tisdag, februari 07, 2012

Skållat rågbröd med kaffe


Kaffebröd till vänster, blåbärsbröd till höger...

Skållat rågbröd med kaffe
2 formbröd

Steg 1:
200 g rågkross
300 g hett kaffe

Blanda ihop och låt stå i rumstemperatur, minst sex timmar.

Steg 2:
Skållningen från steg 1
150 g bubblande surdegsgrund
10 g jäst
3 dl vatten
350 g vetemjöl special
250 g rågmjöl

Blanda ihop, och låt vila i 2 timmar

Steg 3:
Tillsätt 15 g salt till degen och knåda 10-15 minuter. Häll degen i en lätt oljad plastlåda, och jäs i kylskåp 12-16 timmar.

Steg 4:
Ta ut degen ur kylen. Smörj två limpformar med lite olja. Klicka ut degen i formarna och tryck till med fuktiga händer. Toppa gärna med linfrön.

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Steg 5:
Sätt ugnen på 250°C. Sänk direkt till 200°C och ställ in brödet. Gräddningen tar ca en timme, men kontrollera med ugnstermometer. De ska ha en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.

Recept på engelska:
Coffee Rye Sourdough

Inga kommentarer: