måndag, februari 04, 2008

Jordärtskockssoppa med balsamicobräserat sidfläsk

sunchokesoup

Jordärtskockssoppa med balsamicobräserat sidfläsk
4 portioner

1/2 msk olivolja
500 g jordärtskockor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
3 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
salt, vitpeppar, pressad citron

150 g tärnat, rimmad sidfläsk
3-4 msk balsamvinäger
50 g rostade cashewnötter, grovt hackade

Börja med sidfläsket. Fräs det i en stekpanna tills det är knaprigt. Häll på balsamvinägern, och låt den koka in helt.

Skala och hacka lök, vitlök och jordärtskockor. Fräs allt i olivoljan, tills löken börjar bli genomskinlig.

Häll på vin och buljong och koka i ca 10 minuter, tills jordärtskockorna är mjuka. Tillsätt grädde, och koka i 10 minuter till. Mixa sedan allt med en stavmixer, och späd ev. med lite vatten om du vill ha den lösare. Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citron.

Fördela sidfläsket i fyra sopptallrikar. Häll på soppan, och toppa med hackade cashewnötter.

Recept på engelska:
Sunchoke Soup with Balsamico Braised Pancetta

1 kommentar:

Anonym sa...

lagar denna ikväll, dock med lite egna tillägg. Dock gillar jag grundidén :)

Har kört ner lite potatis och salladslök i den också.