fredag, juni 04, 2010

Rostad aubergine med fetaost

eggplant-feta-pomegranate

Rostad aubergine med fetaost
1 aubergine
olivolja
salt och peppar
50 g fetaost
1 liten näve basilika
3 msk rostade pinjenötter
3 msk granatäpplekärnor

Skär av ändarna på auberginen. Dela den tvärs över i två delar. Skär den tjockare delen i åtta klyftor, och den smalare i sex - alla klyftor ska vara ungefär lika stora. Lägg dem i en ugnsform och droppa över olivolja. Krydda med salt och peppar, och rosta i 200°C i ca 20 minuter.

Ta ut och låt klyftorna svalna lite. Lägg över på ett fat, och strössla över fetaost, basilika, pinjenötter och granatäpplekärnor.

Recept på engelska:
Roasted Aubergine with Feta

tisdag, juni 01, 2010

Bagels med tranbär & hasselnötter

cranberryhazelnutbagels

Bagels med tranbär & hasselnötter
ca 16

Fördeg:
12 g färsk jäst
600 g vetemjöl special (eller Northern Spring, Manitoba Cream eller liknande)
6,25 dl vatten, ljummet

Blanda ihop och låt jäsa i ca 2 timmar.

Tillsätt sen:
12 g färsk jäst
450-500 g vetemjöl special
5 msk socker
3 tsk salt
1 msk mörk sirap eller honung
100 g torkade tranbär
100 g rostade hasselnötter, delade

Arbeta ihop till en riktigt hård deg, som inte ska kännas kladdig. Räkna med minst 8-10 minuter med köksassistent, eller dubbel så lång tid för hand. Bagels kräver rejäl glutenutveckling, så ta i ordentligt!

Dela sen degen i 15 lika stora bitar, och forma till runda bullar. Lägg att vila i 20 minuter.

Forma varje rund bulle till en ring genom att trycka fingret rakt igenom så det blir ett hål, och tvinna försiktigt bulle runt fingret så att hålet blir större. Lägg att vila i 20 minuter till.

Koka upp en gryta med vatten, och tillsätt 1 msk bikarbonat. Koka bagelsarna en minut på varje sida, och lägg sedan på en plåt. Grädda på 225°C i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Cranberry Hazelnut Bagels

söndag, maj 30, 2010

Marinerad kycklingfilé

marineradkyckling

Marinerad kycklingfilé

1 kg kycklingfiléer
salt, peppar
olivolja

Marinad:
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
1/2 dl flytande honung
1 msk flingsalt (gärna "Wild Garlic" från Falksalt)
svartpeppar
2 klyftor vitlök, pressad

Sätt ugnen på 200°C. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek tills kycklingen precis är klar - ca 15 minuter var lagom för mig.

Vispa ihop marinaden och häll den och kycklingen i dubbla plastpåsar. Ställ i kylen i minst ett par timmar, och gärna över natten. Skär upp fina skivor, lägg på fat och servera kallt.

Recept på engelska:
Cold Marinated Chicken

tisdag, maj 25, 2010

Chokladmaränger

chokladmaranger-1

Chokladmaränger
ca 15

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk citronsaft
50 g mörk choklad
ev. kokosflingor

Vispa äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad till en tjock och blank maräng. Ta av från värmen och vispa ett par minuter till. Tillsätt citronen och vispa. Smält chokladen och vänd ner den slarvigt så att smeten blir marmorerad.

Klicka ut på två plåtar, klädda med bakplåtspapper, och strö över kokosflingor om du vill. Grädda på 100°C i ca 60 minuter. Stäng av ugnen och låt dem stå inne tills ugnen är helt kall, gärna över natten.

Recept på engelska:
Chocolate Meringues

måndag, maj 24, 2010

Krämig biff och löksås

creamybeefstew-0911

Krämig biff och löksås

500 g biff, strimlad
250 g champinjoner, i mindre bitar
4 små gula lökar, skivade
2-3 klyftor vitlök, tunt skivade eller hackade
2 msk olivolja
1/2-1 tsk salt
1 tsk socker

2 msk dijonsenap
1/2 msk kinesisk soja
5 dl matlagningsgrädde
peppar

Hetta upp en matsked av olivoljan. Lägg ner lök, salt och socker. Fräs löken på medelhög värme i ca 15 minuter. Akta så den inte bränns - men den ska få färg. (Häll på lite vatten om den verkar brännas. Tillsätt vitlöken och fräs ett par minuter till. Ställ åt sidan.

I en annan stekpanna, fräs champinjonerna - utan olja - tills de har krympt ihop och fått färg. Blanda ner med löken.

Hetta upp resten av oljan och bryn biffstrimlorna tills de har fått fin färg och är lagom tillagade. Blanda med lök och champinjoner. Slå över senap, soja och matlagningsgrädde, och rör ihop. Koka ihop i några minuter, och smaka av med svartpeppar och ev. lite salt.

Servera med ris eller pasta.

Recept på engelska:
Creamy Beef & Onion stew

onsdag, maj 19, 2010

Inkokt lax

inkoktlax

Inkokt lax

ca 750 g laxfilé
6 dl vatten
1,5 dl ättiksprit (12%)
2 stora gula lökar
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
20 rosépepparkorn
2 msk salt
1 dl socker

Sätt ugnen på 150°C. Skåra laxen utan att skära igenom skinnet. Lägg den i en ugnsform. Blanda lök och alla övriga ingredienser i en kastrull och koka upp. Häll den kokande lagen över fisken. Täck med folie och ställ in i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna i lagen, och ställ kallt i minst två timmar (men gärna över natten). Servera kallt, med löken från lagen och gärna lite mer krossad rosépeppar. Örtmajonäs och en god potatissallad passar bra till.

Recept på engelska:
Pickled Salmon

måndag, maj 17, 2010

Prästostpaj med filodeg

filo-ostpaj

Prästostpaj med filodeg

24-cm springform

8-10 blad filodeg, lite större än din pajform
olivolja
4 ägg
4 dl vispgrädde
400 g lagrad prästost
1/2 tsk cayennepeppar

Jobba snabbt med filon, annars torkar den! Pensla formen ordentligt med olja. Lägg i filodeg, ett lager i taget. Lägg dem lite fint omlott, och pensla med lite olja mellan några av lagrena. (Det är inte så petigt.) Fördela osten i pajskalet.

Vispa ihop ägg, grädde och cayennepeppar och häll över osten. Vik nu ihop kanterna av filodegen som hänger över pajformen, och knöla ihop dem till en bullig kant. Pensla med olivolja.

Grädda i 200° i ca 30 minuter. Fyllningen ska ha stelnat ordentligt (men kan fortfarande se lite svajig ut när du tar ut den.) Låt vila minst en kvart innan du skär upp den.

Recept på engelska:
Cheese Pie with Phyllo Dough

torsdag, maj 13, 2010

Tomatsås med ugnsrostade grönsaker

roasted-veggie-tomatosauce

Tomatsås med ugnsrostade grönsaker

1 purjo, fint skivad
1 zucchini, fint tärnad
2 röda paprikor, fint tärnade
300 g svamp, i mindre bitar
800 g (2 burkar) krossade tomater
Skvätt balsamvinäger
vatten
Salt
Socker
Svartpeppar
Torkad oregano och basilika
olivolja

Det här tar lite tid, men är inte svårt. Lägg purjo, zucchini, paprika och svamp i en långpanna. Häll på lite olivolja och vänd rund. Rosta på 200° i ca 20-30 minuter, tills alla grönsaker är mjuka och färdiga.

Flytta grönsakerna till en stor kastrull och häll på de krossade tomaterna. Späd med lite vatten. Ha i en nypa torkade örtkryddor - jag hade basilika och oregano. Koka i ca 10 minuter, och smaka sen av med en skvätt balsamvinäger, lite salt, socker och svartpeppar.

Servera gärna med pasta eller bulgur.

Recept på engelska:
Roasted Veggie Tomato Sauce

tisdag, maj 11, 2010

Hallongrottor

hallongrottor

Hallongrottor
40 stycken

240 g vetemjöl
55 g potatismjöl
90 g socker
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g osaltat smör, kylskåpskallt.
1/2-1 dl hallonsylt

Blanda allt utom smöret. Tärna smöret och tillsätt, och jobba till en fin och jämn deg. Det är lättast i matberedare eller assistent, men det går att göra för hand.

Dela degen i 40 jämnstora bitar - mina vägde ungefär 15-17 gram. Rulla till kulor och lägg i
formarna. Tryck försiktigt med ett finger så du får en liten grop i varje. Fyll med lite sylt.

Grädda i 200°C i 10-12 minuter.

Recept på engelska:
Raspberry thumbprint cookies

fredag, maj 07, 2010

Smulfria scones

raspberryscone-1

De här sconesen innehåller ägg, så de håller ihop bättre än mitt vanliga recept. Jättemumsigt med philadelphiaost och färska hallon, men såklart också utmärkt med ost och marmelad.

Smulfria scones
ca 10

250 g mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk socker
1/2 tsk salt
60 g smör
1 ägg
120 ml lättfil

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Skär ner smöret i små tärningar, och mixa med mjölet. Jag använde min Kitchen-Aid, men det funkar bra med matberedare eller för hand också. Det viktiga är att smöret blir finfördelat i mjölet.

Vispa ihop ägg och fil i en separat bunke, och tillsätt till mjölet. Blanda till en mjuk deg, utan att knåda för mycket. Platta ut till en ca 2 cm hög platta, och skär ut scones med ett runt kakmått eller ett glas.

Lägg på en plåt, och grädda i 175° i ca 15-18 minuter.

Recept på engelska:
Less crumbly Scones

torsdag, maj 06, 2010

Grekisk potatissallad med sparris

grekiskpotatissallad

Grekisk potatissallad med sparris


500 g potatis
2 stjälkar färsk vitlök
200 g sparris
50 g fetaost
10 goda oliver, gärna kalamata
2 msk kapris
1/2 dl olivolja
1/2 citron, pressad
Salt, peppar

Skala och koka potatisen. Under tiden den kokar, finhacka vitlöken, och kärna ur och dela oliverna. Vispa ihop vitlök, smulad fetaost, oliver, kapris, olivolja, pressad citron och lite salt och nymalen svartpeppar.

När potatisen är mjuk, dela den i mindre bitar och vänd ner i dressingen medan den fortfarande är varm.

Förbered sparrisen genom att bryta av den träiga biten av stjälkarna. (De går av på rätt ställe av sig själva, så det är bara att bryta.)

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Förbered en stor skål med iskallt vatten. Blanchera sparrisen i det kokande vattnet i 3-4 minuter (beroende på hur grova stjälkarna är) och kyl sen genast ner dem i det kalla vattnet.

Blanda sedan den dressade potatisen och sparrisen på ett stort fat. Gott till både kött, fågel och fisk.

Recept på engelska:
Greek Potato Salad with Asparagus

måndag, maj 03, 2010

Lammköttbullar med citron

lamb-lemon-meatballs

Lammköttbullar med citron

400 g lammfärs
rivet skal av 1 citron
1 dl kesella
3 klyftor vitlök, pressade
2 tsk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
olivolja

Blanda alla ingredienser och rulla små fina köttbullar. Stek i olivolja på medelhög värme.

Recept på engelska:
Lamb Lemon Meatballs

fredag, april 30, 2010

Ramslöksgnocchi

gnocchiwithramps

Ramslöksgnocchi
2 generösa portioner

500 g potatisgnocchi
2 msk smör
1 msk olivolja
ca 20 blad ramslök
flingsalt

Koka gnocchin i saltat vatten - när den flyter upp till ytan är den klar. Smält under tiden smör och olja i en stor stekpanna. Flytta över gnocchin vartefter den är färdigkokt och bryn den på ganska hög värme. Rör hela tiden så att den får en fin, jämn stekyta runt om.

När all gnocchin är vackert brynt, klipp ner ramslöken grovt och fräs i ca 1 minut. Smaksätt med flingsalt och servera direkt - gott som ensamrätt, men jättegott även som tillbehör. (Och då räcker den förstås till lite fler än två.)

Recept på engelska:
Potato Gnocchi with Ramps

torsdag, april 29, 2010

Vit bönsoppa med salsiccia

tuscanbeansoup-salsiccia

Vit bönsoppa med salsiccia
4 portioner

1 msk smör
1/2 msk olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 tsk torkad salvia
2 burkar (a 400 g) cannelinibönor
4 klyftor vitlök, grovt hackade
1 liter kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

2 salsicciakorvar, fint tärnade

Smält smör och olja i en gryta. Fräs schalottenlöken i tre minuter. Tillsätt salvian, bönor och vitlök och rör om. Häll över kycklingbuljongen och koka på låg värme i ca 15-20 minuter.

Mixa soppan slät, gärna med en stavmixer. Rör ner grädden, och smaka av med salt och peppar.

Stek salsiccian knaprig och servera tillsammans med soppan.

Recept på engelska:
White Bean & Salsiccia Soup

måndag, april 26, 2010

Tomatsås med korv och bacon

bacon-sausagesauce09

Tomatsås med korv och bacon
3-4 portioner

250 g falukorv, tärnad
70 g bacon, tärnad
1/2 zucchini, tärnad
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 gul paprika, tärnad
1 liten rödlök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, krossade
400 g krossade tomater
1 du chef köttfond (eller en buljongtärning, eller uteslut helt)
2,5 dl matlagningsgrädde
Soja
Sambal oelek
Svartpeppar

Börja med att fräsa baconet i en gryta eller djup stekpanna. När det har fått lite färg, tillsätt falukorven och bryn den också. Sänk värmen lite, och tillsätt zucchini, paprika, rödlök och vitlök. Fräs i fem minuter på medelvärme.

Häll på tomater, fond eller buljongtärning, och koka i 10 minuter. Tillsätt grädden och koka i fem minuter till. Smaka av med soja, sambal oelek och svartpeppar.

Servera med pasta eller ris.

Recept på engelska:
Bacon-Sausage-Tomato Sauce

lördag, april 24, 2010

Citronmoussetårta med mangokompott

lemonmoussecake-100405-6

Det här var min påsktårta, därav kycklingdekorationerna :) Både citronmoussen och tårtbotten kommer - lätt modifierade - från Therèse Baalacks senaste bok, Tårtor och bakelser från en liten smula. Moussereceptet var egentligen ännu mer omfattande, men det hade blivit en på tok för hög tårta för min form. Redan nu är det mycket. Nästa gång tror jag att det får räcka till två låga tårtor istället, för den här blev både svår att skära och lite väl mastig. Men god!

Hela tårtan är gjord i en 24- cm springform, fodrad med overheadfilm. Den kräver lite planering, men på själva "tårtdagen" behöver du bara ta fram den ur frysen och dekorera. Så börja i god tid! (Den klarar sig mycket längre än ett par dagar i frysen, så du kan göra den långt i förväg.)

Citronmoussetårta med mangokompott

Två dagar innan:
Mangokompott

250 g mangotärningar
1,5 dl socker
1 msk citron
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mango, socker och citron och koka i ca 10 minuter. Mixa slätt, rör ner gelatinet och häll i en plastklädd form, ca 20-22 cm i diameter. Frys in.

En dag innan:
Chokladbotten

4 äggulor
45 g socker
4 äggvitor
90 g socker
4 msk kakao

Vispa äggulor och 45 gram socker mycket pösigt. Sikta ner kakaon och rör om, försiktigt men noggrannt.

Vispa äggvitorna skummiga, och tillsätt gradvis 90 g socker. Vispa till en blank maräng. Vänd ner i chokladsmeten. Häll i en smord form. Grädda i 175°C i ca 12- 15 minuter. Skär runt sidorna så fort du tar ut den ur ugnen och låt den falla ihop i lugn och ro.

En dag innan:
Citronmousse

5 äggulor
3 citroner (helst ekologiska eftersom du ska använda skalet)
4 gelatinblad
6 dl grädde
210 g socker
85 g vatten
600 g kesella

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Ta undan 3 msk, och blanda resten med skalet och kesellan till en jämn smet.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till mjuka toppar. Vispa äggulorna skummiga.

Blanda socker och vatten (85 g) i en liten kastrull och koka till 122°C. Häll den varma sockerlagen över de skummiga äggulorna under omvispning, och vispa hela tiden tills det har svalnat till rumstemperatur.

Ta upp gelatinbladen och lägg i en liten skål tillsammans med de 3 msk citronsaft som du sparade. Värm på mycket låg effekt i mikron - det tar bara några sekunder - så att de smälter. Blanda ihop med alla andra ingredienser - både äggulevispet, grädden och kesellan.

En dag innan:
Montering:

När botten är helt sval, ta loss den, diska formen och torka den, och lägg tillbaka bottnen. Nu är det dags att fodra formen med overheadplast, så att det går ett par cm ovanför själva formen.

Häll på lite av moussen. Lägg ner den frysta skivan mangokompott, och täck med resten av citronmoussen. Ställ in hela tårtan i frysen och låt stå över natten. (Eller minst ett par tre timmar)

Innan servering ska tårtan tina i kyl, i minst två timmar men gärna längre. Flytta den helst till ett fat medan den fortfarande är fryst. Du kan behöva värma själva formen för att få loss tårtan - använd en hårfön med låg effekt!

Recept på engelska:
Lemon Mango Mousse Cake

onsdag, april 21, 2010

Pad Thai med kyckling

chickenpadthai

Pad Thai med kyckling
2 portioner

kyckling - 3 lårfiléer eller 1 stor bröstfilé
2 vitlöksklyftor
grönsaker - t.ex. lite zucchini, röd paprika, sockerärter, eller svamp
200 g risnudlar, breda och platta
2 ägg
pad thai-sås (hemgjord eller köpt)
Soja
Ancho chili
jordnötsolja

till servering:
Jordnötter
Koriander
Sriracha

Skär kycklingen i små bitar. Finhacka vitlöken. Skär alla grönsaker i tunna stavar eller skivor. Lägg risnudlarna i blöt i kokande vatten tills de är mjuka - det beror lite på hur tjocka de är. Vispa upp äggen i en skål.

Hetta upp jordnötsolja i en wok eller stor stekpanna. Fräs kyckling och vitlök i ett par minuter. Tillsätt grönsakerna och fräs ett par minuter till. Maka undan allt i pannan så du får lite plats ledig, och häll i äggen. Rör om så du får en slarvig omelett, eller äggröra om man så vill. Tillsätt pad thai-sås, nudlar, soja, och gärna lite chilipulver. Rör om ordentligt. Smaka av med mer kryddor, om du vill.

Servera direkt, med hackade jordnötter, färsk koriander och gärna het srirachasås. Lite lime är också gott till!

Recept på engelska:
Chicken Pad Thai

tisdag, april 20, 2010

Banansemifreddo med maräng och gräddkola

bananparfait

Du kan använda vanliga maränger, men krossa dem i så fall lite lätt. Jag hade marängdroppar hemma, som är pyttesmå. Istället för gräddkola kan du använda hackad choklad, eller t.ex. Daim.

Banansemifreddo med maräng och gräddkola

4 små bananer
3 äggulor
1 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl marängdroppar
160 g chokladdoppade gräddkolor, delade

Mosa bananen med stavmixer.

Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda med bananmoset. Vispa vispgrädden fluffig, och vänd ihop med banansmeten. Rör ner maränger och gräddkolor.

Häll smeten i en form - antingen klädd med plastfolie eller använd en silikonform. Frys i minst sex timmar, men helst över natten.

Recept på engelska:
Banana Semifreddo with Meringue and Caramels

fredag, april 16, 2010

Enkel - men underbar - tomatsås

simple-tomatosauce

Enkel tomatsås
2 burkar (a 400 g) hela tomater
70 g smör
1 gul lök
salt

Skala löken och dela tvärs över i två halvor. Lägg i en kastrull tillsammans med tomaterna och smöret. Koka upp, och låt puttra på medelvärme i ca 40-45 minuter. Rör om då och då, och tryck sönder tomaterna mot kanten. När det börjar bildas små fettdroppar på ytan är det färdigt. Smaka av med lite salt och servera med nykokt pasta.

De som vill kan förstås äta med parmesan och svartpeppar, men jag tycker att den är godast precis som den är.

Recept på engelska:
Simple & Wonderful Tomato Sauce

onsdag, april 14, 2010

Brödpinnar

breadsticks-0910-2

Perfekta tilltugg - före maten, till en god soppa eller sallad! Jag föredrar dem lite mjuka, och inte helt genomtorra.

Brödpinnar
30

10 g färsk jäst
250 g vatten
150 g fulkornsdinkel
150 g vetemjöl
75 g fint rågmjöl
20 g smör, rumsvarmt
10 g honung
10 g flingsalt

Toppings:
vallmofrö, sesamfrö, grovhackade nötter, solrosfrön, torkade örter...

Blanda allt utom salt, knåda i 10 minuter. Tillsätt salt, knåda i fem minuter till. Jäs i 30 minuter.

Dela degen på hälften. Rulla långa längder, skär varje i 15 bitar och rulla bitarna till smala pinnar. Pensla med vatten och strö på valfri topping. Lägg på plåt. Jäs 45 minuter.

Grädda 10-12 minuter i 200°C. (Lite längre om du vill ha dem torra och helt krispiga)

Recept på engelska:
Breadsticks

måndag, april 12, 2010

Endivepaj med fetaost och bacon

endive-tarts

Endivepaj med fetaost och bacon

2 endiver
1-2 tsk torkad timjan
4-5 små rödlökar
70 g bacon
2 msk balsamvinäger
2 msk smör
150 g fetaost
6 smördegsplattor
1 ägg, uppvispat

Ta ut smördegsplattorna ur frysen. Lägg ut på en plåt och låt tina ca 10 minuter. Dela varje i två, så du har tolv rektangulära plattor.

Dela endiverna. Skär bort rotstocken, och strimla på längden så du får en massa tunna strimlor. Stek i hälften av smöret på medelvärme i ca 10-15 minuter. Krydda med timjan. Bred ut på en tallrik och låt svalna.

Dela och skiva rödlökarna tunt. Hacka baconet. Stek rödlök och bacon i resten av smöret tills löken har karamelliserat. Häll på balsamvinägern och låt den koka in. Bred ut på en tallrik och låt svalna.

Fördela endivestrimlorna på smördegen. Lämna en kant runt varje. Toppa med rödlök-baconblandningen. Smula sedan över fetaosten. Borsta kanterna med det uppvispade ägget, och grädda i 200°C i ca 10-15 minuter.

Recept på engelska:
Endive, Feta & Bacon Tartlets

lördag, april 10, 2010

Cole slaw med rabarber

rhubarbcoleslaw

Cole slaw med rabarber

200 g vitkål
1 tunn stjälk rabarber
2 salladslökar
4 msk majonäs
2 msk smetana eller crème fraîche
1 msk flytande honung
salt
svartpeppar

Strimla vitkålen och skär rabarbern och salladslök tunt. Blanda i en stor skål. Blanda alla ingredienser till dressingen och vänd ihop med salladen.

Recept på engelska:
Rhubarb Cole Slaw

torsdag, april 08, 2010

Citron-cheesecake macarons

lemoncheesecake-macarons

Citron-cheesecake macarons

15-20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
ev gul färg

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop (även tillsamans med färg om du använder det) - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 12-15 minuter. (Jag använder varmluftsugn) Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Citronfyllning:
finrivet skal av 2 citroner
150 gram philadelphiaost
60 gram rumsvarmt smör (osaltat)
2,5 dl florsocker

Vispa alla ingredienser till en jämn och fluffig smet. Ställ ev. kallt en liten stund om den blir för mjuk. Spritsa eller bred sedan på hälften av macaron-skalen och toppa med resten.

Recept på engelska:
Lemon Cheesecake Macarons

tisdag, april 06, 2010

Krämig citrondressing

creamylemonsalad

Krämig citrondressing


1/2 citron, pressad
2-3 msk vispgrädde
1-2 tsk strösocker
salt
svartpeppar

Vispa ihop alla ingredienser, och använd till grönsallad. Jättegott med tomater och gurka också.

Recept på engelska:
Creamy Lemon Dressing

torsdag, april 01, 2010

Värmande majs & morotssoppa med ananassalsa

cornchowder-tomatosalsa

Värmande majs & morotssoppa med ananassalsa
ca 3 portioner

1 medelstor gul lök
1 klyfta vitlök
2 små morötter
2 mjöliga potatisar
300 g majs (en burk)
1 tsk sambal oelek
1/2-1 msk olivolja
spiskummin
ancho chili
mald koriander
ca 7-8 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
salt, ev lite socker
ev. en tärning grönsaksbuljong
ev. 1-2 msk creme fraiche

Hacka lök och vitlök fint. Låt fräsa i olivoljan i en gryta på medelvärme - den ska bli mjuk, men inte ta färg. Tärna potatis och morot smått. Tillsätt moroten först och fräs i ett par minuter. Tillsätt även majs, samal oelek och alla kryddor och fräs ett par minuter till. Ha i potatisen och vatten så att det täcker, och ev. en tärning buljong. Koka upp, täck med lock och koka på låg värme i ca 20-30 minuter. Potatis och morötter ska bli mjuka.

Mixa med stavmixer, och späd ev. med mer vatten om konsistensen är för tjock. Rör ner creme fraiche om du vill - det mildrar smaken lite - och smaka av med salt, lite socker och vitvinsvinäger.

Servera med ananassalsan, och gärna mer creme fraiche.

Ananassalsa
en liten burk krossad ananas
2 medelstora tomater, urkärnade och smått tärnade
1 liten rödlök, fint tärnad
en skvätt vitvinsvinäger
salt, svartpeppar

Låt ananasen rinna av i ett durkslag, och även tomaterna om de är lite vattniga. Hacka löken och låt ligga i lite vitvinsvinäger en kvart. Blanda med tomater och ananas, och smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Corn Chowder with Pineapple Salsa

lördag, mars 27, 2010

Lammköttbullar med svamp

lamb-lemon-meatballs

Ja, med svamp, zuccini, citron och en massa härlig smak :)

Lammköttbullar med svamp

2-3 champinjoner, fint hackad
1/2 rödlök, fint hackad
2 klyftor vitlök, fint hackade
1/2 zucchini, fint tärnad
olivolja
500 g lammfärs
1 citron, finrivet skal
salt
peppar
1 äggula

Fräs champinjoner, rödlök, vitlök och zuccini i lite olivolja på medelvärme tills det är mjukt. Låt svalna helt. Blanda med lammfärs, citronskal, salt, peppar och äggula, och forma ganska stora köttbullar.

Lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen på 200° i ca 15-18 minuter. Kontrollera så de är genomstekta.

Recept på engelska:
Lamb & Mushroom Meatballs

torsdag, mars 25, 2010

Grym köttgryta

supergod-gryta-1002

Grym köttgryta
ca 6 portioner

140 g bacon
1 kg högrev, i små bitar
4 schalottenlök
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
olja
4 dl rödvin
vatten så det täcker
7-8 stora champinjoner
4 morötter i slantar
2 Knorr du chef köttfond
färsk timjan
smetana

Skär baconet i tärningar och fräs i en gryta. Tillsätt köttärningarna, lite i taget, och bryn. I en separat stekpanna, bryn lök och vitlök i lite olja. Häll ner i grytan tillsammans med rödvin. Fyll på med vatten så att det täcker, och buljongfond. Koka upp, täck med lock och sänk värmen. Puttra i ca en timme.

Skär champinjonerna i mindre bitar, och bryn lätt i samma stekpanna som till löken. Ställ åt sidan så länge. Efter att grytan puttrat en timme, tillsätt svampen och morötterna. Koka upp igen, täck med lock och sänk värmen. Koka på låg värme tills morötterna är genomkokta - ca 45 minuter.

Servera med ris, färsk timjan och smetana eller creme fraiche.

Recept på engelska:
My best beef stew

måndag, mars 22, 2010

Kycklingsallad med päron- och honungsdressing

kycklingsallad1003

Kycklingsallad med päron- och honungsdressing
2 portioner

kycklingkött från ca 1/2 kyckling, tillagad
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 rödlök
75 g sugar snap peas
2 morötter
1/2 dl parmesan, grovt riven
1 päron
1/2 citron
1 msk olivolja
1 msk honung
flingsalt

Dela kycklingen i mindre bitar, och rensa bort skinn och ben. Skär paprikorna i tunna strimlor, skiva rödlöken tunt och rensa sugar snap-ärterna. Skala och skär morötterna i sneda slantar, ca 1 mm tjocka.

Skala och tärna päronet fint. Blanda med pressad citron, olivolja och honung. Salta. Ställ åt sidan.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka morötterna i 3-4 minuter, och ärterna i ca 2. Häll av och kyl ner direkt i kallt vatten. Blanda alla ingredienserna (utom osten) till salladen i en stor skål och vänd ner dressingen. Toppa med parmesanosten.

Recept på engelska:
Chicken Salad with Pear & Honey dressing

fredag, mars 19, 2010

Pilgrimsmusslor i saffran och tomatsås

pilgrimsmussla-saffransky

Pilgrimsmusslor i saffranssky
2 portioner

4 pilgrimsmusslor
olivolja
100 g körsbärstomater, halverade
3 schalottenlökar, tunt skivade
2 klyftor vitlök, fint hackade
2 dl rosévin (eller vitt vin)
1/4 g saffran
1-2 msk kapris
1/2-1 tsk citronsaft
salt, svartpeppar

Börja med att lägga körsbärstomaterna i en ugnssäker form, ringla över lite olivolja och baka i ugnen på 175°C i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Värm lite olja i en stekpanna och när den är riktigt varm, lägg ner löken och vitlöken. Fräs i en minut på hög värme, tillsätt sedan vin och saffran. Koka i fyra minuter på medelvärme. Tillsätt tomaterna, kapris och citron och laga i någon minut till. Ta av från värmen och tillaga musslorna.

Torka av musslorna ordentligt på hushållspapper och pudra med lite salt och finmald svartpeppar. Stek på hög värme i olivolja i ca 2 minuter på varje sida.

Servera med den goda såsen.

Recept på engelska:
Scallops in Saffron & Tomato sauce

onsdag, mars 17, 2010

Pistagebräck

pistachiobrittle

Pistagebräck

250 g socker
40 ml vit sirap
60 g vatten
55 g osaltat smör
1/4 tsk bikarbonat
1/2 msk havssalt
170 g saltade pistagenötter

Blanda socker, sirap, vatten och smör i en kastrull, och koka på medelhög värme. Rör inte om. Det ska bli en gyllenbrun karamell. (Räkna med ca 10-15 minuter, men det beror mycket på vilken kastrull du använder.)

Dra kastrullen av plattan, rör ner bikarbonatet och saltet - var försiktig, det kommer bubbla! Rör ner pistagenötterna, och häll genast upp smeten på en teflonmatta. Tryck ut smeten med baksidan av en slev så att det blir en jämntjock platta - jobba fort, den stelnar direkt.

Låt svalna helt, bryt sen i bitar och förvara i en tätslutande burk.

Recept på engelska:
Pistachio Brittle

måndag, mars 15, 2010

Kompostkakor

compostcookie-1

Kompostkakor
27 jättestora kakor

225 g osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
1,5 dl + 2 msk farinsocker
1 msk vit sirap
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
4 dl + 1 msk mjöl
2 tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl peanut butter chips (eller hackad mörk choklad)
2 dl chokladdoppade mjölkkolor, delade
2 dl krossade lättsaltade chips (helst lantchips eller liknande, lite tjockare)
2 dl krossade salta pinnar

Vispa smör, socker, farinsocker och vit sirap i tre minuter, tills det är fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, och vispa på hög fart med elvisp eller bakmaskin (jag använder Kitchen-Aid) i tio minuter. Det ska bli tjockt, ljust och fluffigt.

Blanda mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver i en skål, och tillsätt det till smeten. Rör precis så mycket som behövs för att det ska blandas. Rör ner allt godis och snacks i smeten.

Forma stora bollar - ungefär som pingisbollar - och placera ut med mycket mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Jag fick precis plats med nio kakor per plåt. Ställ i kylen i minst en timme.

Grädda på 200°C i ca 9-10 minuter. Låt svalna helt på plåten innan du smakar!

Recept på engelska:
Momofuku Compost Cookies

måndag, mars 08, 2010

Köttfärssoppa med ris

beef-ricesoup

Köttfärssoppa med ris
2-3 portioner

250 g köttfärs
2 tsk sherry, torr
2 tsk soja, kinesisk
svartpeppar
1 tsk socker
1 tsk olja
1 liter vatten
50 g ris, okokt
1 morot, tunt skivad
en näve körsbärstomater, halverade
1 dl gröna ärter
salt

Hetta upp oljan i en gryta. Blanda köttfärsen med sherry, soja, svartpeppar och socker. Fräs köttfärsen i oljan ett par minuter, rör hela tiden så att den smular sig. Häll på vatten, ris, morot och körsbärstomater, och koka ca 25 minuter tills riset är helt genomkokt. Häll i ärterna, och smaka av med salt.

Recept på engelska:
Beef & Rice Soup

fredag, mars 05, 2010

Vaniljmuffins

vanillabeancupcakes

Vaniljmuffins
ca 12

2 vaniljstänger
150 g socker
3 stora ägg, rumsvarma
3 msk mjölk
150 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
185 g osaltat smör, rumsvarmt

Sätt ugnen på 175°C. Dela vanljstängerna längs med, och skrapa ur alla frön. Blanda dem med sockret - om det är svårt att få dem att blandas, använd en matberedare.

Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Mixa mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver med elvisp (eller i en assistent - jag använder min Kitchen-Aid) i 30 sekunder. Blanda ner smöret och hälften av äggblandningen. Kör tills det är ordentligt blandat. Tillsätt resten av äggblandningen och kör igen.

Fyll muffinsformar (men inte ända upp). Baka i ca 18-22 minuter. De ska vara gyllenbruna och spricka upp lite. Kolla med en sticka att de är klara inuti.

Recept på engelska:
Vanilla Bean Cupcakes

tisdag, mars 02, 2010

Kycklingnudlar med röd curry och kokosmjölk

kyckling-kokosnudlar

Kycklingnudlar med röd curry och kokosmjölk
2 generösa portioner

2 små kycklingfiléer, tärnade
1 tsk matolja
2 klyftor vitlök, fint hackade
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 g)
1 burk minimajs, skurna i mindre bitar
75 g sockerärter, skurna i minde bitar
en näve körsbärstomater, halverade
1 liten rödlök, tunt skivad
1-2 tsk fisksås

2 portioner äggnudlar, kokas enligt instruktionerna på förpackningen

Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt vitlök och currypasta och fräs på hög värme i ett par minuter. Häll på kokosmjölken och lägg i kycklingen. Koka 5-6 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Lägg i minimajs, sockerärter, tomater och rödlök, och koka ca 2 minuter till. Smaka av med fisksås. Servera över nykokta äggnudlar i djupa tallrikar.

Recept på engelska:
Chicken Coconut Noodles with Red Curry

måndag, mars 01, 2010

Getostcrostini med pistage

pistagechevrecrostini

Getostcrostini med pistage
20 stycken

200 g getost
3-4 msk grädde
salt
svartpeppar
100 g pistagenötter, osaltade
20 crostini

Ta undan 20 pistagenötter till dekoration. Hacka resten fint. Blanda med getosten och grädden till en mjuk bredbar konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred på crostini och toppa med de hela nötterna.

Recept på engelska:
Pistachio Chèvre Crostini

söndag, februari 28, 2010

Fläskstek i lergryta

skinkstek-lergryta2

Fläskstek i lergryta
4 portioner

1 kg fläskstek (eller skinkstek)
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
salt, svartpeppar
1 msk hackad färsk rosmarin
1/2 msk hela nejlikor, stötta
1/2 msk hela fänkålsfrön, stötta
2 msk olivolja
1 palsternacka
2 morötter
ca 100 g kålrot

skinkstek-lergryta3

Kom ihåg att lägga lergrytan i blöt, ett par timmar innan du börjar med resten av maten.

Hacka löken och vitlöken. Ta undan ungefär 1/3 av löken, stek resten i 1 msk olivolja tillsammans med vitlöken. Låt svalna lite.

Skär fläsksteken till en jämn platta genom att skära ett längsgående snitt, men inte hela vägen - vik upp som en bok. Skåra hela ytan, men utan att skära helt igenom. (Om den är väldigt tjock kanske du måste göra två längsgående snitt - det första 1/3 från toppen, det andra 1/3 från botten. Min var ganska tunn, så jag skar i mitten.)

Blanda nejlikor, fänkål och rosmarin med salt och svartpeppar. Häll den resterande matskeden olivolja och kryddblandningen över steken och gnid in ordentligt. Gnid även in den med lite olivolja, salt och peppar på utsidan.

Fördela lökblandningen på insidan av steken. Rulla ihop tätt och bind om. Bryn steken lätt runt om.

Grovhacka morötter, palsternacka och kålrot. Blanda med det av löken du tog undan, och lägg i lergrytan. Lägg steken ovanpå, sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt värmen på 200°C och låt stå i ungefär 90 minuter.

Ta grytan ur ugnen, men var försiktig när du tar av locket - det kan vara mycket ånga, och den är varm! Ta ur steken och låt den vila lite innan du skär upp den. Under tiden kan du pressa de mjuka rotfrukterna genom en sil, och göra sås genom att späda med lite äppeljuice och vispgrädde. Servera med kokt potatis.

Recept på engelska:
Claypot Pork Roast

tisdag, februari 23, 2010

Nudlar med lamm, ingefära och salladslök

gingerscallionnoodles-lamb

Nudlar med lamm, ingefära och salladslök


Såsen kommer från Momofukus kokbok, men jag har ändrat proportionerna lite. Måtten är ganska skissartade i hela receptet, men det ger sig, jag lovar. Blanda helt enkelt lagom mycket nudlar med lagom mycket sås, toppa med lagom mycket lammkött och ett par skivor gurka.

Ingefärssås från Momofuku:
en bunt salladslök (ca 8), tunt skivade
1,25 dl fint hackad ingefära
0,7 dl druvkärneolja
2 tsk ljus japansk soja
1 tsk sherryvinäger
1 tsk flingsalt

Ingefäran hackar du lättast genom att skiva den tunt på mandolin, och sedan hacka. Blanda alla ingredienser och smaka av - ställ såsen i kylen i upp till två dagar om du inte ska använda den direkt. Blanda sen med nykokta nudlar - jag använde sobanudlar.

Lammrevben med hoisinsås:
Ta helt enkelt lammrevben och lägg i en långpanna. Pensla med hoisinsås och baka i ugn på ca 150° tills köttet lätt faller av benen - ett par timmar, minst. Rensa noga bort köttet från benen, och smaka av med extra hoisinsås.

Snabbpicklad gurka:
tunt skivad gurka
1 msk socker
1 tsk salt

Blanda ihop och låt stå 20-30 minuter.

Recept på engelska:
Ginger Scallion Noodles with Lamb

söndag, februari 21, 2010

Blodapelsinmarmelad

bloodorangemarmalade

Blodapelsiner - så många du vill, men jag använde 9.
Vatten - så det precis täcker, jag använde 5 dl.
Socker - lika mycket som massan väger, i mitt fall 1300 g.

Skrubba apelsinerna noga. Skär av ändarna. Kvarta dem, och skär i tunna skivor. Lägg i en stor gryta, och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp, täck med lock och koka på låg värme i ca 90 minuter.

Väg nu apelsiner och vatten, och tillsätt lika mycket socker som massan väger, eller möjligen lite mindre. Min massa vägde 1300 gram, och jag tillsatte 1200 g socker. Koka upp, och koka utan lock på låg värme i ca 60 minuter. Gör marmeladprov genom att hälla lite på en kall tallrik. Om den stelnar är den klar, annars får du koka lite till. Jag fegade ur på slutet och tillsatte en halv deciliter syltsocker 3+1, men det hade inte behövts. Nästa gång låter jag bli.

Recept på engelska:
Blood Orange Marmalade

måndag, februari 15, 2010

Fattiga riddare

fattigariddare

Fattiga riddare

2 portioner

4 skivor bröd
2 ägg
3/4 dl mjölk
2 tsk kanel
ev. strösocker
smör

Vispa ihop ägg, mjölk och kanel i en skål. Lägg i en brödskiva i taget och låt den ligga ett par sekunder så att lite av smeten absorberas.

Hetta upp smör i en stekpanna. Strö eventuellt lite socker på brödskivorna precis innan de steks. Stek ett par minuter på varje sida, och servera gärna med lönnsirap.

Recept på engelska:
French Toast

fredag, februari 12, 2010

Mandelkaka med schweizernötglasyr

schweizernotkaka

Något sött till helgen kanske? Servera med lite glass eller vispad grädde, eller om du vill ha det lite mindre sött, vispad creme fraiche med lite vanilj i...

Mandelkaka med schweizernöttäcke

2 ägg
270 g socker
100 g mandel
75 g mjöl
100 g smör

Glasyr:
200 g schweizernötschoklad
5 msk grädde
1 msk smör

schweizernotkaka-2

Hacka mandeln fint i matberedare eller i mandelkvarn. Smält smöret. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker mycket luftigt. Rör ner mandeln, sedan mjölet och sist smöret. Häll i den smorda formen, och grädda i ca 20-25 minuter tills kakan har fått lätt gyllenbrun färg.

Låt svalna. Ta ut ur formen och lägg den på ett serveringsfat.

Smält chokladen till glasyren och rör ner grädden. Tillsätt smöret. Bred glasyren på kakan och ställ sedan svalt ett par timmar.

Recept på engelska:
Almond Cake with Hazelnut-Chocolate Ganache

tisdag, februari 09, 2010

Bakewell Paj

bakewelltart-1

Det här är en klassisk engelsk dessert med en slags mandelmassefyllning och sylt. Supergott med lite lättvispad grädde.

bakewelltart-2

Bakewell Paj

pajdeg:
225 g mjöl
30 g socker
1/2 tsk salt
110 g osaltat smör (riktigt kallt, gärna fryst)
2 äggulor
1/2 tsk mandelextrakt (kan uteslutas)
1-2 msk iskallt vatten

fyllning:
125 g osaltat smör, rumsvarmt
125 g florsocker
3 ägg
1/2 tsk mandelextrakt
125 g malda mandlar
30 g mjöl

ca 2 dl sylt
3-4 msk flagad mandel

Jag använder matberedare till pajen. Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt det riktigt kalla smöret, i små tärningar, och kör tills det precis har blandats. Vispa upp äggulorna med mandelextraktet och tillsätt till degen. Blanda hastigt. Tillsätt till sist lite iskallt vatten om degen verkar smulig, så att den går ihop till en boll. Ytan ska vara lite klibbig. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Gör under tiden mandelfyllningen. Vispa ihop smör och socker tills det är ljusgult och mycket fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt. Häll ner mandelextraktet och vispa i ca 30 sekunder till. Vänd ner mandlar och mjöl och rör försiktigt tills det är väl blandat.

Tryck ut pajdegen i en pajform (eller kavla den tunt). Ställ in i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Värm sylten lite i en kastrull, så blir den lättare att breda ut jämnt i pajskalet. Bred ut i det frysta pajskalet. Täck med mandelfyllningen, och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Fyllningen ska puffa upp lite och bli ljust gyllenbrun. Strö lite mandelflarn över pajen och ställ in i ugnen i fem minuter till så att mandlarna får lite färg.

Recept på engelska:
Bakewell Tart

söndag, februari 07, 2010

Broccolisallad

broccolislaw

Det här är helt enkelt urgott! Jag ger inga exakta mängder - du använder helt enkelt så mycket du vill. Salladen håller bra i kylen ett par dagar.

Broccolisallad

Broccoli
Rostad mandel
Gula russin
Rödlök, tunt skivad
Socker
Äppelcidervinäger
Mayo
Salt
Peppar

Skär broccolin i små bitar - dels små buketter, men du kan även skiva stjälkarna tunt. (Skala av det yttersta på dem om de känns hårda.) Grovhacka rostad mandel, och blanda ner tillsammans med en näve gula russin och lite finhackad eller tunt skivad rödlök.

Blanda lite socker med äppelcidervinäger och rör om tills det har löst sig. Tillsätt ett par skedar majonäs och rör om så det blandar sig. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda ner i broccolin och mixa ordentligt.

Recept på engelska:
Broccoli Slaw

fredag, februari 05, 2010

Valnötsmarsipan med vanilj

marsipangrisar-0912-2

Valnötsmarsipan med vanilj

120 g mandel
50 g valnötter
120 g florsocker
1/2 äggvita
1 msk vit sirap
1 vaniljstång

Mal mandel och valnötter i en mandelkvarn. Blanda med florsockret och äggvitan. Tillsätt lite vit sirap, så blir massan extra smidig. Om den blir för blöt kan du ha i lite mer florsocker. Avsluta med att blanda ner skrapet från vaniljstången.

marsipangrisar-0912-1

Sen kan du forma små söta grisar, eller vad du nu har lust att göra...

marsipan-nougat-0912

När du ledsnat på att göra grisar kan du trycka ut ett lager marsipan i en liten form. Smält nougat och häll ovanpå. Låt stelna helt. Spritsa sedan med mörk choklad.

Recept på engelska:
Walnut Vanilla Bean Marzipan

onsdag, februari 03, 2010

Rökig gulasch

gulash09-1

Rökig gulasch

Olja
2-3 gula lökar
5-6 vitlöksklyftor
800 g nötkött, i små tärningar
2 dl rödvin
1/2 dl tomatpure
Salt
1/2-1 tsk kummin
1/2-1 tsk Pimenton de la Vera (rökt paprika, jag använder den heta varianten)
2 morötter, i slantar
4 potatisar, i små tärningar
4 paprikor, i små tärningar
varmt vatten
anchochili, efter smak

Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills det har fått lite färg. Lägg ner kött, rödvin, tomatpuré och krydda med salt, kummin och rökt paprika. Koka upp och låt småkoka under lock i 1-2 timmar. Se upp så det inte kokar torrt, och späd vartefter med varmt vatten. När köttet börjar kännas mört, lägg ner morötter, potatis och paprika, och koka tills allt är mjukt - ytterligare 30-60 minuter. Smaka av med salt och anchochili. Servera gärna med en klick aïoli.

Recept på engelska:
Smokey Gulasch Soup

måndag, februari 01, 2010

Kantarellpasta med sidfläsk

kantarellpasta med sidflask

Kantarellpasta med sidfläsk

140 g stekfläsk
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
300 g kantareller, rensade
1/2 dl sött vitt vin
2 dl grädde
Salt
Peppar
nykokt pasta

Hacka lök och vitlök fint. Skär fläsket i strimlor. Fräs fläsket i en varm stekpanna tills det börjar bli knaprigt. Häll av fettet efter hand. Lägg i lök och vitlök och fräs på medelvärme ett par minuter - det får inte brännas. Tillsätt kantarellerna och fräs tills det mesta av vattnet har kokat ur. Häll på vin och grädde och smaka av med salt och peppar. Koka ihop ett par minuter, och blanda ned nykokt pasta.

Recept på engelska:
Chanterelle Pork Belly Pasta