tisdag, maj 12, 2009
Tikka Masala
Tikka Masala
baserad på ett recept ur Jamie's Ministry of Food
4 portioner
600 g kycklingfilé, i lagom stora bitar
2 gula lökar, tunt skivade
en tumstor bit färsk ingefära, finhackad
1 röd chili, fint hackad
1/2 kruka färsk koriander (delad i blad och stjälkar, hacka stjälkarna)
matolja
lite smör
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
3 msk flagad mandel
1 omgång tikka masalakrydda, se nedan
salt, peppar
Tikka Masalakrydda:
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit färsk ingefära
1 tsk cayennepeppar
1 msk rökt paprikapulver
2 tsk garam masala
1/2 tsk salt
2 msk matolja
2 msk tomatpuré
2 färska röda chili
1 msk kokosflingor
2 msk finhackad mandel
1/2 kruka färsk koriander
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön
Börja med att rosta spiskummin och korianderfrön i en torr stekpanna, och mortla dem sedan fint. Skala vitlöken och ingefäran. Blanda alla ingredienser i en matberedare, och kör till en jämn kryddpasta.
För själva grytan: hetta upp lite matolja i en djup stekpanna eller gryta, och fräs löken, chilin, ingefäran och korianderstjälkarna på medehög värme i ca 10 minuter. Rör om så det inte bränner vid. Tillsätt kryddpastan och kycklingen. Rör om ordentligt och krydda med lite salt och peppar. Häll på kokosmjölken och tomaterna, och 3-4 dl vatten. Koka upp, täck med lock och sänk värmen. Koka på låg värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris, och de färska korianderbladen. Det är gott med lite yogurt, pressad citron och flagad mandel också.
Recept på engelska:
Jamie's Chicken Tikka Masala
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar