söndag, februari 28, 2010

Fläskstek i lergryta

skinkstek-lergryta2

Fläskstek i lergryta
4 portioner

1 kg fläskstek (eller skinkstek)
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
salt, svartpeppar
1 msk hackad färsk rosmarin
1/2 msk hela nejlikor, stötta
1/2 msk hela fänkålsfrön, stötta
2 msk olivolja
1 palsternacka
2 morötter
ca 100 g kålrot

skinkstek-lergryta3

Kom ihåg att lägga lergrytan i blöt, ett par timmar innan du börjar med resten av maten.

Hacka löken och vitlöken. Ta undan ungefär 1/3 av löken, stek resten i 1 msk olivolja tillsammans med vitlöken. Låt svalna lite.

Skär fläsksteken till en jämn platta genom att skära ett längsgående snitt, men inte hela vägen - vik upp som en bok. Skåra hela ytan, men utan att skära helt igenom. (Om den är väldigt tjock kanske du måste göra två längsgående snitt - det första 1/3 från toppen, det andra 1/3 från botten. Min var ganska tunn, så jag skar i mitten.)

Blanda nejlikor, fänkål och rosmarin med salt och svartpeppar. Häll den resterande matskeden olivolja och kryddblandningen över steken och gnid in ordentligt. Gnid även in den med lite olivolja, salt och peppar på utsidan.

Fördela lökblandningen på insidan av steken. Rulla ihop tätt och bind om. Bryn steken lätt runt om.

Grovhacka morötter, palsternacka och kålrot. Blanda med det av löken du tog undan, och lägg i lergrytan. Lägg steken ovanpå, sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt värmen på 200°C och låt stå i ungefär 90 minuter.

Ta grytan ur ugnen, men var försiktig när du tar av locket - det kan vara mycket ånga, och den är varm! Ta ur steken och låt den vila lite innan du skär upp den. Under tiden kan du pressa de mjuka rotfrukterna genom en sil, och göra sås genom att späda med lite äppeljuice och vispgrädde. Servera med kokt potatis.

Recept på engelska:
Claypot Pork Roast

Inga kommentarer: