lördag, maj 10, 2008

Bräserad lammstek

påsklamm08-2

Bräserad lammstek
4-5 portioner

1 lammstek, på ca 900 g
olivolja
salt, peppar
2 gula lökar, grovhackade
färsk rosmarin
färsk timjan
1 vitlök, skalade klyftor
3,5 dl vitt vin

Sätt ugnen på 65°C. Krydda köttet och gnid in det med olivolja. Bind ihop det om det är en urbenad lammstek så att den håller formen. Bryn den på spisen i en lagom stor gryta, tillsammans med löken och de färska örtkryddorna. Tillsätt vitlöken mot slutet, den ska inte brynas så mycket. Häll på vinet, och koka upp. Täck allt med folie eller lock, och ställ in i ugnen. Efter ca 45 minuter, ta av folien eller locket, och kolla så du har minst 1 cm vätska i grytan. (Annars fyller du på med vatten.)

påsklamm08-1

Låt lammet stå i ugnen i 4-5 timmar. Titta till det då och då så det inte kokar torrt, och ös gärna med stekskyn efter hand. Kolla innertemperaturen på köttet mot slutet - om du vill ha det lite mer genomstekt kan du dra upp temperaturen lite på slutet. (Vi serverade vid ungefär 68°C, och det var precis lagom.) Det är lite svårt att få helt rätt temperatur i ugnen, så använd gärna en termometer.

Ta ur lammet, löken och vitlöken, och sila skyn. Tillsätt vatten om det är väldigt lite, och koka ihop till en god sås. Servera till köttet.

Recept på engelska:
Braised Lamb according to Heston

Inga kommentarer: