fredag, november 23, 2007

Mockavalnötstårta

mocha pecan torte

Mockavalnötstårta

180 g mörk choklad
160 g osaltat smör
4 ägg, separerade i gulor och vitor
170 g socker
2,5 dl malda valnötter
2 msk mjöl
1/8 tsk vinsten (kan uteslutas om du inte har)

Till glasyren:
200 g mjölkchoklad
1,2 dl vispgrädde
1 msk snabbkaffepulver
1 knapp msk vit sirap
30 g vit choklad

Smält smör och mörk choklad till tårtan - i vattenbad, eller mikro. Vispa äggulorna med hälften av sockret tills det är pösigt. Rör ner malda valnötter och mjöl, och sedan choklad och smörblandningen.

Vispa äggvitorna tillsammans med vinsten (gör att de blir styvare och bättre håller formen) tills de är skummiga. Tillsätt resten av sockret skedvis, och vispa tills du har en blank och styv maräng. Rör ner ett par skedar av marängen och blanda ordentligt med kaksmeten. Vänd sedan ner resten av marängen försiktigt.

Häll i en smord form med löstagbara kanter, och grädda 175°C i 35-40 minuter. Testa med en sticka - den ska inte vara kladdig, men fortfarande fuktig.

Ta ut, och låt svalna. Ta ur den ur formen, diska formen, och lägg sedan tillbaka kakan upp och ner. Låt kakan bli helt kall innan du glaserar den.

Glasyr: Blanda grädde, vit sirap och kaffe i en liten kastrull, och värm tills kaffet har löst sig. Hacka mjölkchokladen, och rör ner i den heta gräddblandningen. Rör tills det är slätt, och häll den över kakan. (Det underlättar att ha kakan i formen, annars rinner glasyren av. Den stelnar efter någon timme, men du kan inte ställa den i kylen - då tappar glasyren all glans.)

Smält den vita chokladen och spritsa den i ringar på chokladglasyren. Gör ett fint mönster med tandpetare. (Bara att börja i mitten, och försiktigt dra utåt sidorna, som man ritar en sol ungefär.)

Servera gärna med lite vispgrädde.

Recept på engelska:
Mocha Walnut Torte

Inga kommentarer: