torsdag, mars 25, 2010

Grym köttgryta

supergod-gryta-1002

Grym köttgryta
ca 6 portioner

140 g bacon
1 kg högrev, i små bitar
4 schalottenlök
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
olja
4 dl rödvin
vatten så det täcker
7-8 stora champinjoner
4 morötter i slantar
2 Knorr du chef köttfond
färsk timjan
smetana

Skär baconet i tärningar och fräs i en gryta. Tillsätt köttärningarna, lite i taget, och bryn. I en separat stekpanna, bryn lök och vitlök i lite olja. Häll ner i grytan tillsammans med rödvin. Fyll på med vatten så att det täcker, och buljongfond. Koka upp, täck med lock och sänk värmen. Puttra i ca en timme.

Skär champinjonerna i mindre bitar, och bryn lätt i samma stekpanna som till löken. Ställ åt sidan så länge. Efter att grytan puttrat en timme, tillsätt svampen och morötterna. Koka upp igen, täck med lock och sänk värmen. Koka på låg värme tills morötterna är genomkokta - ca 45 minuter.

Servera med ris, färsk timjan och smetana eller creme fraiche.

Recept på engelska:
My best beef stew

2 kommentarer:

Kryddburken sa...

Åh så gott det låter och listan med ingredienser ser himla läcker ut för en mustig gryta... rött vin å schalottenlök, å champinjoner, å bacon... Gud så hungrig jag blev nu! Är tokig i köttgrytor! Är det Knorrs nya fond? Tycker du den är bra/god?

Anne sa...

Ja, alltså, den blev bara SÅ bra. Inget särskilt i, jag gjorde inget särskilt, men den blev verkligen toppengod. Hm, kanske delvis pga fonden..? Jag använder sällan sånt egentligen men nu hade jag ju prover hemma. Inte sämre än nån annan i alla fall... fast första gången använde jag den i nån tomatsås och maken kommenterade att det smakade precis som pizzasås. Måttligt imponerande :)