fredag, februari 17, 2012

Pastadeg med mycket äggula

7eggyolkpasta

Pastadeg med mycket äggula
6 äggulor
1 helt ägg
240 g mjöl
1-2 tsk olivolja
1 msk mjölk

Antingen knådar du för hand - då lägger du mjölet i en hög och gör ett litet hål i mitten, där du häller äggulor, ägg, olja och mjölk och sakta rör runt så att allt mjöl inkorporeras. Sen får du knåda, 10-15 minuter, minst.

Jag, som är något latare, använder min Kitchen-Aid. Blanda i rubbet, och kör på låg hastighet tills det går ihop till en smidig deg. Knåda en stund till. Jag handknådade ett par minuter på slutet för att känna hur fin och spänstig degen var.

Svep in i plast och låt vila 30-60 minuter, i rumstemperatur. Du kan annars lägga den i kylen i upp till ett dygn, men låt den bli rumstempererad innan du kavlar ut den.

Kavla ut - jag använder pastamaskin - och skär som du önskar. Koka i saltat vatten, ett par tre minuter. Blanda med en god sås. Ät. Njut.

Recept på engelska:
Seven-yolk Pasta Dough

2 kommentarer:

Remsan sa...

Jag är så sugen på att testa att göra egen pasta. Jag har vid ett par tillfällen ätit riktig färsk pasta som varit ljuvlig. Tror du det är svårt att kavla ut degen utan pastamaskin?

Anne sa...

Ja, ganska jobbigt är det nog. Jag skulle satsa på nån variant som inte ska kavlas då, kolla på trofie. Annan deg dock...