söndag, april 29, 2012

Kryddiga linser från Ottolenghi



Kryddiga linser
200g röda linser
1 kruka färsk koriander
1 liten gul lök
färsk ingefära, en rejäl bit - ca 40 g
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk bruna senapsfrön
3 msk neutral olja
1 tsk koriander, mald
1 tsk spiskummin, mald
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsp paprikapulver
400 g färska tomater, grovhackade
2 tsk strösocker
salt
50 g smör
1-2 msk pressad lime

Topping:
150 g grekisk yogurt
100 g fint tärnad gurka
1 msk olivolja

Tvätta linserna. Lägg dem i blöt i ca 3,5 dl vatten, i 30 minuter. Grovhacka bladen från koriandern och lägg åt sidan så länge. Lägg däremot korianderstjälkarna i en matberedare tillsamans med lök, vitlök, ingefära och sambal oelek och kör tills det är finhackat men inte mosigt.


Lägg senapsfröna i en gryta på medelvärme. När de börjar knäppa, tillsätt olja och mixen du precis gjorde (lök-ingefära-vitlök-chili-korianderstjälkar. Fräs på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt resten av kryddorna och fräs i fem minuter till. I med linser - och vattnet de legat i, och även tomaterna, sockret och en nypa salt. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i ca 30 minuter eller tills linserna är helt mjuka.

Rör ner smör, pressad lime och korianderbladen, smaka av med salt.

Vispa ihop yogurten med gurktärningar, olivolja och salt. Servera som tillbehör.

Recept på engelska:
Spicy Lentils, from Ottolenghi

Inga kommentarer: