måndag, februari 27, 2006

Banan-pecan bagels med kanelBanan-pecan bagels med kanel

2 1/2 tsk torrjäst
1 msk sugar
3 dl ljummet vatten
700 g mjöl
stor nypa salt
2 mogna bananer, mosade
1 näve pecannötter, grovhackade
1 msk kanel

Blanda jästen med socker och 1 dl av det ljumna vattnet i en stor skål. Låt det stå i fem minuter. Blanda ner banan och kanel. Blanda mjölet med saltet, och blanda ner i jästblandningen tillsammans med de återstående 2 dl ljummet vatten.

Knåda ihop till en slät deg. Den ska vara hård - du kan behöva mer mjöl - men inte torr utan smidig och elastisk. Tillsätt nötterna efter ungefär halva tiden. Knåda i minst tio minuter för hand - använder du maskin räcker det med 5-6.

Forma degen till en boll, och lägg i en lätt oljad bunke. Täck med en handduk och låt jäsa i ca en timme. Tryck sen till degen så att luften går ur, och låt degen vila i tio minuter.

Dela degen i tio lika stora delar, och forma varje del till en boll. Ta varje boll och gör ett litet hål i mitten - dra sedan ut hålet försiktigt för att forma bageln. (Jag använder pekfingrarna - stick in båda, dra isär lite lätt, och snurra bageln runt fingrarna.) Lägg på en plåt, täck med en handduk och låt dem vila i tio minuter.

Koka upp en stor gryta vatten med en nypa socker i. Sänk värmen tills det sjuder, och sjud bröden ca 1 minut på var sida. Du kan ha i 2-3 samtidigt. Lyft upp och lägg tillbaka på plåten, och grädda slutligen i 14-16 minuter på 225°C.

Inga kommentarer: