fredag, juli 06, 2007

Svinklövbröd

svinklovbread

Svinklövbröd
2 limpor

25 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
25 g salt
10 g socker
2 msk olivolja
4 dl filmjölk
300 g vetemjöl
300 g manitoba-vetemjöl (eller vanligt mjöl)
300 g durumvetemjöl
100-150 g grahamsmjöl

Lös upp jästen i vattnet. TIllsätt salt, socker och olivolja. Blanda ner filmjölken, och tillsätt gradvid allt mjöl. Knåda ordentligt, gärna med en köksassistent.

Kalljäs i en täckt bunke eller burk i kylskåp minst sex timmar, eller jäs i rumstemperatur i ungefär två timmar.

Slå ner degen, och forma till två fina limpor. Täck med en fuktig handduk eller plastfilm, och jäs i ca 2 timmar.

Skär försiktigt ett par jack i brödet med en vass kniv om du vill. Pensla med vatten, och grädda på 200°C i 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Recept på engelska:
Bread from Svinklov

Inga kommentarer: