måndag, april 09, 2007

Hallon och chokladtårta

eastercakeforemmy

Bottnar:
4 ägg
2 dl socker
70 g potatismjöl
4 msk kakao
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver, och rör om försiktigt. Häll i tre smorda 24 centimeters springformar med bakplåtspapper i botten, och grädda på 250°C i 4-5 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.

Fyllning 1:
100 g frysta hallon, halvtinade
1 dl hallonsylt

Blanda ihop, fördela på tårtans första botten, och täck med botten nummer 2.

Fyllning 2, chokladmousse:
3 ägg
1/2 dl socker
200 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker pösigt. Smält chokladen, och blanda försiktigt ner den. Vispa grädden, och vänd ner den. Bred på tårtans andra botten, täck med botten nummer 3. All chokladmousse går inte åt, så låt resten stelna i små formar i kylen.

Hallonsmörkräm:
2 dl hallonpuré
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur

Börja med att reducera hallonpurén tills hälften återstår. Låt svalna helt. Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, tillsätt den reducerade hallonpurén, lite i taget.

Bred över hela tårtan och kanterna. Täck med plastfolie, och ställ kallt över natten. Täck med utkavlad sugarpaste om du vill, och dekorera med kristyr i olika färger.

Kristyr:
1 äggvita
150 g florsocker

Blanda och vispa i 10 minuter med elvisp tills den är riktigt tjock och blank. Färga med hushållsfärg, och dekorera som du vill.

Recept på engelska:
Raspberry Chocolate Cake

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh en sån sockersöt tårta!! Lite gammaldags mormorskänsla!! Hoppas ni haft en glad påsk med massa god mat! På återseende! Hälsn. Li - Kryddburken