tisdag, augusti 24, 2010

Macarons med mandelkrokant

almond-praline-macarons2

Macarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10-15 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Fyllning:
200 g mjölkchoklad
100 g mandelpraliné

Smält chokladen, blanda i mandelpralinén. Låt ev. svalna lite om den är för mjuk för att breda på macaronsen. Bred sedan på hälften av skalen, och toppa med de andra skalen. De färdiga kakorna kan frysas eller förvaras i kyl i ett par dagar.

Mandelpraliné:
100 g socker
65 g mandel

Skålla och skala mandeln. Rosta den lätt gyllenbrun i ugnen eller i en torr stekpanna. Grovhacka.

Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull, och värm på medelvärme tills det börjar smälta. Rör inte om. Skaka pannan lite lätt så det smälter jämnt, och när allt socker har blivit gyllenbrunt, rör snabbt ner mandeln. Häll upp på en silikonmatta eller bakpapper i teflon och tryck ut så tunt som möjligt. (Akta dig - det är galet varmt. Lättast är att ha ett till bakpapper i teflon, och trycka med en ugnsvante.)

Grovhacka sen karamellen och kör i matberedare till ett fint pulver. Förvara i en noga försluten burk.

Recept på engelska:
Almond Praline Macarons

Inga kommentarer: