måndag, november 26, 2007

Potatisbröd

daringbakerpotatobread

Potatisbröd

300 g mjölig potatis
9 dl vatten
50 g färsk jäst
1 msk smör, rumsvarmt (eller flytande margarin)
200 g grahamsmjöl
ca 8-900 g vetemjöl med hög proteinhalt (Manitoba Cream eller vetemjöl special)
1 msk + 1 tsk salt

Skala potatisen, och koka i vattnet med en tesked salt i, tills den är riktigt mjuk. Häll av vattnet - men SPARA det - och mosa potatisen. Häll tillbaka ca 6,5 dl vatten på den mosade potatisen, och låt det hela svalna till ca 37°C.

Smula jästen i bunken till din assistent, om du använder en maskin för att göra degen. Häll på ca en deciliter av det nu fingervarma potatisspadet och rör tills det löst sig. Häll över resten av potatisspadet, och tillsätt grahamsmjölet, smöret och det mesta av vetemjölet. Arbeta i maskin, ca 5 minuter på låg hastighet, och ca 5 minuter på hög. Tillsätt saltet - och ev. mer mjöl, det ska visserligen vara en kladdig och lös deg men den måste ändå hålla ihop - och kör i 5 minuter till.

Flytta sen degen till en ren, lätt oljad skål, och låt den jäsa under en handduk i två timmar. Slå ner den om den riskerar att komma över bunkens kant.

När degen är färdigjäst, smörj de formar du vill använda. Vänd ut degen på en mjölad yta, dela i lagom stora bitar, och fördela i formar - jag gjorde två normalstora limpor, och 24 minimuffins. Täck, och låt dem jäsa i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. (Jag har varmluftsugn - har inte du det kanske du vill ha den något högre.) Sätt in bröden när ugnen är varm. Minibröden var klara efter ungefär 14 minuter. Limporna fick vara inne i ca 40-45 - jag tog ur dem ur formarna efter ca 35 minuter, och ställde dem direkt på gallret.

2 kommentarer:

Matfredochstil sa...

Men när ska man ha i potatisen?
Har läst igenom nog men jag hittar det inte, bara potatisspad.

Mvh

Anne sa...

Du häller tillbaka potatisspadet på den mosade potatisen - och det är din degvätska. :)