måndag, december 18, 2006

Pepparkakor med Dinkel



Pepparkakor med Dinkel
baserat på recept från Riddarbageriets Söta (som inte använder dinkel)

400g vetemjöl
200 g dinkelmjöl
300 g socker
250 g smör, rumsvarmt
125 g vispgrädde
125 g mörk sirap
7 g bikarbonat
7 g kanel
7 g ingefära
4 g nejlikor
4 g kardemumma
4 g pomeransskal

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn deg. Dela upp i två eller flera mindre delar, och lägg i plastpåsar, platta till, och lägg i kylen. Riddarbageriet tycker att de ska ligga i helst två veckor - jag har testat med en vecka, och det blir alldeles utmärkt bra.

När det är dags att baka, sätt ugnen på 175°C. och ta ut en bit deg i taget. Knåda den smidig, och kavla ut på mjölat underlag. Ta ut kakor med fina kakmått och flytta över till en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 6-8 minuter, eller tills du tycker att de har fått lagom mycket färg.

Dinkelmjölet gör kakorna ännu knaprigare, tycker jag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

this is funny, I often have a look around in the svenska blogs, and there is a lot of food around!!
well unfortunately I don't understand swedish, thus I won't try to cook following your 'récette', but cool, anyway.

Anonym sa...

Hi "algonuevo"
Have you tried looking at the recipe in English?