söndag, september 05, 2010

Ostgratinerad blomkål

cauliflower-cheese

Ostgratinerad blomkål
3-4 portioner

1 medelstort blomkålshuvud
100 g riven ost (gärna ganska stark)
50 g parmesan
40 g smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk senap
2 msk crème fraîche
salt, peppar

Dela blomkålen i buketter, och koka precis mjuk i saltat vatten - ca 4 minuter. Häll av.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Tillsätt långsamt mjölken, vispa hela tiden så blir det inga klumpar. När all mjölken är tillsatt, höj värmen och koka upp. Sänk värmen igen och låt såsen sjuda i ca 5 minuter, tills den har tjocknat. Tillsätt hälften av den rivna osten och all parmesan, samt senap och crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.

Lägg blomkålen i en ugnssäker form och slå över ostsåsen. Toppa med resten av den rivna osten. Gratinera i 200°C i ca 20 minuter. Passa noga så inte ytan bränns vid.

Servera gärna med en köttbit, eller falukorv.

Recept på engelska:
Cauliflower Cheese

Inga kommentarer: