lördag, december 30, 2006

Portionsbröd med Manitoba Cream mjölDe här små portionsbröden är supergoda att fylla med något smarrigt och grilla i en smörgåsgrill, eller bara att rosta och äta till frukost. Du behöver ett mjöl med hög proteinhalt - gärna Manitoba Cream, men testa med Vetemjöl Special. Degen är ganska kladdig och lite svår att jobba med - men den är värd besväret.

Portionsbröd med Manitoba Cream mjöl

Fördeg:
25 g färsk jäst
250 ml ljummet vatten
250 g mjöl med hög proteinhalt

Deg:
25 g färsk jäst
250 ml ljummet vatten
1 msk havssalt
350 g mjöl med hög proteinhalt

Blanda ihop ingredienserna till fördegen. Jäs i en timme.

Tillsätt resten av ingredienserna, och jobba ihop till en deg. Arbeta i köksmaskin i tio minuter - fem minuter på låg fart, och fem minuter på högre. Flytta sen över degen - som kommer vara ganska kladdig - till en lätt oljad skål och jäs i ca 1,5 timmar. Efter en timme, slå ihop degen en gång.

När den är färdigjäst, dela degen i åtta delar, och forma åtta portionsbröd med lätt mjölade händer. Placera på en plåt, och låt jäsa under en handduk i ungefär 30 minuter.

Grädda i 225°C i ca 12-15 minuter. Bröden ska vara ganska ljusa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Häftigt!
Hur fick du tag på Manitoba Cream?
Jag läser om det i Jan Hedh bok, men hittar inga återförsälljare, eller köpter du direkt från Kobia?

Anne sa...

Det står i det "riktiga blogginlägget" - det här svenska är bara en översättning av själva receptet. I Stockholm kan man köpa Manitoba Cream på Cajsa Warg, Fine Food eller Martin Olsson. Lycka till! :)