torsdag, juni 24, 2010

Hallonmacarons med mörk choklad

raspberrymacarons

Hallonmacarons med mörk choklad

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
10 g frystorkade hallon (möjligen tar jag lite mer nästa gång)

Mixa florsocker, hallon och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop (även tillsamans med färg om du använder det) - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10-12 minuter. (Jag använder varmluftsugn) Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Chokladganache:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
en liten nypa salt

Hacka chokladen fint, och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills det är slätt. Smaksätt med lite, lite salt. Låt chokladkrämen stelna tills den är tjock nog att fylla kakorna med - om den stelnar för mycket kan du värma den lite lätt i mikron så blir den mjukare igen.

Lägg ihop kakorna två och två, med lite chokladganache mellan. Ställ svalt - de håller ett par dagar i kylen, eller bra mycket längre i frysen.

Recept på engelska:
Raspberry Chocolate Macarons

Inga kommentarer: