onsdag, augusti 01, 2007

Kall mandelsoppa med vitlök

ajoblanco

Kall mandelsoppa med vitlök
..eller ajo blanco som det också kallas.

4 portioner som huvudrätt, eller 8 små förrätter

100 g vitt bröd, utan kanter
90 g mandlar, skållade och skalade
120 g gröna druvor, kärnfria
2 klyftor vitlök
3-4 msk olivolja
havssalt
svartpeppar
5 dl vatten
1 msk sherry
1 msk vitvinsvinäger

Till serveringen:
2 msk pinjenötter
2 msk torkade tranbär (eller russin)
1/2 gurka, skalad

Lägg brödet i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå en halvtimme. Krama sen ur och lägg brödet i en matberedare med mandlarna, druvorna och vitlöken. Kör tills det är slätt. Tillsätt sen olja, salt, peppar, vatten, sherry och vinäger. Kör igen, och smaka av. Soppan ska vara helt slät, jag fick ta till min stavmixer för att få bra fason på den. Nästa gång kör jag nog allt i min blender istället.

Ställ kallt i ett par timmar.

Till serveringen, rosta pinjenötterna och hacka grovt ihop med tranbären. Fördela i skålarna. Häll på soppan, och toppa med fint tärnad gurka.

Recept på engelska:
Cold Garlic Almond Soup - Ajo Blanco

Inga kommentarer: