onsdag, november 21, 2007

Sega portionsbröd med surdeg

ljussurdegsbrod

Sega portionsbröd med surdeg
ca 12

dag 1 (kväll)
400 g vatten
400 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g vetesurdeg
7 g jäst

Blanda ihop allt. Låt stå i rumtemperatur någon timme, ställ sedan i kylen över natten.

Dag 2 (morgon)
300 g vatten
600 g vetemjöl med hög proteinhalt
25 g jäst
20 g salt

Blanda allt utom saltet, och blanda med fördegen. Kör i maskin ca 7 minuter. Tillsätt saltet, och kör 3 minuter till.

Låt degen jäsa i en inoljad skål, täckt, i ca två timmar. Häll ut degen på ett bakbord och dela i lagom stora portionsbitar. Du kan behöva lite extra mjöl för att inte kladda alltför mycket, degen är ganska lös.

Låt de färdiga bitarna jäsa i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 275°C. När den är varm, sätt in bröden, och sänk värmen till 250°C. Spraya in vatten med en blomspruta. Upprepa var femte minut - det ger en kraftigare skorpa på bröden. Grädda i totalt 15-18 minuter.

Recept på engelska:
White Sourdough Bread

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Detta skall jag prova.

Sören i Kalmar

Monis sa...

WOW vilket bröd!! Fantastiskt gott! Detta kommer alltid att finnas bland mina mest bakade! Ten points :)