tisdag, november 06, 2007
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
2 portioner
olivolja
lite smör
150 g arborioris
1,25 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, finhackad
200 g kantareller eller trattkantareller, rensade
en näve parmesan
Fräs kantarellerna i lite smör tills det knäpper i dem. Ställ åt sidan så länge.
Använd en stor gryta till risotto. Smält lite smör, eller använd bara olivolja, och fräs lök och vitlök. Tillsätt riset och låt det fräsa tills det fått lite färg. Tillsätt vinet, och rör om medan det kokar in. Ha hela tiden ganska hög värme. Koka under tiden upp buljongen.
Tillsätt buljongen en slev i taget, och rör om mer eller mindre hela tiden. Riset kommer att absorbera buljongen. Ha inte för låg värme! När det ser torrt ut tillsätter du mer buljong. Smaka på riset - det brukar ta ca 20 minuter innan det är lagom mjukt. Det ska inte bli överkokt. All buljong kanske inte går åt, eller så behöver du lite mer - det går bra att använda varmvatten i så fall.
När det är nästan klart, tillsätt kantarellerna. Rör ner risotton på slutet, och smaka av med salt, peppar, lite honung eller citron om du vill justera balansen.
Recept på engelska:
Chanterelle Risotto
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar