lördag, augusti 05, 2006

Banankaka upp och nerBanankaka upp och ner

Sanslöst god!

1 riktigt mogen banan, mosad
2 msk gräddfil (creme fraiche eller mjölk går bra)
180 g mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk riven muskot
90 g smör, rumsvarmt
180 g socker
1 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 ägg

Topping:
60 g smör
120 g farinsocker
2 msk ljus sirap
3-4 mogna bananer, skivade

Sätt ugnen på 180°C. Smörj en 24 cm springform. Börja med att göra toppingen: smält smöret i en liten kastrull, och blanda ner sirap och farinsocker. Koka i tre minuter, under omrörning. Häll i formen, och sprid ut det så att det täcker hela botten. Placera bananskivorna i ett fint mönster, så att de täcker hela formen.

Sen är det dags för själva kakan. Blanda den mosade bananen med gräddfil eller mjölk. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och muskot i en skål. Vispa smör och socker smidigt med en elvisp, i ca fem minuter. Det ska bli ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, och blanda ordentligt. Tillsätt mjölblandningen, och fortsätt vispa men på låg hastighet. Blanda till sist i banan.

Häll i formen, men var försiktig så att du inte förstör det fina bananmönstret. Baka i ca 40-45 minuter, eller tills kakan är gyllene och känns genomgräddad. Ta ut, och låt svalna i ett par minuter. Ta sen loss formen och vält kakan upp och ner på en tallrik. Peta loss de bananskivor som eventuellt fastnat, och lägg tillbaka dem på kakan. Servera med lite grädde eller glass.

Inga kommentarer: