söndag, augusti 31, 2008

Chokladéclairer

eclair-9

Chokladéclairer
20-24

Degen:
125 ml vatten
125 ml mjölk
115 g smör
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker
140 g mjöl
5 ägg, rumstemperatur

Blanda mjölk, vatten, smör, salt och socker i en kastrull och koka upp. När det kokar, häll ner mjölet och rör om kraftigt med en träsked. Sänk värmen, och rör i 2-3 minuter tills degen känns riktigt mjuk och följsam.

Häll över till en bunke, antingen i en köksassistent, eller så får du ta fram elvispen. Tillsätt ett ägg i taget till den varma degen och vispa ordentligt. Det ser ut som att den skär sig lite efter varje ägg, men vispa på så blir det bra. När du tillsatt alla ägg, häll över degen i en spritspåse och spritsa ut längder på bakplåtspapper.

Grädda i 190°C. Spraya längderna med lite vatten innan du sätter in dem, och spraya in i ugnen ett par gånger under baktiden - ångan gör så att puffarna lättare reser sig. Det tar ca 15-20 minuter för dem att bli genomgräddade - de ska ha lite färg och kännas lätta och "färdiga". Ta ut och skär genast ett litet hål i sidan på dem så att ångan kan komma ut, annars blir de soggiga i mitten. Låt svalna, dela helt.

Fyllningen:
Man kan ta vanlig vispad grädde, färska bär om man så vill, eller så gör man en vaniljkräm. Eller en chokladkräm. Jag var lat och använde marsanpulver blandat med mjölk till en tjock vaniljkräm, som jag sen rörde ut med vispad grädde.

Topping:
Här är det två moment, men det är värt besväret. Börja med chokladsåsen:
130 g mörk choklad (finhackad
2,5 dl vatten
1,25 dl vispgrädde
70 g socker

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och sjud tills det tjocknat - räkna med ungefär 15 minuter. Går att förvara i kylskåp, eller frysa ner. Till glasyren behöver du ungefär 110 g.

Glasyr:
110 g chokladsås
80 g vispgrädde
100 g mörk choklad (finhackad)
20 g osaltat smör, rumstemperatur

Koka upp grädden. Ta av från värmen, rör ner chokladen, lite i taget. Rör ner smöret, och till sist chokladsåsen som ska vara varm eller åtminstone hålla rumstemperatur.

För info och mer bilder, se här.

1 kommentar:

Elena sa...

Mums!
Jag älskar éclairer!