söndag, augusti 15, 2010

Folkets Bröllopstårta, på mitt sätt

folketsbrollopstarta

Här är min variant av Folkets bröllopstårta, som togs fram till kronprinsessans bröllop i juni 2010. Jag har inte följt det officiella receptet (som är för 28 stycken 16-cm tårtor = rätt jobbigt att anpassa) men däremot har jag med alla delar som ingår. Ja, nästan. Jag har valt att ha helt vanliga anslag istället för mandelbottnar, mest för att jag är så nöjd att äntligen ha hittat ett bra tårtbottenrecept. Jag råkade ha jordgubbssylt hemma, så det fick bli det istället för hemgjord kompott. Mandelkrispet gjorde jag på egen hand, likaså en vaniljbavaroise, och så marsipanlock förstås. Kristyr, blått band och prinsesskrona skippade jag faktiskt.

Det här är inte det allra enklaste att ge sig på, men kanske kul att testa nån gång?

Folkets Bröllopstårta

Bottnar:
4 ägg
3,75 dl socker
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
120 ml kokande vatten

Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt stegvis mjölblandningen och vattnet till äggpöset - lite i taget, och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

Grädda i en smord och mjölad form (ca 24 cm) på 175°C i ca 35-40 minuter. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar. (Eller fyra, om du vill ha dem lite tunnare.) Lättast är att använda en tandad kniv, och skära försiktigt samtidigt som du vrider kakan - då blir det jämnt. Du kommer använda två av bottnarna till tårtan, så frys in de övriga.

Mandelkrisp:
100 g mjölkchoklad
50 g mandelpraliné
20 g cornflakes, lätt krossade

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Rör ner praliné och cornflakes. Kavla ut mellan två bakplåtspapper (gärna i teflon) tills du har en platta som är ungefär lika stor som din tårtform. Ställ i frysen så länge.

Mandelpraliné:
100 g socker
65 g mandel

Skålla och skala mandeln. Rosta den lätt gyllenbrun i ugnen eller i en torr stekpanna. Grovhacka.

Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull, och värm på medelvärme tills det börjar smälta. Rör inte om. Skaka pannan lite lätt så det smälter jämnt, och när allt socker har blivit gyllenbrunt, rör snabbt ner mandeln. Häll upp på en silikonmatta eller bakpapper i teflon och tryck ut så tunt som möjligt. (Akta dig - det är galet varmt. Lättast är att ha ett till bakpapper i teflon, och trycka med en ugnsvante.)

Grovhacka sen karamellen och kör i matberedare till ett fint pulver. Förvara i en noga försluten burk. Du kommer använda ca 50 g till tårtan. Resterande är supergott i t.ex. smörkräm eller glass.

Fyllning:
Jordgubbssylt, ca 1,5 dl

Vaniljbavaroise:
4 blad gelatin
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk (3%)
1,5 dl socker
4 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Skrapa ur vaniljstången och lägg skrapet, och själva vaniljstången tillsammans med hälften av sockret och mjölken i en kastrull. Koka upp, ta av värmen och låt stå i ca 10 minuter.

Vispa ihop äggulor och resten av sockret. Vispa ner några skedar av den varma mjölken så att äggulorna tempereras, och vispa sen ihop med resten av mjölken i kastrullen. Sjud på medelvärme, och rör om hela tiden. Krämen ska tjockna, men inte koka.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.

Sila sen ner vaniljkrämen i en bunke, och ställ i ett vattenbad. Smält ner gelatinet medan smeten fortfarande är varm. Låt sen svalna helt, rör om då och då.

Vispa grädden och vänd ihop med krämen. Nu är bavaroisen klar - ställ den kallt!

Dags att montera:
Använd en 24 cm tårtring, eller form med avtagbara kanter (utan botten), så blir tårtan jämn och fin. Lägg först i en botten. Häll på ca 1/3 av vaniljbavaroisen. Klicka ner jordgubbsylt och rör om så det blir lätt marmorerat. Täck med chokladkrispen. Lägg på nästa botten. Täck den med hälften av den resterande vaniljbavaroisen. Ställ in i frysen i minst en timme, spara också det du har kvar av bavaroisen i kylen.

Ta ut tårtan och ta loss formen eller tårtringen. Stryk tårtan runt om med vaniljbavaroise så att den blir jämn och fint rundad upptill.

Dekoration:
ca 500 g marsipan
Vit pulverfärg
blå pulverfärg

Färga all marsipan vit med pulverfärg. Kavla ut tunt, täck tårtan och skär av kanterna. Färga resterna ljusblå och skär ut ett smalt band att sätta runt tårtan, och en prinsesskrona.

Recept på engelska:
The Royal Wedding Cake, my way

Inga kommentarer: