onsdag, augusti 03, 2011

Tårta med Dulce de Leche och jordgubbar

strawberry-dulcedelechecake

Dulce de Leche gör du genom att koka en burk kondenserad mjölk - minst två timmar, men gärna lite mer. Själv har jag bara gjort den över natten i min crock-pot - ca 8 timmar på låg värme. Om du inte har en crock-pot, var supernoga med att burken hela tiden är täckt med vatten, annars kan den explodera.

Tårta med Dulce de Leche och jordgubbar
10-12 bitar

Tårtbotten:
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt.

Fyllning:
en burk Dulce de Leche
2 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde

Plocka undan de finaste, jämnstora jordgubbarna - ca 300 gram - till dekoration. Skiva resten tunt. Vispa grädden, ganska hårt.

Bred hälften av dulce de lechen på den första botten, och fyll med jordgubbar. Lägg på tårtbotten nummer två, och upprepa. Avsluta med den tredje botten, och bred ett tunt lager vispad grädde runt hela tårtan. Skär resten av jordgubbarna snyggt och lägg i ett mönster på tårtan. Avsluta med att spritsa grädde på kanterna.

Recept på engelska:
Dulce de Leche Strawberry Cake

Inga kommentarer: