söndag, september 02, 2007

Risotto med kantareller och hasselnötter

cyberkockenrisotto0709-2

Risotto med kantareller och hasselnötter
2 personer

2 dl risottoris
1 liter kycklingbuljong
1 gul lök, hackad
1/2 dl torr sherry
100 g kantareller
75 gröna bönor
25 g ruccola
2 tsk flytande honung
1 dl riven parmesan
1 dl riven pecorino
1/2 dl rostade hasselnötter
smör
olivolja

Koka upp buljongen i en liten kastrull. Rosta hasselnötterna, och hacka dem grovt. Koka de gröna bönorna tre minuter, och lägg i en bunke med kallt vatten så att kokningen avstannar. Skr sedan i mindre bitar. Fräs kantarellerna, hela, med lite olja. Ta ur och hacka grovt (men spara gärna några till dekoration.) Skölj ruccolan och hacka grovt.

Smält lite smör i en stor gryta. Fräs löken så att den blir lite genomskinlig, men utan att ta färg. Häll i riset och en skvätt olivolja och fräs riset tills det får lite färg. Häll på sherryn och låt den koka in. Tillsätt hälften av hasselnötterna. Tillsätt sedan buljong, en slev i taget, och låt det koka in. Du kanske inte behöver all buljong, det är svårt att säga exakt hur mycket som går åt. Jag gör alltid risotto i en vid gryta, på hög värme, så att buljongen kokar in relativt snabbt. Tillsätt mer buljong så fort det ser torrt ut. Efter ca 17-18 minuter brukar min risotto börja kännas klar. Riset ska vara mjukt men spänstigt.

Rör då ner ruccola, kantarellhack och gröna bönor. Rör ner båda sorternas ost, och honung. Lägg upp fint, och dekorera med resten av hasselnötterna, lite mer ost om du vill och hela kantareller om du sparade några.

Cyberkocken - denna månads värd är Cloudberry Quark.

Recept på engelska:
Hazelnut Chanterelle Risotto

1 kommentar:

Åsa sa...

Mmm...vilken risotto! Inte utan att jag längtar efter en kulen höstkväll under vilken jag kan laga och avnjuta den :)