägg på lock och låt koka på låg värme i minst 30 minuter, men en timme är helt okej. Kycklingen ska bli riktigt mör.

Sila av skyn till såsen. Vispa i maizena och soja, och koka upp. Låt småputtra tills det tjocknar, späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av.

Lägg upp kyckling, lök och morötter i en skål, och häll över lite av såsen. Servera med kokt potatis och resten av såsen.

Recept på engelska:
Black Currant Chicken

onsdag, september 26, 2007

Karamelliserad morot

carrotcake

Karamelliserad morot
Till dekoration

3 små, eller 2 stora morötter
2,5 dl vatten
2,5 dl socker

Skala morötterna, och strimla fint. Gärna med ett zestjärn. Koka upp vatten och socker. Lägg i morotsstrimlorna och koka i fyra-fem minuter tills de är lite genomskinliga. Ta upp. Reducera sockerlagen tills den tjocknar och blir simmig. Lägg i morötterna igen, täck med lock, ta av från plattan och låt stå tills det kallnar. Låt sen morötterna rinna av innan du använder dem för att dekorera med.

Recept på engelska:
Caramelized Carrots

måndag, september 24, 2007

Två bra marinader till fläskkött

lemongingerpork

Ingefärsmarinad till fläskkött
Till ett kilo kött

juice av 1/2 citron
5-6 cm ingefära, tunt skivad
ca 1/2 msk torkad chili, gärna piri-piri
2 msk flytande honung
3 msk soja

Blanda ihop allt, lägg i köttet och låt det stå i minst ett par timmar. Grilla eller stek.

dragon-citron-kotletter

Dragon och citronmarinad
till ca 1 kg kött (gärna fläskkarré i bit)

2 dl vatten
2 msk socker
1,5 msk grovt salt
1 dl (löst packat) färsk dragon
3-4 blad färsk salvia
1 citron - skal och saft
svartpeppar

Hacka dragon och salvia grovt. Blanda vattnet med socker och salt, och rör om tills det löser upp sig. Rör ner örterna och citronskal och citronsaft. Skiva köttet och lägg i marinaden i ungefär två timmar. Ta ur, peppra, och grilla.

Recept på engelska:
Tasty marinades for pork

lördag, september 22, 2007

Karamelliserade fikon med kryddig yogurt

caramelizedfig

Karamelliserade fikon
2 portioner

2 färska fikon
smör
råsocker

Dela fikonen. Klicka på en aning smör, och strö över lite råsocker. Karamellisera i ugnen på 225°C i ca 10 minuter. Ta ut och servera med vaniljglass eller kryddig yogurt.

Kryddig yogurt
2 portioner

1 dl tjock yogurt
1 tsk hemgjort vaniljsocker (vaniljstänger nedstuckna i en burk vanligt socker!)
1-2 tsk hemgjort kryddsocker
1 tsk rivet citronskal

Blanda ihop. Låt gärna stå kallt en liten stund så tjocknar det en aning.

Recept på engelska:
Caramelized Figs with Spicy Yogurt

fredag, september 21, 2007

Krispig hallonsemifreddo

crunchy raspberry semifreddo

Krispig hallonsemifreddo
8-10 portioner

300 g hallon, frysta och tinade
3 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk yogurt
3 ägg
100 g socker
1 dl krusbärs- och flädercurd, eller vanlig lemon curd
100 g maränger, lätt krossade

Klä en avlång enlitersform med plastfolie.

Blanda ägg och socker. Vispa över vattenbad tills det är riktigt fluffigt, ta sedan av och fortsätt vispa tills det är alldeles svalt. (Totalt ungefär 10 minuter.) Vispa grädden tills den är fast, vänd ner yogurten. Vänd ner i äggsmeten. Blanda ner marängerna.

Krossa hallonen lätt. Häll hälften i botten av formen, och häll resten i smeten. Rör ner curden, och blanda bara lite slarvigt så det hela blir marmorerat. Häll i formen, och frys – gärna över natten.

Recept på engelska:
Crunchy Raspberry Semifreddo

onsdag, september 19, 2007

Medelhavsbiffar med färsk pasta och zucchini

mediterranean meatballs

Medelhavsbiffar med färsk pasta och zucchini

800 g nötfärs
3 msk ströbröd, gärna hemgjort
5-6 blad färsk salvia, finhackad
rivet skal av 1 citron
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
5 soltorkade tomater, finhackade
1,75 dl mjölk

1 zucchini
färsk pasta

Blanda allt utom köttfärs, och låt svälla ett par minuter. Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Forma runda biffar och bryn dem i smör, ta sedan ur pannan. Skär zucchinin i stavar och fräs tills de har lite färg men fortfarande är krispiga. Ta ur och lägg åt sidan så länge.

Sås:
7,5 dl matlagningsgrädde
15 soltorkade tomater, finhackade
ca 10 blad färsk salvia, finhackad
3 msk kapris
salt, peppar

Häll ner allt i pannan och koka upp. Lägg tillbaka biffarna och låt dem koka klart i såsen. Det är okej att lämna dem där en halvtimme, men det tar bara ett par minuter. Häll i zucchinistavarna precis före servering. Servera med färsk pasta.

Recept på engelska:
Mediterranean Burgers with Zucchini

måndag, september 17, 2007

Sparrisfrittata med bacon och manchego

asparagusbaconfrittata

Sparrisfrittata med bacon och manchego
1 portion

3 ägg
salt, peppar
2 tsk olivolja
3 sparris
35 g (1/4 paket) bacon
1 msk riven manchego (ersätt med parmesan eller pecorino om du vill)

Sätt ugnen på grill, på hög värme.

Koka upp vatten till sparrisen. Koka i tre minuter, och flytta sedan omedelbart till en bunke med iskallt vatten så att kokningen avstannar.

Fräs baconet tills det är knaprigt.

Vispa äggen med salt och peppar. Värm oljan på hög värme. Häll på äggen, och sänk genast värmen. Stek som en omelett - flytta försiktigt in kanterna mot mitten vartefter de gräddas, så att hela frittatan blir jämnt gräddad. När den är nästan klar, lägg på sparris, bacon och manchego, och sätt in under ugnens grillelement i 30 sekunder-1 minut. Servera direkt.

Recept på engelska:
Asparagus Bacon Frittata with Manchego

lördag, september 15, 2007

Krusbärsmarängpaj

gooseberry meringue pie

Krusbärsmarängpaj
6-8 portioner

Deg:
100 g smör
100 g socker
20 ml mjölk
1 ägg
200 g mjöl

Kör smör, socker, mjölk och ägg i matberedare. Tillsätt mjöl, och kör tills det precis går ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme. Degen räcker till ett rejält pajskal - du kan frysa in deg som blir över och använda en annan dag.

fyllning:
50 g smör
100 g råsocker
500 g krusbär

topping:
2 äggvitor
100 g strösocker
1 tsk majsmjöl eller maizena

Kavla ut pajdegen och klä en smord pajform. Använd gärna pajvikter om du har, så blir det snyggare. Förgrädda pajskalet på 180°C/160°C med varmluftsugn i 15-20 minuter, eller tills pajskalet blivit lätt gyllenbrunt.

Blanda socker och smör till fyllningen i en vid kastrull eller traktörpanna. När sockret har löst upp sig, tillsätt krusbären och koka i ett par minuter tills de börjar gå sönder. Rör om ordentligt så inte sockret blir klumpigt. Låt svalna.

Vispa äggvitorna till marängen tills de är fluffiga. Tillsätt sockret, en sked i taget, och vispa tills det är styvt och blankt. Tillsätt majsmjölet sist.

Häll fyllningen i pajskalet, och bred över marängen. Grädda i 140°C/120°C med varmluftsugn i ca 40 minuter.

Recept på engelska:
Gooseberry Meringue Pie

torsdag, september 13, 2007

Saganaki

saganaki

Saganaki
4 portioner

2 paket Saganaki (finns i Fontanas sortiment)
1 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd (helst panko, japanskt ströbröd)

salt
citron
sallad
vattenmelon
olivolja

Skär osten i stänger, 6 per paket. Doppa stängerna först i vetemjöl, sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Lägg på en tallrik så länge. Hetta upp olivolja i en djup stekpanna. Stek osten på alla sidor så att den blir gyllenbrun - du behöver ha ganska hög värme så att det blir lite yta, utan att osten smälter.

Fördela sallad på fyra tallrikar, skär vattenmelon i bitar och servera oststängerna med en klyfta citron och gärna lite flingsalt.

Recept på engelska:
Saganaki

onsdag, september 12, 2007

Potatissallad med senapsvinaigrette

potatissallad

Potatissallad med senapsvinaigrette
4 portioner

600 g färskpotatis
1 liten rödlök
1 näve kalamataoliver
1/2 burk kapris
1 bunt rädisor

dressing:
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
2 tsk grov senap
1 klyfta vitlök
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk torkad timjan

Koka potatisen tills den är mjuk. Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen, och skiva ner potatisen medans den är varm. Blanda i de andra ingredienserna och servera.

Recept på engelska:
Mustard Vinaigrette Potato Salad

måndag, september 10, 2007

Pimentón de la Vera Glaze & Spenatsallad med bacon

pimentondelaverameat

Pimentón de la Vera Glaze

1,5 dl rödvinsvinäger
3/4 dl råsocker
1,5 tsk pimenton de la vera (rökt paprikapulver, använd picante-varianten)
1/2 tsk salt

Koka upp vinäger och socker, och koka på låg värme i 5-10 minuter tills det har tjocknat lite, och är simmigt. Vispa ner pimenton och salt och koka en minut till. Ta av från värmen och låt svalna. Använd sen för att pensla på kött under grillning, och som sås. Servera sedan köttet med den här salladen:

Spenatsallad med bacon
4 portioner

1 paket bacon (140 g)
2 påsar babyspenat (á 80 g)
1/2 dl filmjölk
2 msk dijonsenap
1/2 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
2 tsk rödvinsvinäger
salt, svartpeppar

Vispa ihop olivolja och filmjölk med senapen, vitlöken och vinägern. Smaka av med lite salt och peppar. Fräs baconet tills det är knaprigt, och skölj spenaten ordentligt. Blanda med dressingen.

Recept på engelska:
Pimentón de la Vera Glaze & Bacon Spinach Salad

lördag, september 08, 2007

Linssallad med gröna bönor och fetaost

feta puy lentil salad

Linssallad med gröna bönor och fetaost
2 portioner

100 g puy-linser
2,5 dl vatten
1 lagerblad
150 g gröna bönor
1 stor morot eller 2 små
1 rödlök
75 g fetaost
1/2 kruka koriander
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk flytande honung
salt, peppar

Lägg linser och lagerblad i en liten kastrull, häll på vattnet och koka upp. Koka i ca 20 minuter, eller tills linserna är lagom mjuka.

Slanta moroten, och koka i saltat vatten tills skivorna har mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Lyft över till en skål med kallt vatten.

Koka de gröna bönorna i 2-3 minuter i saltat vatten, flytta sedan omedelbart till en skål kallt vatten så att kokningen stannar.

Hacka löken fint. Vispa ihop oljorna, vinägern, honung och salt och peppar till dressingen. Hacka koriandern.

Skölj linserna i kallt vatten, låt rinna av. Lägg upp dem på ett stort fat och blanda med gröna bönor, morot, lök och koriander. Ringla över dressingen och smula över fetaost.

Recept på engelska:
Puy Lentil Salad with Feta Cheese

torsdag, september 06, 2007

Dillbröd

dill bread

Dillbröd
24 stycken

50 g jäst
5 dl vatten
2,5 tsk salt
2 tsk socker
1 dl finhackad dill
1 tsk stötta dillfrön
720 g mjöl
50 g smör, i tunna skivor

Lös jästen i en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, dill och dillfrön, rör om. Rör ner smöret och en del av mjölet, sedan resten av mjölet. Arbeta i maskin eller för hand, ca 5 minuter i maskin. Det blir en ganska lös och lite kletig smet. Häll över i en ren bunke och låt jäsa till dubbel storlek – det går fort, ca en halvtimme.

Knåda ihop med ev. lite extra mjöl. Rulla lagom portionsbröd och lägg på en plåt eller i smorda muffinsformar om du vill ha mer exakt form på bröden. Klipp ett par snitt i toppen av varje bulle, och jäs under duk i en halvtimme.

Grädda i 225°C i 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Dill Bread

tisdag, september 04, 2007

Kikärter med vitlök, lime och ingefära

chili lime chickpeas

Kikärter med vitlök, lime och ingefära

1 burk kikärter
en bit färsk ingefära (stor som en tumme)
1 lime - både rivet skal och saft
1-2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
flingsalt med chilismak, eller vanligt flingsalt plus torkad chili

Skölj kikärterna noga. Riv vitlök, ingefära och limeskal, och blanda med limesaft och olivolja. Rör ner kikärterna, och smaksätt med salt och chili.

Recept på engelska:
Garlic, Lime & Ginger Chickpeas

söndag, september 02, 2007

Risotto med kantareller och hasselnötter

cyberkockenrisotto0709-2

Risotto med kantareller och hasselnötter
2 personer

2 dl risottoris
1 liter kycklingbuljong
1 gul lök, hackad
1/2 dl torr sherry
100 g kantareller
75 gröna bönor
25 g ruccola
2 tsk flytande honung
1 dl riven parmesan
1 dl riven pecorino
1/2 dl rostade hasselnötter
smör
olivolja

Koka upp buljongen i en liten kastrull. Rosta hasselnötterna, och hacka dem grovt. Koka de gröna bönorna tre minuter, och lägg i en bunke med kallt vatten så att kokningen avstannar. Skr sedan i mindre bitar. Fräs kantarellerna, hela, med lite olja. Ta ur och hacka grovt (men spara gärna några till dekoration.) Skölj ruccolan och hacka grovt.

Smält lite smör i en stor gryta. Fräs löken så att den blir lite genomskinlig, men utan att ta färg. Häll i riset och en skvätt olivolja och fräs riset tills det får lite färg. Häll på sherryn och låt den koka in. Tillsätt hälften av hasselnötterna. Tillsätt sedan buljong, en slev i taget, och låt det koka in. Du kanske inte behöver all buljong, det är svårt att säga exakt hur mycket som går åt. Jag gör alltid risotto i en vid gryta, på hög värme, så att buljongen kokar in relativt snabbt. Tillsätt mer buljong så fort det ser torrt ut. Efter ca 17-18 minuter brukar min risotto börja kännas klar. Riset ska vara mjukt men spänstigt.

Rör då ner ruccola, kantarellhack och gröna bönor. Rör ner båda sorternas ost, och honung. Lägg upp fint, och dekorera med resten av hasselnötterna, lite mer ost om du vill och hela kantareller om du sparade några.

Cyberkocken - denna månads värd är Cloudberry Quark.

Recept på engelska:
Hazelnut Chanterelle Risotto

fredag, augusti 31, 2007

Chokladsorbet

chocolatesorbet

Chokladsorbet
ca 1/2 liter

275 ml vatten
100 g socker
40 g kakao
95 g choklad (70% kakao)
1/2 tsk vaniljextrakt
nypa salt

Vispa ihop socker, vatten och kakao, och koka upp. Finhacka chokladen, och rör ner den tillsammans med vanilj och salt. Kyl helt, helst över natten eller åtminstone i några timmar. Kör i glassmaskin.

Recept på engelska:
Chocolate Sorbet

måndag, augusti 27, 2007

Skrädmjölsdrömmar

skradmjolsdrommar

Skrädmjölsdrömmar
ca 40

160 g osaltat smör i tärningar
90 g hemgjort vaniljsocker
70 g råsocker
140 g skrädmjöl
120 g vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Rör smör och socker poröst. Rör ner mjöl och hjorthornssalt och rulla små fina bollar av degen. Platta till och lägg på en plåt. Grädda i 160°C i ca 20 minuter - tills kakorna får lite färg, och har spruckit upp. (Jag har varmluftsugn - kan behövas några extra minuter i vanlig ugn.)

Recept på engelska:
Oatmeal Dreams

söndag, augusti 26, 2007

Grillad majssalsa med fetaost

fire roasted corn salsa

Grillad majssalsa med fetaost

2 majskolvar
neutral olja
1 msk olivolja
1 lime, pressad
1 kruka koriander
1/2 paket fetaost

Pensla majsen med lite neutral olja och grilla dem i 20-30 minuter på låg eller medelvärme. Skär av kornen, och blanda med olivolja, lime, koriander och smulad fetaost.

Recept på engelska:
Fire Roasted Corn Salsa with Feta Cheese

fredag, augusti 24, 2007

Krispig polenta med karamelliserade körsbärstomater

crispypolentacaramelizedtomatoes

Krispig polenta med karamelliserade körsbärstomater
4 portioner

Krispig polenta

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
1,8 dl polenta
1 tsk salt
0,5 dl parmesan
125 g mozzarella

Koka upp vatten och mjölk. Rör ner salt och polenta, och rör om hela tiden tills polentan är riktigt tjock. Hur lång tid det tar beror på din polenta. Rör ner parmesanen. Bred sedan ut i en smord form, och platta till så att det är ett jämnt lager. Låt svalna, och ställ sedan i kylen minst en timme, men gärna längre.

Ta ut åtta rundlar ur polentan, olja lätt med olivolja på båda sidorna, och stek i ugnen eller i grillpanna (eller på grillen förstås) i 225°C i ca 20 minuter. Vänd efter halva tiden, och fördela mozzarellan ovanpå när det är ungefär fem minuter kvar.

Det som blir kvar när du tagit ut rundlarna kan du skära i småbitar, lägg i en ugnsform med lite salt och olivolja och låta steka med i ugnen - det blir som små krispiga chips, jättegott.

Karamelliserade körsbärstomater

200 g körsbärstomater, halverade
4 shalottenlökar, tunt skivade
3 msk farinsocker
2 msk smör
2 msk sherryvinäger

Blanda allt i en kastrull. Koka ihop på mycket låg värme, i ungefär en halvtimme. Fördela ovanpå de mozzarellagratinerade polentarundlarna, och servera direkt.

Recept på engelska:
Crispy Polenta with Mozzarella & Caramelized Cherry Tomatoes

onsdag, augusti 22, 2007

Torskrygg med pesto och tomater

torskryggpesto

Torskrygg med pesto och tomater
2 portioner

2 bitar torskrygg
2 tomater
4 tsk pesto

Skiva tomaterna och lägg på två folieark. Häll en tesked pesto över varje portion. Lägg på fisken, och toppa med mer pesto. Vik ihop folien till paket, och baka i ugnen - 200°C , i ca 10-15 minuter. Servera med kokt potatis.

Recept på engelska:
Cod with Pesto & Tomatoes

måndag, augusti 20, 2007

Rabarber- och fläderpaj med smultäcke

rhubarbelderflowercrumble

Rabarber- och fläderpaj med smultäcke
6 portioner

1 kg rabarber
1,5 dl outspädd flädersaft
1/2 dl strösocker
1/2 dl hemgjort vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl

Smuldeg:
1 dl strösocker
3-4 dl vetemjöl
125 g smör, rumsvarmt
1 msk hemgjort vaniljsocker
rivet citronskal av 1/2 citron
100 g vit choklad, grovhackad
1 dl pinjenötter

Värm ugnen till 200 grader. Skär rabarbern i bitar, och blanda med flädersaften, strösocker, hemgjort vaniljsocker och potatismjöl. Häll i en stor pajform, och grädda i ca 25 minuter.

Gör under tiden i ordning smuldegen. Nyp ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker, citronskal och vit choklad. Om det är för kladdigt kan du ha i lite mer mjöl tills det är lagom smuligt. Strö över pajen, och strö till sist över pinjenötterna.

Grädda i 10-12 minuter tills täcket har fått fin färg, men var försiktig så att det inte bränns.

Recept på engelska:
Rhubarb Elderflower Crumble

torsdag, augusti 16, 2007

Kalljästa frallor

coldrisenbuns

Kalljästa frallor
15 stycken

50 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 msk socker
1,5 msk salt
1 msk olja
1 kg vetemjöl - gärna Manitoba Cream, eller Vetemjöl Special

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, socker, salt och olja och blanda. Häll i mjölet, och arbeta degen med en maskin i tio minuter. (Fem minuter på lägsta hastigheten, fem på näst lägsta.) Degen ska bli riktigt hård och elastisk - om du bakar för hand, bered dig på att knåda rejält!

Lägg degen i en ren bunke, och smörj in den med en aning olja. Täck med plastfolie, och jäs i kylskåp över natten.

Nästa morgon, baka ut degen till fina frallor, lägg på en plåt och låt jäsa under en handduk i ca 40 minuter.

Grädda i 225°C i 12-15 minuter.

Recept på engelska:
Cold-risen Bread

onsdag, augusti 15, 2007

Cous-cous med kyckling och dragon

chicken-cashew-couscous-1

Cous-cous med kyckling och dragon
4-6 portioner

1 kg kycklingfiléer
2 citroner, pressade
1 bit färsk ingefära
5 dl kycklingbuljong
5 dl cous-cous
6 tomater, tärnade
1/2 paket bacon (70 g)
1 purjolök, skivad
1 röd paprika, tärnad
6 klyftor vitlök, hackade
200 g naturella cashewnötter
2 msk olivolja
1 stor näve färsk dragon

Riv ingefäran, och skär kycklingen i bitar. Stek kycklingen i hälften av oljan, och när den fått lite färg, tillsätt ingefära och saften från citronerna.

Koka upp kycklingbuljongen, och häll den över cous-cousen i en bunke, tillsammans med den sista matskeden olja. Täck med plastfolie och låt stå i 5 minuter. Tillsätt kycklingen, och tomaterna. (Eller så väntar du med tomaterna, och lägger de överst på varje portion istället - rekommenderas om du tänker äta det här i flera dagar, då tomater blir lite trista i kylen.)

Skär baconet i bitar, och fräs tills det är knaprigt. Tillsätt purjolök, paprika, cashewnötter och vitlök. Fräs i tre minuter och tillsätt sen till cous-cousen. Blanda ner dragonen, och smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Chicken Tarragon Cous-Cous

måndag, augusti 13, 2007

Krusbärscurd med fläder

marang-krusbarscurd

Krusbärscurd med fläder
2 små burkar

500 g krusbär
1 dl vatten
140 g hemgjort vaniljsocker
100 g strösocker
3 msk koncentrerad flädersaft
85 g kallt smör, tärnat
3 uppvispade ägg

Lägg krusbären och vattnet i en kastrull. Koka i ca 5 minuter, tills krusbären har gått sönder och är mjuka. Pressa genom en sil.

Blanda ner socker (båda sorterna), flädersaft, smörtärningar och uppvispat ägg i krusbärspurén. Ställ skålen på en sjudande kastrull, och rör hela tiden tills curden har tjocknat. Det tar ca 20 minuter.

Häll upp på väl rengjorda burkar. Ställ kallt, annars stelnar inte curden som den ska. Använd fort när du väl öppnat burkarna.

Servera gärna som på bilden - med flädermarinerade jordgubbar, maränger, och en kräm på mascarpone, tjock yogurt och vanilj.

Recept på engelska:
Gooseberry Elderflower Curd

söndag, augusti 12, 2007

Kräftlag

kraftor

Perfekt att slå över färdigköpta kräftor - låt dem stå i lagen tre-fyra timmar.

Kräftlag
till ett kilo frysta och tinade kräftor

2,5 liter vatten
0,5 dl salt
1 msk strösocker
1,25 dl öl
1 gul lök, i klyftor
krondill, utan stjälkar.

Koka upp vatten, salt, socker, öl och lök. Låt koka under lock i fem minuter. Lägg krondillen i en hink eller bunke, slå över lagen och låt den svalna. Lägg ner kräftorna när det är i stort sett rumstempererat, och låt sedan kräftorna ligga i lagen i tre-fyra timmar.

Recept på engelska:
Crawfish brine

fredag, augusti 10, 2007

Sallad med björnbär och serranoskinka

blackberryserranosalad

Sallad med björnbär och serranoskinka
4 portioner

100 g ruccolasallad
80 g serranoskinka
125 g björnbär - färska eller frysta och tinade

dressing:
125 g björnbär (färska eller frysta och tinade)
1/2 dl olivolja
1 msk flytande honung
1,5 msk balsamvinäger
salt, peppar

Börja med att göra dressingen. Mosa björnbären och passera dem genom en sil så att du blir av med kärnorna. Vispa ihop med olivolja, honung och vinäger, och smaka av med salt och peppar.

Fördela sallad, skinka och björnbär på fyra tallrikar, och droppa över dressingen. Servera gärna med ett gott bröd.

Recept på engelska:
Blackberry Serrano Salad

onsdag, augusti 08, 2007

Muffins med krispig havretopping

havremuffins

Muffins med krispig havretopping
12 normalstora muffins

2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/4 dl filmjölk

Fyllning:
90 g smält smör
1/2 dl hemgjort vaniljsocker
2 dl havregryn
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel


Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smält smör, filmjölk, mjöl och bakpulver. Klicka ut i muffinsformar.

Blanda alla ingredienserna till fyllningen och lägg en rejäl klick på varje muffins.

Grädda i 200°C i 10-12 minuter. Se upp så att inte toppingen bränns vid.

Recept på engelska:
Caramel Oatmeal Muffins

måndag, augusti 06, 2007

Tortellinisallad

tortellinisallad2

Tortellinisallad
2 portioner

250 g färsk tortellini med svampfyllning
1 handfull körsbärstomater
1/2 liten rödlök
100 g rökt skinka, strimlad
1 bunt sparris
1/2 msk olivoljva
1/2 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
parmesan

Bryt av den träiga delen av sparrisen. Koka i saltat vatten 4-5 minuter. Lyft ur sparrisen och lägg den i en bunke med iskallt vatten så att kokningen avstannar. Koka tortellinin - det går fint att använda samma vatten.

Dela sparrisen i mindre bitar, halvera tomaterna, skiva rödlöken fint och strimla skinkan. Häll av tortellinin när den är klar. Blanda med tomater, lök och skinka, och sparrisbitarna. Häll på lite olja och vinäger, och smaka av med salt och peppar. Servera med hyvlad parmesanost.

Recept på engelska:
Tortellini Salad

lördag, augusti 04, 2007

Knäckebröd med kummin

knackebrod1

Knäckebröd med kummin

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 tsk hel kummin, stött i mortel
2 tsk sesamfrön
2 tsk linfrön

Rör ut jästen i vattnet, och blanda i alla övriga ingredienser. Knåda för hand eller i degmaskin. Tillsätt lite extra mjöl om degen är alltför klibbig. Flytta degen till en ren bunke, täck med en handduk och låt jäsa i en timme.

Rulla ut degen till en lång rulle, och dela i ca 15 bitar. Kavla ut varje bit för sig. Använd extra mjöl så att inte degen fastnar i underlaget, och vänd ofta. Kavla ett par tag med en kruskavel. Ta ut ett litet hål i mitten med ett kakmått eller ett litet glas.

knackekatt

Lägg på en plåt och grädda i 200°C (varmluftsugn, ta 225°C i en vanlig ugn) i ungefär 10-12 minuter. Vänd efter halva tiden.

Du kan grädda alla "hålen" för sig, de behöver möjligen lite mindre tid än de stora kakorna. Och så kan man ta ut bitar med kakmått, som min knäckebrödskisse här ovan...

Recept på engelska:
Swedish Crisp Bread with Caraway

onsdag, augusti 01, 2007

Kall mandelsoppa med vitlök

ajoblanco

Kall mandelsoppa med vitlök
..eller ajo blanco som det också kallas.

4 portioner som huvudrätt, eller 8 små förrätter

100 g vitt bröd, utan kanter
90 g mandlar, skållade och skalade
120 g gröna druvor, kärnfria
2 klyftor vitlök
3-4 msk olivolja
havssalt
svartpeppar
5 dl vatten
1 msk sherry
1 msk vitvinsvinäger

Till serveringen:
2 msk pinjenötter
2 msk torkade tranbär (eller russin)
1/2 gurka, skalad

Lägg brödet i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå en halvtimme. Krama sen ur och lägg brödet i en matberedare med mandlarna, druvorna och vitlöken. Kör tills det är slätt. Tillsätt sen olja, salt, peppar, vatten, sherry och vinäger. Kör igen, och smaka av. Soppan ska vara helt slät, jag fick ta till min stavmixer för att få bra fason på den. Nästa gång kör jag nog allt i min blender istället.

Ställ kallt i ett par timmar.

Till serveringen, rosta pinjenötterna och hacka grovt ihop med tranbären. Fördela i skålarna. Häll på soppan, och toppa med fint tärnad gurka.

Recept på engelska:
Cold Garlic Almond Soup - Ajo Blanco

måndag, juli 30, 2007

Thailändsk biffsallad med mango

thaibiffsallad

Thailändsk biffsallad med mango
2 portioner

300 g rostbiff, strimlat
1/2 zucchini, i tunna stavar
100 g mango i tärningar (frusen går alldeles utmärkt bra)
10-15 körsbärstomater, halverade
1/2 rödlök, tunt skivad
1/2 kruka koriander
1 näve färsk mynta
3 msk neutral olja
3 msk ljus japansk soja
2 lime, pressade
3 msk vatten
1/2 msk sesamolja
1 nypa råsocker
1 klyfta vitlök, pressad
1 finhackad färsk chilipeppar, eller krossade små torkade chilifrukter - jag använde Piri-Piri blandat med havssalt i kryddkvarn.

Blanda tomater, mango, rödlök, mynta och koriander i en bunke. Blanda olja, soja, lime, vatten, sesamolja, socker, vitlök och chilipeppar i en annan bunke.

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna eller i en wok. Fräs zucchinistavarna i 3-4 minuter, eller tills de fått lite färg. Lägg över i en bunke. Häll på lite mer olja, och fräs köttet i ett par minuter, tills det har fått färg. Häll över dressingen och låt fräsa ihop i ca 30 sekunder.

Lägg upp allt, och servera. Vi åt jasminris till, gott!

Recept på engelska:
Thai Beef Salad

söndag, juli 29, 2007

Rökig ruccolasås

ruccolasauce

Rökig ruccolasås

50 g ruccola
1,5 dl tjock yogurt (grekisk eller turkisk)
2-3 msk majonäs
1/2-1 msk chipotlesås (rökt chilisås)
cayennepeppar

Hacka ruccolan grovt, och blanda med yogurt och majonäs. Smaksätt med chipotlesås och cayenne, och ev. en gnutta honung om du tycker att det är för syrligt. Du kan ha i lite salt och vitlök också om du vill.

Recept på engelska:
Smoky Rocket Sauce

fredag, juli 27, 2007

Irish Coffee glasstårta

irishcreamcake

Irish Coffee glasstårta
ca 10 bitar

botten:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk kakao

fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor
2 msk irländsk whiskey

Riv mandelmassan och blanda med kakao och äggvitor. Bred ut smeten i en smord form (24 cm springform) och grädda i 175°C i ca 12-15 minuter. Lossa kakan från formen och låt den svalna helt. Diska formen.

Lägg sedan tillbaka bottnen i formen, och gör i ordning fyllningen. Vispa grädde med pulverkaffe och florsocker tills det är riktigt tjockt. Rör ner äggulor och whiskey. Häll över bottnen. Täck med plastfolie och frys över natten eller i minst fyra timmar.

Servera gärna med lite pudrad kakao.

Recept på engelska:
Irish Coffee Ice Cream Cake

torsdag, juli 26, 2007

Nektarinsorbet

nektarinsorbet

Nektarinsorbet

6-7 mogna nektariner
160 ml vatten
140 g socker
1-2 tsk pressad citron

Skär nektarinerna i små bitar men skala inte. Blanda med vattnet, koka upp i en liten kastrull och lägg på ett lock. Koka i ca 10 minuter. Häll i sockret och rör om, och låt det svalna helt.

Mixa sedan med en handmixer eller i en blender, och tillsätt pressad citron. Kyl smeten ordentligt, gärna över natten, och kör sen i glassmaskin i 15-20 minuter.

Recept på engelska:
Nectarine Sorbet

tisdag, juli 24, 2007

Falukorv med röd curry

korv-redcurry

Falukorv med röd curry
2 rejäla portioner

300 g falukorv, tärnad
1 gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, pressad
1-2 msk röd currypasta
lite chilisås
ca 1 dl majskorn
2 dl kokosmjölk (eller Kelda Kokos)
1 dl matlagningsgräde

Fräs korven i en stor stekpanna eller traktörpanna tills den fått lite färg. Tillsätt lök, vitlök och röd curry. Fräs i ett par minuter. Häll på chilisås och majs. Efter ytterligare några minuter, häll på kokosmjölk och matlagningsgrädde och låt koka ihop. Späd med lite vatten eller mjölk om det blir för tjockt.

Servera med ris.

Recept på engelska:
Red Curry Sausage

måndag, juli 23, 2007

Zucchinicarpaccio

zucchinicarpaccio

Zucchinicarpaccio
4 portioner som liten förrätt

1/2 zucchini
ca 20 gram västerbottensost
1/2 msk kallpressad rapsolja
havssalt
1/2 msk crema di balsamico

Skiva zucchinin mycket tunt på en mandolin, och fördela skivorna på fyra tallrikar. Droppa över lite rapsolja och crema di balsamico, och strö över lite havssalt och tunt hyvlad västerbottensost.

Mängderna är ganska oprecisa - använd så mycket eller lite som du vill, förstås.

Recept på engelska:
Zucchini Carpaccio

lördag, juli 21, 2007

Hallon- och Limoncello Semifreddo

raspberry limoncello semifreddo

Hallon- och Limoncello Semifreddo
10-12 portioner

Semifreddo:
200 g hallon, färska eller tinade
80 g hemgjort vaniljsocker (eller vanligt socker + fröna från en halv vaniljstång)
3 dl vispgrädde
4 dl crème fraîche
4 msk limoncello

Sås:
250 g hallon, färska eller tinade
1-2 msk vit sirap
2 msk limoncello

Du behöver en form som rymmer en liter. Använd gärna en silikonform. Om du använder en vanlig form, klä den med bakplåtspapper eller teflonduk.

Börja med semifreddon. Mosa hallonen med hälften av sockret, 40 g, i en bunke. Vispa grädden med resten av sockret och limoncellon. Vispa crème fraîchen tills den tjocknat. Rör ihop den med grädden, och vänd till sist ner hallonen, men mycket försiktigt - den ska inte blandas ner helt, utan bara marmorera gräddblandningen lite.

Häll upp i en form, och frys - helst över natten. (Kan göras upp till en månad i förväg.)

Såsen: Blanda ihop hallon med sirap och limoncello, och mixa med stavmixer eller en matberedare tills såsen är slät. Passera eventuellt om du inte vill ha med kärnorna. Servera till semifreddon, som behöver tina i ca en halvtimme innan den går att skära upp i fina bitar.

Recept på engelska:
Raspberry Limoncello Semifreddo

torsdag, juli 19, 2007

Matvetesallad

matvetesallad

Matvetesallad
1 stor portion

3/4 dl matvete
1 pytteliten rödlök
en näve tärnad ost, gärna västerbottensost eller cheddar
1 granny smith-äpple (eller annat krispigt äpple), fint tärnat
2-3 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
1 näve alfalfagroddar
5-6 körsbärstomater, halverade
1/2-1 dl crème fraîche
salt
cayennepeppar
spiskummin
torkad koriander

Koka matvetet enligt förpackningen. Tärna lök, äpple och ost, halvera tomaterna och skär skinkan i tunna strimlor. Blanda ihop. Rör ner så mycket crème fraîche som behövs för att göra salladen lagom krämig, och krydda!

Recept på engelska:
Wheat Berry Salad

tisdag, juli 17, 2007

Morotsbröd med solrosfrön

Sunflower

Morotsbröd med solrosfrön

5 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst
1/2 dl mörk sirap
2 msk olja
1 dl solrosfrön
1 stor morot, fint riven
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
gnutta kanel (kan uteslutas)

Smula jästen i en bunke, och häll över det ljumna vattnet. Rör om tills jästen har löst sig, och tillsätt sen sirap, olja, salt, solrosfrön, riven morot, kanel och allt rågmjöl. Blanda ihop till en smidig men fast deg med resten av mjölet, och låt sen jäsa i ungefär 40 minuter. Tryck sedan ut i en långpanna, och markera bitar med en kniv. Jäs igen, i ca 30 minuter. Grädda sedan i 20-25 minuter på 225°C.

Recept på engelska:
Carrot Sunflower Bread

måndag, juli 16, 2007

Knapriga ägg

crispyegg

Knapriga ägg

-torrt bröd
-basilika
-vitlök
-parmesan
-olivolja
-ägg

Mixa det torra brödet med basilika, parmesan och vitlök i en matberedare tills du har smaksatt ströbröd, i stort sett. Du kan ha det här i en burk i kylen.

När du vill göra knapriga ägg tar du ett par matskedar smulor, häller på någon tesked olivolja och rör runt tills smulorna är oljiga. Häll dem i en stekpanna, och värm tills det börjar fräsa om smulorna. Häll på ett eller två ägg, och stek tills äggen är klara.

Recept på engelska:
Crispy Eggs

söndag, juli 15, 2007

Polentakex med ost

polentacrackers

Polentakex med ost
60-70 kex

115 g dinkelmjöl
150 g polenta
1 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk cayennepeppar
ca 1,25 dl riven parmesan
40 g smör, kallt, i tärningar
1,8 dl filmjölk

Värm ugnen till 175°C.

Blanda mjöl, polenta, salt, bikarbonat, cayennepeppar och parmesan i en matberedare. Tillsätt smöret och kör hastigt. Tillsätt filen och kör tills degen går ihop till en boll. Knåda lite för hand, täck med plast och låt vila i rumstemperatur i en halvtimme.

Dela degen i fyra delar och kavla ut en i taget. Kavla tunt, men var försiktig så den inte går sönder. Använd ett kakmått för att ta ut fina kex, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kexen i 8-10 minuter, beroende på hur tunna du har gjort dem. Var försiktig - de bränns fort. Låt dem svalna helt innan du serverar dem eller lägger i en tät burk. Det går bra att frysa dem också, men de blir godast om du då kör dem nån minut i ugnen igen.

Recept på engelska:
Polenta Cheese Crackers

fredag, juli 13, 2007

Tzatziki med avocado

avo-raitziki

Tzatziki med avocado

-tjock yogurt
-vitlök
-riven gurka
-mosad eller tärnad avocado
-färsk koriander
-salt
-peppar
-citron
-honung

Bara att blanda ihop!

Recept på engelska:
Avocado Tzatziki

onsdag, juli 11, 2007

Guacamole

guacamole-070526

Annes Guacamole

2-3 mogna avocado
en handfull körsbärstomater, halverade eller kvartade
1 lime eller 1/2 citron, pressad
1 stor bunt koriander, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
salt, svartpeppar

Mosa avocadon med en stavmixer, eller med en gaffel. Tillsätt vitlök. Pressa ner lime eller citron, blanda i salt och peppar. Rör ner tomaterna, och avsluta med koriander.

Recept på engelska:
Anne's Guacamole

måndag, juli 09, 2007

Jordgubbssorbet med vanilj och lime

jordgubbssorbet

Jordgubbssorbet med vanilj och lime

400 g färska jordgubbar
140 g hemgjort vaniljsocker (stoppa ner vaniljstänger i en burk strösocker och låt stå ett par veckor - häll bara på mer socker när du använder det.)
1-2 tsk Rose´s Lime

Skiva jordgubbarna och blanda i en stor skål med sockret. Låt stå tills sockret har löst upp sig, en timme blir bra.

Mixa med en stavmixer och tillsätt en eller två skedar Rose's Lime. Ställ kallt över natten eller i ett par timmar, och kör sedan i glassmaskin tills det är färdigt, ca 15-20 minuter.

Recept på engelska:
Strawberry Vanilla Sorbet with Lime

fredag, juli 06, 2007

Svinklövbröd

svinklovbread

Svinklövbröd
2 limpor

25 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
25 g salt
10 g socker
2 msk olivolja
4 dl filmjölk
300 g vetemjöl
300 g manitoba-vetemjöl (eller vanligt mjöl)
300 g durumvetemjöl
100-150 g grahamsmjöl

Lös upp jästen i vattnet. TIllsätt salt, socker och olivolja. Blanda ner filmjölken, och tillsätt gradvid allt mjöl. Knåda ordentligt, gärna med en köksassistent.

Kalljäs i en täckt bunke eller burk i kylskåp minst sex timmar, eller jäs i rumstemperatur i ungefär två timmar.

Slå ner degen, och forma till två fina limpor. Täck med en fuktig handduk eller plastfilm, och jäs i ca 2 timmar.

Skär försiktigt ett par jack i brödet med en vass kniv om du vill. Pensla med vatten, och grädda på 200°C i 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Recept på engelska:
Bread from Svinklov

torsdag, juli 05, 2007

Friterad kyckling

friedchicken

Friterad kyckling
6 portioner

900 g lårfiléer av kyckling

Marinad:
7,5 dl filmjölk (gärna lättfil)
4 msk grovt salt
2 msk socker
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1/2 msk chili
1-2 tsk cayennepeppar
2 lagerblad
1 msk färsk salvia, strimlad

Blanda allt, och låt det ligga i kylen i ca 3 timmar. Ta sen upp kycklingbitarna och låt rinna av på galler i minst två timmar. Skaka av ev. vitlöksbitar, men torka inte bort marinaden.

Frityrsmet:
1 ägg
2,5 dl filmjölk
1 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och filmjölk, tillsätt bakpulver. Blanda mjölblandningen i en stor grund skål. Doppa kycklingbitarna ordentligt i frityrsmeten och vänd dem sedan i mjölblandningen.

Mjölblandning:
7,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk chili
1 msk färsk timjan

Blanda ihop i en grund stor skål.

Fritera sedan kycklingbitarna på ca 175°C värme i 6-7 minuter eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

Recept på engelska:
Fried Chicken

tisdag, juli 03, 2007

Cous-cous med kräftstjärtar och halloumi

crawfish-couscous

Cous-cous med kräftstjärtar och halloumi
3 portioner

2 dl cous-cous
2,5 dl vatten
lite olivolja
1 burk kräftstjärtar
2 vitlöksklyftor, pressade
250 g halloumi
lite neutral olja att steka i
näve färska sojabönor, edamame (Finns frysta i japanska affärer - tina i mikron och skala)
1/2 gurka, grovt tärnad
snabbinlagd rödlök (blanda tunt skivad rödlök med en nypa socker, lite salt och vitvinsvinäger, eller följ det här receptet.) och någon matsked vinäger som löken legat i.

Ersätt edamame med bondbönor, gröna ärter eller sockerärter.

Häll cous-cousen i en bunke. Koka upp vattnet och tillsätt en liten skvätt olja, och slå detta över grynen. Täck med plastfolie och låt stå i ca 5 minuter medan du gör i ordning resten.

Tärna halloumin. Fräs den i oljan, och när den börjar få färg, tillsätt de avrunna kräftstjärtarna och vitlök och fräs i någon minut.

Blanda allt på ett stort fat eller i en fin skål, och ät ljummet eller kallt.

Recept på engelska:
Crawfish Cous-Cous with Halloumi

måndag, juli 02, 2007

Senapsstark Cole Slaw

mustard-coleslaw

Senapsstark Cole Slaw

1/2 litet vitkålshuvud
1/2 rödlök
1 msk salt
3 msk dijonsenap
3-4 msk vitvinsvinäger
2-3 msk olivolja
2-3 msk flytande honung
en aning tabasco
svartpeppar

Strimla kål och lök så tunt som möjligt. Salta och låt stå i ett durkslag i ca en halvtimme för att rinna av lite.

Blanda ihop senap, vinäger, olivolja, honung, tabasco och peppar. Blanda med kålen, och smaka av med mer salt, peppar, tabasco eller honung.

Recept på engelska:
Mustardy Cole Slaw