onsdag, augusti 02, 2006

Kokt potatisgratäng



Kokt potatisgratäng

7-8 mellanstora potatisar, i tunna skivor
1 stor purjolök, tunt skivad
2-3 klyftor vitlök, tunt skivade
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt
olivolja

Sätt ugnen på 225°C. Fräs purjo och vitlök i lite olivolja, men utan att det får färg. Du behöver en stor gryta eller traktörpanna! Tillsätt mjölk och grädde, och låt det koka upp. Häll sen ner potatisskivorna, och låt småkoka i ca 10-15 minuter tills potatisens stärkelse gör att såsen tjocknar. Salta *ordentligt* - mycket mer än du tror behövs

Flytta över till en ugnsform och gratinera i ca en halvtimme. Du kan ev. ha på riven ost också, om du vill. Täck med folie sista kvarten så att inte gratängen bränns.

Inga kommentarer: