lördag, april 28, 2007

Cyberkocken: Kanapé på rökt lax, jordgubbar och fänkål med sichuanpeppar och saltat sesambräck

salmonfennelstrawberrycanape2

Här är mitt bidrag till jubileumsomgången av Cyberkocken. Ingredienserna var lax, sesam, fänkål och något bär - jordgubbar kanske möjligen är något annat botaniskt sett, men för mig är de tveklöst ett bär. Dessutom passar allt riktigt bra ihop! Det här blir en jättegod liten aptitretare, eller om man vill, en större förrätt. Sesambräcket blir en rejäl sats, det går att spara i en tät burk och äta som godis.

salmonfennelstrawberrycanape1

Kanapé på rökt lax, jordgubbar och fänkål med sichuanpeppar
4 små aptitretare, eller två större förrätter

50 g rökt lax
1/4 fänkål
5-6 jordgubbar
1-2 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk kallpressad rapsolja
1/2-1 tsk sichuanpeppar

Strimla laxen fint. Skiva fänkålen tunt, gärna på en mandolin. Skär jordgubbarna i små tärningar. Blanda med lite vinäger och rapsolja, smaka av så det blir lagom syrligt. Krydda med krossad sichuanpeppar. Lägg upp snyggt, och dekorera med lite fänkålstoppar.

Saltat sesambräck

130 g socker
110 g vit baksirap
1 msk saltat smör
2 dl sesamfrön
flingsalt

Börja med att rosta sesamfröna i en stor torr stekpanna på mellanhög värme. Rör hela tiden, de bränns fort. Ta av direkt när de blivit lätt gyllenbruna och häll i en skål så länge.

Koka upp socker och sirap under omrörning. Sluta röra, och låt koka ostört tills det är gyllene - men passa noga, det går fort på slutet! Rör ner smör och sesamfrön, och bred ut så tunt du kan på en teflonduk. Lägg gärna en till duk på och kavla, så går det lätt att få det tunt. Strö över lite flingsalt och låt svalna helt, bryt sen i fina bitar.

Om du vill kan du göra en enkel jordgubbssås genom att mosa ett par jordgubbar med lit vit sirap, och droppa på tallriken som dekoration. Det passar jättebra till och blir väldigt gott.

Recept på engelska:
Smoked Salmon Canapé with Fennel, Strawberries and Sichuan Peppercorns, with Salted Sesame Brittle

4 kommentarer:

Ilva sa...

Kul att du är med! Tack för bidraget, det ser gott ut!

Åsa sa...

Det låter ju supergott! Och vad imponerad jag blir av dina hemmagjorda sesambräck - jag misslyckas hela tiden och köper färdiga sesamkakor istället. Ska pröva ditt recept nästa gång :)

Åsa sa...

Gratulerar till vinsten! Nu ska det bli extra kul att pröva självaste vinstreceptet :)

Kinna Jonsson sa...

Verkligen spännande recept. Grattis till vinsten! =)