torsdag, november 22, 2007

Portergryta

portergryta

Portergryta
5-6 portioner

1 kg högrev, i stora tärningar
2 stora gula lökar, skivade
3 klyftor vitlök, skivade
4 schalottenlökar, delade
4-5 morötter, slantade
neutral olja
3 msk mjöl
1 flaska - 33 cl - porter
2 dl vatten
3 msk svartvinbärssaft
2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
1 msk smulad torkad svamp
1 tsk torkad timjan

Värm lite olja i två grytor. I den ena grytan, fräs lök och vitlök på mycket låg värme i ca en timme. Det ska få lite färg mot slutet. (Det här steget är kanske lite överkurs - du kan strunta i att karamellisera löken, det blir gott ändå. Men det är inte särskilt jobbigt, så gör det om du har möjlighet.)

mariestadsporter

I den andra grytan, bryn köttet på hög värme. Du behöver inte göra det i omgångar, om du bara har en ganska stor gryta. Strö över mjölet, och häll på porter, vatten, svartvinbärssaft, balsamvinäger, kalvfond och timjan. Låt koka i totalt tre timmar.

Tillsätt slantade morötter och delade schalottenlökar efter halva tiden, och smula samtidigt i den torkade svampen. Passa på att lägga över den nu fint karamelliserade löken.

Servera med kokt potatis, och gärna lite gelé eller kanske ett par inlagda rödbetor.

Recept på engelska:
Porter Stew

3 kommentarer:

Danne sa...

Verkar vara en riktigt god rätt. Jag råkar gillar stout och porter. Dessutom har jag en hel del hemma så man kanske skulle prova.

Mats sa...

Det framgår inte när man ska ha i löken som stått på i en timma, men la i den samtidigt som morötterna och det blev bra. Karamellisera löken brukar innebära att man har i vinäger och tex honung , så det gjorde jag och det blev riktigt bra.

Anne sa...

Whoops - ja, i med löken när den är färdig, ungefär. Jag uppdaterar i texten. Vinäger och honung har jag inte i när jag karamelliserar utan jag förlitar mig till lökens naturliga sockerämnen :)