lördag, augusti 14, 2010

Pad Thai med räkor

shrimp-pad-thai

Jättegott och lite oortodoxt recept på pad thai! Istället för räkor kan du förstås ta kyckling eller något annat gott. Jordnötssåsen till är helt frivillig, men verkligen god! Rester av den kan med fördel serveras till stekt kyckling och nudlar.

Pad Thai med räkor
2 rejäla portioner

Ca 15 råa tigerräkor
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk jordnötsolja
1 morot, grovriven
2 ägg
200 g risnudlar
1 tsk ketchup
1 msk farinsocker
2 msk oystersås
2 tsk fisksås
1 lime, pressad
3 msk vatten
1 tsk chiliflingor
2 msk hackade jordnötter
2 salladslökar, hackade
1 näve färska böngroddar

Jordnötssås:
200 ml kokosmjölk
1 msk farinsocker
1/2 lime, pressad
1 vitöksklyfta, fint hackad
1 röd chili, fint hackad
2 msk jordnötssmör
2 tsk fisksås

Börja med risnudlarna. Lägg dem i en skål, slå över kokande vatten och låt dem stå tills de blir mjuka. Kolla ofta - det kan ta allt från 3-10 minuter, beroende på hur tjocka nudlarna är. När de är mjuka, men med tuggmotstånd, häll av vattnet.

Blanda ketchup, socker, oystersås, fisksås, lime, vatten och chili i en liten skål.

Värm oljan i en stor stekpanna eller wok, och stek räkor, morot och vitlök tills räkorna har blivit rosa och genomstekta. Flytta allt till ena sidan av pannan, och knäck i de två äggen. Rör runt tills de blir genomstekta. Blanda ner nudlarna och rör om ordentligt.

Häll ner såsen och de hackade jordnötterna, och rör om ordentligt. Ta av pannan från värmen och blanda avslutningsvis i böngroddar och salladslök. Servera direkt, eventuellt med den extra jordnötssåsen.

För att göra den blandar du helt enkelt jordnötsmör, kokosmjölk, socker, lime, chili, vitlök och fisksås i en kastrull och kokar ihop. Busenkelt!

Recept på engelska:
Shrimp Pad Thai

3 kommentarer:

Lena sa...

Hej Anne
Vilket märke på fisksås använde du?

*nyfiken* :)

/Lena

Anne sa...

Tja, just nu står det Ica Asia i kylen. Inget avancerat alltså. Jag är ingen jättefan av fisksås, men använder det lite småmotvilligt :)

Lena sa...

Jag är heller inte en som använder den i tid och otid men jag har två flaskor. Den du har och Blue Dragon. Att jag har två beror på att jag är så osäker i vilken man ska ha. Har insett att fisksås fyller en funktion :)