tisdag, februari 09, 2010

Bakewell Paj

bakewelltart-1

Det här är en klassisk engelsk dessert med en slags mandelmassefyllning och sylt. Supergott med lite lättvispad grädde.

bakewelltart-2

Bakewell Paj

pajdeg:
225 g mjöl
30 g socker
1/2 tsk salt
110 g osaltat smör (riktigt kallt, gärna fryst)
2 äggulor
1/2 tsk mandelextrakt (kan uteslutas)
1-2 msk iskallt vatten

fyllning:
125 g osaltat smör, rumsvarmt
125 g florsocker
3 ägg
1/2 tsk mandelextrakt
125 g malda mandlar
30 g mjöl

ca 2 dl sylt
3-4 msk flagad mandel

Jag använder matberedare till pajen. Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt det riktigt kalla smöret, i små tärningar, och kör tills det precis har blandats. Vispa upp äggulorna med mandelextraktet och tillsätt till degen. Blanda hastigt. Tillsätt till sist lite iskallt vatten om degen verkar smulig, så att den går ihop till en boll. Ytan ska vara lite klibbig. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Gör under tiden mandelfyllningen. Vispa ihop smör och socker tills det är ljusgult och mycket fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt. Häll ner mandelextraktet och vispa i ca 30 sekunder till. Vänd ner mandlar och mjöl och rör försiktigt tills det är väl blandat.

Tryck ut pajdegen i en pajform (eller kavla den tunt). Ställ in i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Värm sylten lite i en kastrull, så blir den lättare att breda ut jämnt i pajskalet. Bred ut i det frysta pajskalet. Täck med mandelfyllningen, och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Fyllningen ska puffa upp lite och bli ljust gyllenbrun. Strö lite mandelflarn över pajen och ställ in i ugnen i fem minuter till så att mandlarna får lite färg.

Recept på engelska:
Bakewell Tart

Inga kommentarer: