fredag, februari 10, 2006

Vaniljglass



Vaniljglass
baserat på ett recept från "Iskallt" av Elisabeth Johansson

2 vaniljstänger
350 ml mjölk
400 ml vispgrädde
6 äggulor
2 dl socker

Skåra vaniljstängerna, skrapa ur fröna i en kastrull, och lägg ner stängerna. Häll på mjölk och grädde, koka upp blandningen och ställ åt sidan.

Vispa äggulor och socker riktigt pösigt. Sila över gräddblandningen, och vispa tills allt är en jämn smet. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till 85°C - det får INTE koka. Ta av plattan, sila igen ner i en ren bunke eller kanna, och kyl. Smeten ska helst stå i kylskåp över natten, så att proteinet har tid att svälla.

När den är riktigt kall, kör den i glassmaskin tills den är frusen. I min maskin tog det ca 20 minuter.

Inga kommentarer: