måndag, mars 10, 2008
Marockansk-indisk lammgryta
Marockansk-indisk lammgryta
5-6 portioner (fler om du serverar ris eller cous-cous till)
1 kg lammkött i tärningar
1 tsk spiskummin
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk gurkmeja
1 msk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
saften av 1/2 lime
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 tsk kardemummafrön
1 kanelstång
1/4 tsk nejlikor, hela
1/4 tsk chiliflingor (eller 2 små hela torkade chilifrukter, eller 1/2 tsk sambal oelek)
1/4 tsk hel svartpeppar
4-5 cm hel ingefära, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
2 burkar kikärter, väl sköljda
5 palsternackor, skalade och skurna i stora bitar
2 morötter, skalade och skivade
2 potatisar, skalade och skivade
2 rödlökar, klyftade
1 tsk malen koriander
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk malen ingefära
1 msk flingsalt
5 dl hackade tomater
7 dl vatten
till servering:
färsk koriander
limeklyftor
crème fraîche
Börja med att blanda lammbitarna med spiskummin, cayenne, gurkmeja, salt och svartpeppar, och pressad lime. Låt marinera i minst 30 minuter, och max 3 timmar.
Smält oljan och smöret i en stor stekgryta. Tillsätt kardemumma, kanel, nejlikor, chiliflingor och hel svartpeppar, och låt fräsa på medelhög värme i ett par minuter. TIllsätt ingefäran och fräs tills den får lite färg - ca 1-2 minuter. Tillsätt sen allt köttet, och rör om ordentligt. Stek tills lammet har börjat få färg - ca 5 minuter.
Mosa ca 1 dl av kikärterna med en stavmixer och ställ åt sidan. Blanda i resten av kikärterna i grytan tillsammans med palsternackor, morötter, potatis, lök och vitlök. Låt fräsa ihop i ca 10 minuter - grytan ska se torr ut.
Tillsätt sen koriander, cayenne, mald ingefära och salt. Fräs i fem minuter.
Till sist, lägg i tomaterna, de mosade kikärterna och vattnet. Koka upp, sänk värmen och täck med lock. Låt grytan koka i minst två timmar, gärna lite längre. Rör om varje halvtimme. Servera med hackad färsk koriander, limeklyftor och gärna en klick crème fraîche.
Recept på engelska:
Moroccan-Indian Lamb Stew
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej Anne Tänker göra denna gryta ikväll till min pojkvän - och ha rummet fullt av levande ljus och rökelse och annat orientalisk ;) Nu är det så att han tyvätt inte gillar färsk koriander (tyvärr... för jag älskar det!!) Vad tror du om att ha mat-yoghurt, mynta och fäsk mango och lime som tillbehör? Är det helt galet tro? tänker jag fel om jag tänker att mynta kan fungera? Jättetacksam för råd!!
Kram Charlotte
Mm, det tror jag blir supergott :) Passar absolut!
Skicka en kommentar