torsdag, februari 14, 2008

Geléhjärtan

gelehjarta-3

Geléhjärtan
ca 16

Recept från Vinterns Söta

6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
några droppar flytande arom
några droppar karamellfärg
fint strösocker

Du behöver en silikonform med hjärtan - Ikeas iskubslåda passar jättebra.

Olja in formarna, och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

Blanda glukos, socker och vatten, och koka tills det håller 122 grader. Det går långsamt först, men mycket snabbare mot slutet! Smält gelatinet i ca 2 msk vatten på låg värme. Rör ner i sockerlagen, tillsammans med arom och färg. Låt det svalna en aning, men inte för mycket - det stelnar ganska fort. Häll upp i formarna, och ställ i rumstemperatur över natten.

Tryck ur hjärtana och rulla i fint strösocker. Vill du ha surt godis kan du blanda lite citronsyra i sockret du rullar i.

gelehjarta-2

Recept på engelska:
Gummy Hearts

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej!
hur får du sockret man rullar bitarna i att inte smälta? första gången jag testade smälte det av oljan, andra gången sköljde jag av oljan från bitarna och lät dem torka lite innan jag rullade dem i socker, men det smälte ändå :(.

mvh/dorothy

Anne sa...

Hej!

Tråkigt - mitt socker smälte inte alls, jag märkte inte av det ett dugg... Jag använde det som kallas finkornigt strösocker.

Ellinor sa...

Kan man beställa flytande arom nånstans på nätet? Jag försöker söka efter det, men hittar inget, nånstans. :-(

Anne sa...

Ellinor - ingen aning, jag har handlat på Stockholm Aeter & Essencefabrik. Men jag tror att de kan skicka, även om de inte har nån direkt internetbutik. http://www.essencefabriken.se/