måndag, december 20, 2010

Pepparmintsmarshmallows

peppermint-marshmallows-2

Pepparmintsmarshmallows
ca 80 stycken

2 msk + 2,5 tsk gelatinpulver
125 ml kallt vatten
125 ml varmt vatten
125 ml vit sirap
5 dl strösocker
1/4 tsk salt
2 äggvitor
1 vaniljstång
1/2-1 msk pepparmintsextrakt (ej att förväxla med pepparmintsolja - använd i så fall mindre)
lite röd färg, helst i geléform
2 dl florsocker

Jag skulle inte ge mig på det här utan en mixer som vispar - jag använder min Kitchen-Aid.

Förbered en form - ca 24*30 cm - genom att smörja den med lite olja och sikta ett tjockt lager florsocker över botten och sidorna.

Häll det kalla vattnet i assistentens bunke och strö över gelatinpulvret.

Blanda varmt vatten, vit sirap, socker och salt i en kastrull. Koka tills smeten är 116°C. Häll i bunken med gelatinet (det kommer bubbla!) och rör om så det blandas. Vispa sedan smeten på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. (ca 5-6 minuter).

Vispa äggvitorna separat tills de blir styva. Blanda ner dem, mintextraktet, lite röd färg samt fröna från vaniljstången i marshmallowsmeten och vispa tills det har gått in ordentligt. Häll ut smeten i den förberedda formen. Dekorera eventuellt med lite mer röd färg - doppa en tandpetare och dra den genom smeten så bildas ett fint mönster.

Sikta över ett jämnt lager florsocker, och ställ formen kallt i minst tre timmar.

Vänd upp marshmallowsplattan på en skärbräda. Skär i tärningar, och sikta över mer florsocker. Det är riktigt kladdigt om man inte täcker alla skurna ytor. Förvara i rumstemperatur.

Recept på engelska:
Vanilla Peppermint Marshmallows

Inga kommentarer: