torsdag, november 10, 2011

Tortellini med kyckling och svamp

tortellini-kyckling

Tortellini med kyckling och svamp
3 portioner

2 kycklingbröst
8 salviablad (färsk)
100 g champinjoner, skivade
2 msk smör
1 klyfta vitlök, pressad
250 g färsk tortellini
salt, peppar
smör att steka i
parmesan till servering

Skär några skåror i kycklingen och peta in salvia. Salta och peppra runt om. Bryn i smör, och stek klart på medelvärme tills de är precis genomstekta.

Stek svampen i smör.

Smält de 2 matskedarna smör, och pressa ner vitlöken i det. Fräs på medelvärme någon minut, men inte så vitlöken bränns. Koka tortellinin, och vänd ner den i vitlökssmöret. Blanda i svamp. Skiva kycklingen och blanda i den med.

Servera med riven parmesanost.

Recept på engelska:
Chicken & Mushroom Tortellini

måndag, november 07, 2011

Majspannkakor

cornpancakes

Majspannkakor
12 små pannkakor

1 msk smör
ca 2 dl majs
1 ägg
2 dl filmjölk
1 dl turkisk yogurt (eller mer filmjölk)
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
3 msk majsgryn (cornmeal - EJ majsmjöl. Ersätt med fin polenta.)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Börja med att smälta smöret och stek majskornen i ca 4-5 minuter. De ska få lite färg. Låt svalna.

Vispa ihop ägget med fil och yogurt, socker och salt. Blanda ner majskornen, mjöl, majsgryn, bakpulver och bikarbonat.

Stek små plättar på medelhög värme i smör. Vänd när de börjar få bubblor på ovansidan och är lite torra runt kanterna.

Recept på engelska:
Corn Pancakes

fredag, november 04, 2011

Snabbaste majonnäsen

Snabbaste majonnäsen

Se till att alla ingredienser har samma temperatur innan du börjar

1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron eller vitvinsvinäger
250 ml rapsolja
salt, peppar
ev. vitlök om du vill göra aioli

Lägg samtliga ingredienser i en skål, eller helst en mixerkanna. Använd en stavmixer, och håll den ovanför ägget. Kör tills du börjar se strimmor av majonnäs, lyft då sakta stavmixern - medan den fortfarande är igång - och se till så att allt är mixat. Svårare är det inte!

Du kan se en video av det hela här.

Recept på engelska:
The quickest mayo

torsdag, november 03, 2011

Surdegsbröd med hasselnötter & russin

hazelnut-raisinbread

Surdegsbröd med hasselnötter & russin
ca 20 portionsbröd

dag 1:
100 g aktiv rågsurdeg
300 ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda allt, täck med en handduk och låt stå i rumstemperatur under natten.

dag 2:
blandningen från gårdagen
400 g vatten
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
300 g rågsikt
20 g salt
200 g russin
200 g hela, rostade hasselnötter

Blanda allt utom russin och nötter, och arbeta ihop till en deg. Räkna med ungefär fem minuter i en assistent, eller det dubbla om du knådar för hand. Blanda ner russin och nötter, och fortsätt arbeta degen i ca 5 (respektive 10) minuter. Täck bunken med plast och låt degen dubbla i storlek (ca 2-4 timmar, beroende på hur aktiv surdegen är).

Stjälp upp degen, och forma portionsbröd om ca 100 g. Degen är ganska kletig, så det är inte helt lätt att rulla snygga bullar men om du viker kanterna inåt hela tiden så får du bra spänning i brödet. Lägg med den finaste, jämnaste sidan uppåt på en plåt.

Täck med en handduk och jäs i ca 90 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in bröden och baka i ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och baka i ca 10 minuter till.


Recept på engelska:
Hazelnut & Raisin Sourdough

måndag, oktober 31, 2011

Nudelsallad med jordnötsdressing

noodle-thai-salad-1108

Nudelsallad med jordnötsdressing

75 ml jordnötssmör
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
1 tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök
1 msk farinsocker
2 msk färsk ingefära, riven
3-4 msk vatten

150 g risnudlar
3 morötter, strimlade
1 röd paprika, strimlad
salladslök, fint skivad
lite sockerärter, strimlade
... eller helt andra grönsaker.

Mixa alla ingredienserna till dressingen i en matberedare. Du kanske behöver lite extra vatten, den ska vara ganska rinnig.

Om du vill kan du koka grönsakerna någon minut, annars kan de med fördel vara råa. Det beror på hur knaprig du gillar din sallad.

Laga till risnudlarna enligt instruktionerna på paketet - oftast handlar det om att låta dem ligga i hett vatten tills de mjuknar.

Häll av och spola med kallt vatten. Blanda med grönsaker och dressingen, och servera direkt - gärna med extra dressing vid sidan om.

Recept på engelska:
Peanut Noodle Salad

lördag, oktober 29, 2011

Äppelpaj med mandelsmul

apple-almond-crumble

Äppelpaj med mandelsmul
4-6 portioner

4 äpplen
2 msk socker
1-2 tsk kanel
100 g mandelmassa
75 g smör
45 g havregryn
45 g vetemjöl
30 g mandlar

Skala och skiva äpplena, och lägg i en ugnsform. Blanda med socker och kanel.

Nyp ihop mandelmassa, smör, havregryn och vetemjöl till ett smultäcke och fördela över pajen. Grovhacka mandlarna och strö över.

Grädda på 200°C i ca 20 minuter - men se upp, mandlarna bränns lätt. (Som du tyvärr kan se på min bild...)

Gott med vaniljsås eller glass till!


Recept på engelska:
Apple Almond Crumble

torsdag, oktober 27, 2011

Kalljästa frukostfrallor

ljusa-frukostfrallor

Kalljästa frukostfrallor

10 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
540 g vetemjöl
10 g salt
25 g honung

Blanda ihop allting - du behöver inte knåda, bara blanda. Lägg i en bunke och täck med plast. Ställ in i kylen över natten.

På morgonen tar du ut bunken, och stjälper ut degen på en väl mjölad yta. Dra ut den och vik ihop till en rektangel. Vik rektangeln på längden och tryck till. Mjöla lite ovanpå.

Värm ugnen till 275°C och sätt gärna in en plåt som får bli riktigt varm också. Ta ut plåten, och skär degen till lagom stora frallor - lägg på plåten och stoppa in i ugnen. Sänk värmen till 225°C. Grädda i ca 10-15 minuter.

Recept på engelska:
Overnight Breakfast Rolls

måndag, oktober 24, 2011

Matig majssoppa

cornchowder

Matig majssoppa

70 g bacon, tärnat
1 msk smör
1 gul lök, grovhackad
2 potatisar, tärnade
1 röd paprika, tärnad
2 klyftor vitlök, finhackade
450 g majs (fryst och tinad är helt ok om du inte har färsk)
1-2 tsk sambal oelek
8 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
3 msk majsgryn (corn meal - ersätt med finmald polenta)
4 msk vatten
salt, svartpeppar, cayennepeppar

Fräs baconet i sitt eget fett i en gryta. Tillsätt smör, lök, potatis, paprika och vitlök, och fräs i fem minuter. Tillsätt majsen, sambal oelek, buljong och grädde. Koka upp.

Rör ihop majsgryn och vatten, och häll ner i grytan. Sänk värmen och puttra under lock i ca 15 minuter. Kolla så att potatisen är genommjuk - sjud annars ett par minuter till. Mixa soppan lite lätt med en stavmixer, om du vill. Smaka av med salt, svartpeppar och lite cayennepeppar.

Servera gärna med en klick gräddfil och lite färsk koriander.

Recept på engelska:
Hearty Corn Chowder

fredag, oktober 21, 2011

Hemmagjorda dumplings

homemade-dumplings-2

Hemmagjorda dumplings

deg:
(till ca 30 dumplings)
300 g vetemjöl
180 ml kokande vatten

Lägg mjölet i en matberedare. Sätt på locket, och starta. Häll försiktigt ner det kokande vattnet genom matarröret, och kör ett par sekunder. Degen ska se smulig ut, men hålla ihop om du nyper lite i den.

Ta ur degen och knåda - försiktigt, den är varm!) på köksbänken i en halv minut. Den ska kännas elastisk. Lägg i en ziploc-plastpåse (helst), och förslut. Låt nu degen vila i minst 15 minuter, men inte mer än två timmar.

fläskfyllning:
400 g fläskfärs
bunt med salladslök, fint skivad
rejäl näve färsk koriander, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk sesamolja
1-2 msk ljus soja
1/2 tsk salt
1-2 tsk maizena (beroende på hur blöt fyllningen är)
färskmalen svartpeppar, efter behag

Blanda alla ingredienserna.

-Kavla ut degen, lite i taget (och låt resten ligga kvar i plastpåsen så den inte torkar). En pastamaskin underlättar. Jag kör till ungefär 3 eller 4 på min maskin, degen ska inte vara för tunn.

-ta ut rundlar, gärna med ett stort glas

-lägg en liten sked fyllning i mitten av varje rundel. Vik ihop, och vik kanten snyggt - se gärna Dagmars fina bilder.

-hetta upp lite olja i en stekpanna med lock (jag använder jordnötsolja). Se till att ha ett litet glas vatten i närheten. Stek dumplingsarna - inte alla på en gång - i den heta oljan i ett par minuter, tills botten är gyllenbrun. Häll på vattnet och sätt genast på locket. Låt ånga i 5-7 minuter. Ta av locket och låt ev. kvarvarande vätska koka bort.

Du kan frysa dumplingsarna när de är råa, och sen laga direkt från frysen. Då tar ångningen några minutere extra.

Recipe in Swedish:
Homemade dumplings

tisdag, oktober 18, 2011

Kycklingben med sweet chili

annikaskycklingben

Baserat på ett recept från bästa Annika

Kycklingben med sweet chili
1 kilo kycklingben
2 msk mörk soja
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl olivolja
2 stora vitlöksklyftor, pressade
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

Rör ihop alla ingredienserna till marinaden och blanda med kycklingen - det är bäst att göra i en bunke. Låt marinera i en timme, rör om ett par gånger under tiden.

Lägg kycklingbenen på ett galler i en ugnsplåt, och pensla med marinad. Laga på 200°C (varmluft) i ca 10 minuter. Vänd dem, och pensla med marinad igen. Laga i 10 minuter till. Kolla så att de är genomstekta, och kör annars i fem minuter till.

Recept på engelska:
Sweet Chili Chicken Legs

fredag, oktober 14, 2011

Kaffe & Kakaomacarons

coffee-cocoa-macarons

Kaffe & Kakaomacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
3 msk strösocker
200 g florsocker
2 msk kakao
110 g mandel, skalad

Mixa florsocker, kakao och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Fyllning:
1/2 sats smörkräm
1 msk snabbkaffepulver
2 tsk kakaopulver

Smörkräm:
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, dela smörkrämen i två bunkar. Den ena kan du spara i kylen (vispa upp igen innan du använder) eller frysa. Den andra halvan blandar du med kaffepulver och kakao.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Coffee & Cocoa Macarons

tisdag, oktober 11, 2011

Smörgåsgurka

inlagdgurka

Smörgåsgurka

Dag 1:
1 kg västeråsgurka
1,25 liter vatten
250 g grovsalt

Lös upp saltet i vattnet, och lägg i gurkorna. Låt stå ett dygn.

Dag 2:
Gurkan från receptet ovan, skuren i 1/2-cm tjocka skivor
350 g socker
1-2 tsk dillfrö
1-2 tsk gult senapsfrö
1-2 tsk hela vitpepparkorn
ca 15 g färsk pepparrot, skuren i tunna skivor
ca 2 dl ättikssprit (12%)

Varva gurkorna i en burk med socker, dillfrö, senapsfrö, vitpepparkorn och pepparrot. Häll på ättikssprit så att det täcker gurkorna. Låt stå med lock i ca 3 veckor innan du smakar. Förvara kallt.

Recept på engelska:
Pickled Cucumbers

fredag, oktober 07, 2011

Maffig Chokladtryffeltårta

chocolateganachecake

Maffig Chokladtryffeltårta'
12 bitar

Receptet är baserat på ett som kommer från Malin Landqvists "Svenska Kakor och Desserter" - jag har bytt ut hallonlikör mot hallonsaft för att göra den mer barnvänlig.

Botten:
400 g mandelmassa (jag använde en "lyxvariant" med 60% mandel)
1 msk kakao
100 g mörk choklad
1 ägg
2 äggvitor

Chokladtryffel:
300 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad

Dekoration:
färska hallon

Kör mandelmassa, kakao och choklad i matberedare tills det blir finhackat. Blanda med ägg och äggvitor till en smet. Tryck ut i en 24-cm springform, som du förberett med smörpapper i botten. Grädda i 175°C i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ta sen ur formen, gör rent kanterna, och lägg tillbaka bottnen.

Hacka all choklad till tryffeln. Koka upp grädden, och häll ner chokladen. Rör tills det är en helt slät smet. Rör ner hallonsaften. Häll i formen, ovanpå bottnen. Ställ kallt över natten.

Garnera precis före servering med färska hallon, och vispad grädde.

Recept på engelska:
Chocolate Ganache Cake

söndag, oktober 02, 2011

Thin Mint-kaka

thinmintcake-2

Thin Mints är en särskild småkakesort, som säljs av flickscouterna. Omvandlat till tårta blir den fantastisk! Originalreceptet använder en pulverkakmix, men eftersom vi inte har samma kakmixer här fick jag försöka mig på ett recept från scratch. Mycket lyckat!

Thin Mint-Tårta

300 g mjöl
400 g socker
100 g kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
55 g margarin
220 g osaltat smör, rumsvarmt
4 ägg
1 msk mintextrakt
1 msk kanel
1/2 banan, mosad
2,5 dl vatten

Börja med att blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en matberedare. Tillsätt margarinet och kör tills det är finfördelat.

Hit kan du förbereda. Den torra kakmixen håller sig flera veckor.

Blanda ihop smör, ägg, mint, kanel och banan. Rör ihop med kakmixen och vattnet. Fördela i två väl smorda kakformar, och grädda på 170°C i ca 35-40 minuter. Kolla med en sticka så att de inte är kladdiga i mitten.

thinmintcake-inside

Fyll med enkel "smörkräm"... utan smör. Men den är enkel att dekorera med, och är lite stadigare. Och faktiskt väldigt god till just den här tårtan. Otippat!

Enkel smörkräm
150 g margarin
300 g florsocker
3-4 msk mjölk
1 tsk vaniljextrakt

Vispa ihop alla ingredienserna till en slät glasyr. Bred mellan och utanpå bottnarna, och dekorera som du vill.

Recept på engelska:
Thin Mint Cake

onsdag, september 28, 2011

Chili på rester

carnitas-chili

Chili på rester
4-6 portioner

ca 500 g överblivet carnitaskött, pulled pork, eller liknande kryddat långlagat fläskkött
1 stor gul lök
1 msk hackad vitlök
1/2 msk matolja
500 g krossade tomater
400 g kidneybönor
ca 125 g grön rostad chili på burk - ersätt, om du inte hittar just det, med ett par finhackade milda gröna chilipeppar
4-5 dl vatten
1 tsk farinsocker
lite salt

Fräs lök och vitlök i oljan i en stor gryta. Häll ner alla andra ingredienser och koka ihop i ca 30 minuter. Smaka av med salt och and kryddor om du vill - det beror helt på hur välkryddat köttet är från början.

Servera gärna med gräddfil, riven ost och färsk koriander.

Recept på engelska:
Chili from leftovers

söndag, september 25, 2011

Risotto med salsiccia och vitkål

salsiccia-cabbage-risotto

Risotto med salsiccia och vitkål
3 portioner

3-4 små färska salsicciakorvar
1 gul lök
3 dl avorioris
1,5 dl vitt vin
ca 1 liter buljong
3 dl strimlad vitkål
50 g parmesan, riven
olivolja

Börja med att sätta på en kastrull med buljong, och ta fram en stor kastrull eller gryta till risotton.

Kläm ut salsiccian ur skinnet (eller hacka fint om det är för svårt), och fräs tillsammans med löken ett par minuter. Tillsätt riset och fräs någon minut, tills det blir glansigt. Häll på vinet och låt koka in.

Sen börjar du tillsätta buljongen, lite i taget. Så fort risotton ser torr ut ska du ha i mer. Totalt tar det ca 20 minuter, smaka på riset så att det är färdigt. Du kanske inte behöver all buljong, eller så behöver du fylla på med varmt vatten.

Tillsätt kålen när risotton är nästan klar.

När riset verkar klart rör du ner parmesanen.

Smaka av och servera.

Recept på engelska:
Salsiccia & Cabbage Risotto

torsdag, september 22, 2011

Korv stroganov

korvstroganov

Korv stroganov
4 personer

600 g falukorv
1 gul lök
2 msk ketchup
1 msk tomatpuré
2-3 dl mjölk
1-2 dl grädde
1 tsk dragon, torkad
1 tsk konjak
salt, peppar
smör att steka i

Tärna korv och lök. Fräs i lite smör tills korven har fått rejält med färg, och löken har blivit mjuk och glansig. Häll på ketcup och tomatpuré och rör om ordentligt. Späd med mjölk och grädde - börja med lite - och koka ihop till en sås. Krydda med torkad dragon och en liten skvätt konjak. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.

Recept på engelska:
Sausage Stroganov

söndag, september 18, 2011

Spansk potatisomelett

spanish-tortilla

Spansk potatisomelett

4-500 g kokt potatis, tunt skivad
1 liten gul lök, eller 2 schalottenlökar, finhackade
4 ägg
salt
näve färsk koriander, grovhackad
olivolja

Börja med att fräsa lök och potatis i lite olja ett par minuter. Det ska få lite färg, och bli genomvarmt.

Knäck äggen i en stor skål, och vispa tillsammans med en nypa salt. Blanda ner grovhackad koriander, potatis och lök.

Hetta upp en ganska liten stekpanna med rikligt med olja. Häll i smeten, och sänk genast värmen. Stek i ca 10 minuter på varje sida på låg värme.

Recept på engelska:
Spanish Tortilla

fredag, september 16, 2011

Vår nya favoritkarré

honey-sambal-garlicpork

Vår nya favoritkarré
4 portioner

1 kg fläskkarré
1/2 dl olivolja
1 msk vitlök, hackad
2 tsk sambal oelek
2 tsk flytande honung

Skär köttet i mycket tunna skivor. Blanda ihop marinaden, och lägg tillsammans med köttet i en plastpåse. Låt ligga i rumstemperatur ett par timmar, och grilla sedan på hög värme.

Recept på engelska:
Our new favorite pork

tisdag, september 13, 2011

Spaghetti med Coppa di Parma och apelsin

orange-parmaham-pasta

Spaghetti med Coppa di Parma och apelsin
2-3 portioner

230 g spaghetti
1 msk smör
80 g coppa di parma, riven i bitar
1 apelsin - finrivet skal samt juice
1 dl vispgrädde
1 dl parmesan, grovriven
svartpeppar

Koka spaghettin i saltat vatten. När den är nästan klar, smält smöret i en traktörpanna eller vid kastrull, och fräs coppan i ett par minuter. Häll sen på saft och skal från apelsinen och grädden. Häll i pastan när den är klar, och även lite av pastavattnet för att få det såsigare. Rör ner parmesan, och smaka av med svartpeppar.

Recept på engelska:
Spaghetti with Coppa di Parma & Orange

söndag, september 11, 2011

Långkokat äppelmos

applebutter

På engelska heter det här Apple Butter snarare än applesauce, som är vanligt mos. Det är mycket mer reducerat, och det blir brunt och tjockt i konsistensen. Jättegott som pålägg, men också till t.ex. gröt, glass, pannkakor, eller i bakverk.

Om du inte har nån crockpot kan du såklart laga på spisen, men då får du passa så det inte bränns vid. På bilden är det en jätteportion, men det var det som var kvar i grytan när jag hällt resten i burkar... väldigt gott!

Långkokat äppelmos i Crock-Pot

1500 g skalade och urkärnade äpplen, grovhackade

Lägg i din crock-pot, på med locket och sätt på låg värme i ca 4 timmar. Rör om så att äpplena mosas.

2 dl strösocker
2 dl farinsocker
2 tsk kanel
1/2 tsk kryddnejlika
1-2 vaniljstänger (mina var ganska torra, så jag slängde ner två - annars skulle jag skrapat ur en mjuk och fräsch, och rört ner både frön och stång.

Lägg på locket, och sätt på låg värme i 8 timmar.

Klart! Häll på fina burkar och förvara svalt. Eller frys in, det gör alltid jag.

Recept på engelska:
Crock-Pot Apple Butter

fredag, september 09, 2011

Citrus-jordgubbsglass

orangestrawberryicecream

Citrus-jordgubbsglass

1 lime - zest och juice
1 apelsin - zest och juice
3 stora jordgubbar
125 g strösocker
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde

Zesta lime och apelsin direkt ner i en matberedare, och tillsätt socker och juicen från båda frukterna. Lägg ner jordgubbarna. Kör tills sockret har löst upp sig, ett par minuter. Tillsätt mjölk och grädde och kör i ett par minuter till, tills det börjat tjockna.

Ställ smeten kallt i minst en timme. Kör sedan i glassmaskin tills den är frusen.

Recept på engelska:
Citrus Strawberry Icecream

onsdag, september 07, 2011

Ostbollar med baconkross

ostbollar-bacon

Ostbollar med baconkross
ca 25

200 g cream cheese
10 torkade aprikoser, fint tärnade
4 msk rostad mandel, grovt hackad
1/2 tsk chiliflingor

150 g bacon

Mosa ihop osten med aprikoser, mandel och chili. Ställ kallt så att massan stelnar lite, och rulla sen till små bollar. Ställ dessa kallt i minst en timme - gärna längre.

Stek baconet mycket krispigt, och finhacka. Rulla bollarna i baconsmulet, och servera direkt.

ostbollar-ostbagar

Istället för bacon kan du rulla dem i ostbågar - men baconvarianten blev godare.

Recept på engelska:
Bacon Cream Cheese Balls

måndag, september 05, 2011

Tomat och avocadosalsa med fetaost

avocadosalsa

Tomat och avocadosalsa med fetaost

2 stora tomater
75 g fetaost
1 liten rödlök
1 avocado
1-2 tsk vitvinsvinäger
svartpeppar

Grovhacka tomaterna. Smula fetaosten. Finhacka rödlöken, och tärna avocadon. Blanda ihop allt i en skål och smaka av med vinäger och svartpeppar.

Recept på engelska:
Tomato, Avocado & Feta Salsa

lördag, september 03, 2011

Snurriga mördegskakor

swirledcookie

Snurriga mördegskakor
ca 40 kakor

Ljus deg:
200 g vetemjöl
100 g smör
50 g strösocker
2 g salt
1 äggula

Mörk deg:
170 g vetemjöl
30 g kakao
100 g smör
50 g strösocker
2 g salt
1 äggula

Båda degarna görs helst i matberedare - de ska arbetas så lite som möjligt. Börja med den ljusa så slipper du diska mellan omgångarna.

Blanda smör, mjöl, socker, salt och i chokladfallet också kakao, och kör i matberedare. När det börjar gå ihop till stora smulor tillsätter du äggulan och kör tills degen precis går ihop. Ta ut och svep in i plastfolie. Ställ kallt en stund, men inte alltför länge - då blir den svår att kavla.

Knåda ihop degarna lite - de kan vara lite smuliga i det här läget. Kavla ut till två lika stora rektanglar. Lägg på varandra, och nu behöver du eventuellt kyla degen lite igen så den stelnar.

Rulla ihop från långsidan. Det är lite småpillrigt, men var noggrann och försiktig. Tryck till ordentligt så det inte blir nån luft i rullen. Ställ kallt ett tag igen.

Skär i 1/2-cm tjocka skivor och baka på 175°C i ca 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Swirly cookies

torsdag, september 01, 2011

Bakade sötpotatisklyftor

bakedsweetpotatowedges

Bakade sötpotatisklyftor
4 portioner

1 kg sötpotatis
3 msk olivolja
1 msk socker
1 tsk anchochilipeppar
1 tsk cayennepeppar
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt

Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Blanda med olja, socker och kryddor i en långpanna.

Baka i 225°C i ca 20 minuter - de ska bli helt genommjuka men krispiga på utsidan. Servera gärna med pressad lime och lite koriander.

Recept på engelska:
Baked Sweet Potato Wedges

måndag, augusti 29, 2011

Kyckling med citron & dragonsmör

roastbutterychicken

Kyckling med citron & dragonsmör
4 portioner

1 liten kyckling
50 g smör, rumsvarmt
1 liten klyfta vitlök
2 citroner, finrivet skal
1 msk färsk dragon, finhackad
salt, peppar

500 g potatis
8 små färska gula lökar

Finhacka vitlöken, och blanda med rivet citronskal, dragon, salt, peppar och smöret. Klappa in ordentligt i kycklingen, tryck gärna in lite mellan skinnet och köttet också.

Skala potatisen och dela i mindre bitar. Dela lökarna i halvor eller kvartar, beroende på hur stora de är. Lägg grönsakerna i en ugnsform, och lägg kycklingen ovanpå.

Sätt in i ugnen, på 175°C i ca 40 minuter. Kolla att kycklingen är genomstekt.

Recept på engelska:
Lemon & Tarragon Butter Chicken

lördag, augusti 27, 2011

Jordgubbsmacarons

strawberrymacarons-2

Jordgubbsmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
3 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
röd hushållsfärg, helst i pulverform

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga. Blanda i lite färgpulver om du vill ha rosa macarons.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

strawberrymacarons-1

Jordgubbsfyllning:
1/2 sats smörkräm
200 g färska jordgubbar
50 g strösocker

Mixa jordgubbarna släta. Blanda med sockret och koka upp. Reducera på medelvärme i ca 10 minuter. Passera purén genom en sil och låt svalna helt. Blanda sen med smörkrämen.

Smörkräm:
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, dela smörkrämen i två bunkar. Den ena kan du spara i kylen (vispa upp igen innan du använder) eller frysa. Den andra halvan blandar du med jordgubbspurén, lite i taget.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt. Vi ritade på våra med Food Markers.

Recept på engelska:
Strawberry Macarons

måndag, augusti 22, 2011

Mango- och Avocadosalsa

mango-avocadosalsa

Mango och avocadosalsa

1 avocado, tärnad
100 g mango, tärnad
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 rödlök, finhackad
1 lime, pressad
2 msk koriander, finhackad
salt, peppar

Blanda ihop rubbet, och smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Avocado Mango Salsa

fredag, augusti 19, 2011

Parmesanpannkakor

cornparmesanpancakes

Parmesanpannkakor
15 små pannkakor

2,5 dl majsgryn (cornmeal, eller möjligen finmald polenta)
30 g finriven parmesan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad basilika
1/2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl mjölk
2 msk matolja + mer till stekning

Blanda majsgryn, parmesan, oregano, basilika, salt, socker och bakpulver. Rör ner ägget, mjölken och oljan, och låt smeten stå och svälla i ca 15 minuter,

Stek små pannkakor i olja, på medelvärme. De ska bli gyllenbruna på båda sidorna. Servera gärna med bacon.

Recept på engelska:
Parmesan Pancakes

onsdag, augusti 17, 2011

Kolibritårta

hummingbirdcake-1

Kolibritårta

450 g vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
225 g strösocker
225 g farinsocker
3 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
2,5 dl matolja
2,5 dl krossad färsk ananas (kör i matberedare) - ca 250 gram
4 stora bananer, mosade - ca 450 gram
2,5 dl valnötter, rostade och fint hackade - ca 120 gram

Blanda vetemjöl, kanel, bikarbonat och salt i en skål. Vispa både sorternas socker och äggen riktigt pösiga. Tillsätt vaniljextrakt, matolja, krossad ananas och mosad banan. Rör ner mjölblandningen, och till sist valnötterna.

Fördela i två smorda formar, med ca 20 cm diameter. Grädda i 175°C tills de inte längre är kladdiga inuti - ca 45 minuter. Tag ur och låt svalna helt på ett galler.

hummingbirdcake-2

Glasyr:
170 g osaltat smör, rumsvarmt
600 g färskost av philadelphia-typ, rumsvarmt
1 vaniljstång, urskrapad
200 g florsocker

Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffig glasyr. Bred i och på bottnarna, när de har kallnat helt.

Recept på engelska:
Hummingbird Cake

måndag, augusti 15, 2011

Jordgubbs- och apelsinshake

orangestrawberryfrosty

Jordgubbs- och apelsinshake
2 små glas

2 apelsiner
6 jordgubbar
stor näve isbitar

Pressa juicen, och lägg tillsammans med jordgubbar och isbitar i en blender. Kör tills det är slätt. Häll upp i två glas, och njut.

Recept på engelska:
Strawberry Orange Frosty

lördag, augusti 13, 2011

Mjölkchokladsnittar

milkchocolatecookies

Mjölkchokladsnittar
ca 40

170 g smör, rumsvarmt
45 g strösocker
45 g råsocker
3 msk ljus sirap
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad, hackad

Vispa smör och båda sorternas socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt sirap, och sen alla andra ingredienser. Rör ihop till en smidig deg.

Forma långa rullar av degen (i mitt fall blev det tre), ca 2-3 cm tjocka. Lägg på en plåt, och grädda i 175°C i ca 20 minuter. De ska spricka lite på ovansidan.

Låt svalna någon minut och skär sen i 2 cm breda snittar, på diagonalen. Låt svalna helt på plåten.

Recept på engelska:
Milk Chocolate Cookies

tisdag, augusti 09, 2011

Surdeg med äpple och hasselnötter

apple-hazelnut-sourdough

Surdeg med äpple och hasselnötter

Steg 1:
150 g bubblande surdegsgrund
500 ml vatten
200 g rågmjöl
200 - 250 g vetemjöl special
350 g rågsikt
10 g jäst

Blanda ihop till en deg. Låt vila i 2 timmar.

Steg 2:
Degen från steg 1
15 g salt
150 g rivet äpple
150 g rostade hasselnötter

Blanda ihop, och knåda ordentligt – minst tio minuter med assistent. Häll degen i en lätt oljad plastlåda, och jäs i kylskåp 12-16 timmar.

Steg 3:
Ta ut degen ur kylen. Forma degen - till ett stort bröd om du vill, eller till frallor. Om den är väldigt kladdig - det var min - så kan du trycka ner den i en lätt oljad långpanna och grädda den så.

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Steg 4:
Sätt ugnen på 250°C. Sänk direkt till 200°C och ställ in brödet. Tiden varierar beroende på vilken form du valt, men kontrollera med ugnstermometer. De ska ha en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna helt innan du skär upp dem.

