torsdag, juni 17, 2010

Citrontårta med jordgubbar

strawberry-lemonmousse-cake-2

Det här är en riktigt härlig sommartårta! Du kan förbereda den flera dagar i förväg, men gör den åtminstone kvällen innan. Den blir finast om den får frysa ordentligt innan du lossar den från formen. Du behöver två formar - en 24-cm springform till anslagen (tårtbotten) och en 26-cm form till själva tårtan. Den senare behöver också fodras med overhead-film.

Citrontårta med jordgubbar

Tårtbotten
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt.

Fyllning
3 dl lemon curd (färdig från burk är helt ok, annars finns recept här.)

citronmousse
5 äggulor
3 citroner (helst ekologiska eftersom du ska använda skalet)
4 gelatinblad
6 dl grädde
210 g socker
85 g vatten
600 g kesella

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Ta undan 3 msk, och blanda resten med skalet och kesellan till en jämn smet.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till mjuka toppar. Vispa äggulorna skummiga.

Blanda socker och vatten (85 g) i en liten kastrull och koka till 122°C. Häll den varma sockerlagen över de skummiga äggulorna under omvispning, och vispa hela tiden tills det har svalnat till rumstemperatur.

Ta upp gelatinbladen och lägg i en liten skål tillsammans med de 3 msk citronsaft som du sparade. Värm på mycket låg effekt i mikron - det tar bara några sekunder - så att de smälter. Blanda ihop med alla andra ingredienser - både äggulevispet, grädden och kesellan.

Dekoration
1 liter jordgubbar, kvartade

Montering:

Börja med att sätta fast overheadfilm i din 26-cm form. Tejpa ihop remsor så att de går en bit över kanten på formen.

Bred den första tårtbottnen med lemon curd. Lägg i formen, och häll på mousse så att det täcker och även går ner runt sidorna. Bred lemon curd på nästa botten och lägg ner den i formen. Täck igen med mousse. Bred lemon curd på din tredje botten och lägg med curden NERÅT i formen. Fyll på med resten av moussen, släta till så att det blir snyggt. (Om du inte använder all mousse kan du servera lite i små glas, den är jättegod som den är.) Ställ in i frysen, minst tre-fyra timmar.

Samma dag som tårtan ska serveras tar du ut den ur frysen. Lossa formen (värm ev. försiktigt med en hårtork) och ta bort overhead-plasten. Flytta tårtan till ett tårtfat. Låt tina i kylskåp i några timmar. Dekorera med jordgubbar så nära servering som möjligt.

strawberry-lemonmousse-cake-3

Recept på engelska:
Lemon Strawberry Cake

4 kommentarer:

Camilla sa...

Ohhh vilken härlig inspirationsblogg, lägger genast till den i mina favoriter. Håller på att leta recept på bröllopsefterätt och skall nu testa Hallon- & Limoncellosemifreddon!

Hälsningar
Camilla

TinTin sa...

Det ser otroligt gott ut och jag önskar så att jag kunde stå upp länge nog för att laga mat just nu!
Vad är overheadfilm?
/TTUK

Anne sa...

Tintin, du vet en gång för länge sen innan alla hade Powerpoint, så höll man presentationer med en overheadmaskin? Sån plastfilm. Finns i kontorsbutiker, typ. Tunn, men stadig plast...

Remsan sa...

Oj, vilken god tårta. Gillar tårtor med mousse i. Fräscht med citronsmak.