Recept på engelska:
Apple Hazelnut Sourdough

lördag, augusti 06, 2011

Sallad med vattenmelon och fetaost

feta-watermelonsalad

Sallad med vattenmelon och fetaost
4 portioner

1 stor klyfta vattenmelon, grovt tärnad
70 g fetaost, smulad
1/2 liten rödlök, finhackad
1 lime, pressad

Den som vill lägger till svartpeppar, svarta oliver, färsk koriander eller varför inte en matsked kapris? Det är en väldigt utbyggbar sallad, som är god i sin enkelhet.

Recept på engelska:
Watermelon & Feta Salad

onsdag, augusti 03, 2011

Tårta med Dulce de Leche och jordgubbar

strawberry-dulcedelechecake

Dulce de Leche gör du genom att koka en burk kondenserad mjölk - minst två timmar, men gärna lite mer. Själv har jag bara gjort den över natten i min crock-pot - ca 8 timmar på låg värme. Om du inte har en crock-pot, var supernoga med att burken hela tiden är täckt med vatten, annars kan den explodera.

Tårta med Dulce de Leche och jordgubbar
10-12 bitar

Tårtbotten:
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt.

Fyllning:
en burk Dulce de Leche
2 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde

Plocka undan de finaste, jämnstora jordgubbarna - ca 300 gram - till dekoration. Skiva resten tunt. Vispa grädden, ganska hårt.

Bred hälften av dulce de lechen på den första botten, och fyll med jordgubbar. Lägg på tårtbotten nummer två, och upprepa. Avsluta med den tredje botten, och bred ett tunt lager vispad grädde runt hela tårtan. Skär resten av jordgubbarna snyggt och lägg i ett mönster på tårtan. Avsluta med att spritsa grädde på kanterna.

Recept på engelska:
Dulce de Leche Strawberry Cake

måndag, augusti 01, 2011

Vermouth-torsk

cod-vermouth-butter

Vermouth-torsk
3-4 portioner

400 g fryst torsk, halvtinad
2 msk vermouth
1 msk smör
1 msk olivolja
salt
peppar

Skiva fiskblocket i cm-tjocka skivor. Lägg i en liten ugnsform och ringla över olivolja, vermouth och ett par smörklickar. Krydda med salt och peppar.

Laga i ugn på 175°C i ca 15-20 minuter. Servera gärna med en god risotto.

Recept på engelska:
Cod with Vermouth

lördag, juli 30, 2011

Ugnsbakade äpplen med agave

agave-apples

Plommonkärnolja är en spännande produkt som smakar väldigt mycket mandel. Ersätt med något annat om du inte får tag på det - smör är kanske enklast.

Ugnsbakade äpplen med agave

3 äpplen, skalade och klyftade
2 tsk agavesirap
2 tsk plommonkärnolja
1 tsk kanel
2 msk hackad mandel

Blanda, lägg i en ugnsform och baka i 200°C i ca 15 minuter eller tills äpplena är mjuka. Servera med lite glass eller en klick grädde.

Recept på engelska:
Baked Apples with Agave

onsdag, juli 27, 2011

Mexikansk lasagne

mexican-lasagna-1

Det här är ett smarrigt sätt att ta vara på rester, om du råkar ha gjort carnitas eller pulled pork.

Mexikansk lasagne
6 portioner

1 stor gul lök, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olja
800 g krossade tomater
200 ml vatten
3 msk stark salsa
2 msk korianderstjälkar, finhackade
200 g riven stark ost (jag hade västerbottensost)
8 vetetortillas
600 carnitaskött

mexican-lasagna-2

Fräs lök, paprika, chili och vitlök i lite olja. Häll på tomater, vatten, salsa och korianderstjälkar. Koka ihop i ca 30 minuter.

Använd en ugnsform. Varva tortillas, kött, tomatsås och ost. Börja med sås, och avsluta med sås och ost.

Grädda på 200°C i ca 20 minuter. Låt vila en kvart innan du skär upp den. Servera med en god avocadosalsa och lite gräddfil. Och gärna lite koriander, förstås!

Recept på engelska:
Mexican Lasagna

lördag, juli 23, 2011

Majsbrödsmuffins

cornbreadmuffins

Majsbrödsmuffins
12

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl majsgryn (cornmeal - ersätt med finmalen polenta)
1/2 tsk salt
1 msk bakpulver
3 dl filmjölk
1/2 tsk bikarbonat
2 ägg
0,8 dl matolja
4 msk råsocker

Blanda mjöl, majsgryn, salt och bakpulver i en stor skål. Vispa ihop fil och bikarbonat, tillsätt ägg, olja och socker. Häll de blöta ingredienserna i de torra, och blanda. Klicka ut i muffinsformar, och grädda i ca 20 minuter på 200°C.

Recept på engelska:
Corn Bread Muffins

lördag, juli 16, 2011

Coleslaw med koriander & Jalapeño

cilantrocoleslaw

Coleslaw med koriander & Jalapeño

1 litet vitkålshuvud
1 jalapeño
2 msk majonnäs
2 msk turkisk yogurt
1 msk mjölk
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 tsk salt
1 kruka koriander, grovhackad.

Skiva vitkålen fint. Kärna ur och finhacka jalapeñon.

Vispa ihop majonnäs med yogurt, mjölk, vinäger, salt och socker. Blanda ner i salladen och smaka av. Låt stå en timme eller två.

Precis innan servering, vänd ner koriandern.

Recept på engelska:
Cilantro Jalapeño Cole Slaw

måndag, juli 11, 2011

Korianderomelett

korianderomelett

Omelett, frittata, tortilla.. kärt barn har många namn. Gott blir det hur som helst!

Korianderomelett
2 portioner

3 ägg
2 msk vatten
1/2 dl färsk koriander
Nypa salt
Olivolja
3 potatisar, kokta
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 gul paprika

Hacka lök och vitlök. Tärna paprika och potatis.

Fräs lök, vitlök och paprika i olivolja på låg värme tills de mjuknat lite. Lägg åt sidan, och hetta upp mer olivolja på medelhög värme. Stek potatisen tills den får fin, gyllenbrun yta. Sänk värmen till medel och blanda i resten av grönsakerna.

Knäck äggen i en skål och vispa ihop med vattnet, koriandern och lite salt. Häll över i stekpannan och stek försiktigt på låg-medelvärme tills omeletten stannat. Servera direkt.

Recept på engelska:
Coriander Omelette

lördag, juli 09, 2011

Hasselnötsmacarons

hazelnutmacarons

Hasselnötsmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
3 msk strösocker
200 g florsocker
110 g rostade och skalade hasselnötter
2 tsk kaffe (valfritt)

Mixa florsocker och hasselnötter (och kaffe om du vill) i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner nötblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Chokladfyllning:
200 g choklad (jag använde en blandning av ljus och mörk)
ev 2 tsk snabbkaffe
1 dl vispgrädde

Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll över chokladen. Tillsätt kaffe om du vill. Rör tills det är slätt. Låt svalna så att fyllningen tjocknar och blir bredbar.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Hazelnut Macarons

torsdag, juli 07, 2011

Knaprig wokad kyckling

crispy-chicken-stirfry

Knaprig wokad kyckling
2-3 portioner

450 g kyckling (gärna lårfiléer)
2 äggvitor
3 msk majsstärkelse (maizena)
1/2 tsk salt
1/4 tsk peppar
150 g sockerärter
200 g sparris
olja

Sås:
1 msk majsstärkelse (maizena)
1,5 dl vatten
4 vitlöksklyftor, pressade
färsk ingefära, ca 1 tumstor bit, finriven
2 msk farinsocker
2 msk soja
chili

Vispa upp äggvitorna, och blanda med maizena, salt, och peppar. Blanda med kycklingen.

Rör ihop maizena och vatten till såsen, och ställ åt sidan så länge.

Stek kycklingen i olja, i omgångar. Ta ur pannan och lägg åt sidan vartefter det blir klart.

Dela sockerärter och sparris i mindre bitar, och stek hastigt i varm olja tillsammans med vitlök och ingefära. Tillsätt sen socker, soja och maizena-vattenblandningen. Koka upp, lägg ner kycklingen igen, och smaka av med chili och mer soja.

Recept på engelska:
Crispy Chicken Stir-Fry

måndag, juli 04, 2011

Bulgur med spiskummin & lime

southwestbulgur

Bulgur med spiskummin & lime
3-4 portioner

2 dl bulgur
4 dl vatten
salt
1 röd paprika
150 g körsbärstomater
1 liten rödlök
1 kruka koriander
1 lime, pressad
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin
salt, svartpeppar

Koka upp bulgur, vatten och salt. Täck med lock och låt småkoka på låg värme i ca 15 minuter. Skölj med kallt vatten och låt rinna av.

Tärna paprika, tomater och rödlök fint. Finhacka koriandern. Blanda med lime, olivolja, spiskummin, salt och lite svartpeppar. Blanda till sist ner bulgurn.

Recept på engelska:
Southwest Bulgur Salad

fredag, juli 01, 2011

Kakor med sura körsbär & mjölksmul

cherry-milk-cookies

Kakor med sura körsbär & mjölksmul
ca 50

Baserat på det här receptet.

Mjölksmul:
3 + 3 msk mjölkpulver
2 msk vetemjöl
1,5 tsk strösocker
1 gnutta salt
1 msk maizena
25 g smör, smält
40 g vit choklad, smält

Blanda 3 msk mjölkpulver med mjöl, socker, salt och maizena. Smält smöret och blanda ihop, och häll smulorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 8 mimuter på 115°C. Smulorna ska torka men inte få direkt färg.

Blanda sedan med ytterligare 3 msk mjölkpulver, och den smälta vita chokladen.

220 g smör, rumsvarmt, osaltat (om saltat, uteslut saltet längre ner)
250 g rårörsocker
85 g vit sirap
1 ägg, rumsvarmt
375 g mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl torkade surkörsbär
mjölksmulet från receptet ovan

Vispa smör, socker och sirap ljust och fluffigt. Ha i ägget och blanda. Blanda ner mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Till sist blandar du ner mjölksmulet och körsbären.

Forma runda bollar på en plåt, och grädda på 175°C i ca 8-10 minuter.

Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Sour Cherry & Milk Crumb Cookies