onsdag, februari 07, 2007

Stillsamt bräserad pastasås

bolognesebianco

Stillsamt Kokt Pastasås
ca 4-6 portioner

ca 150 g rökt sidfläsk
5 små gula lökar
1 msk tomatpuré
600 g högrev
4-5 klyftor rostad vitlök
ca 3-4 dl vitt vin
vatten
salvia
dragon
timjan
salt
vitpeppar
1/2-1 msk vitvinsvinäger
några droppar worcestershiresås

Börja med att tärna sidfläsket mycket fint, och skiva löken. Fräs fläsket i en stor gryta - du behöver inget extra fett. När det har fått rejält med färg, sänk värmen ordentligt, och lägg i löken. Häll på ca 2 dl vatten och 1 dl vin, täck med ett välsittande lock, och låt sjuda försiktigt i en halvtimme.

Tillsätt tomatpurén och blanda ordentligt. Dela högreven i tre-fyra stora bitar, och lägg ner i grytan. Tillsätt torkade örtkryddor, och vitlöksklyftorna. Häll på lite mer vin och vatten, köttet ska nätt och jämnt vara täckt.

Sjud på låg värme i två timmar - rör om lite en gång i halvtimmen, ungefär.

När två timmar har gått, och köttet är extremt mört, lyft ut det och använd två gafflar för att finfördela det i små, små trådar. Lägg tillbaka i grytan, och späd såsen med vatten tills den har lagom konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och en skvätt vitvinsvinäger och lite worcestershiresås.

Koka riktigt god pasta i lättsaltat vatten. Häll av vattnet (men spara lite, du behöver det!) och häll tillbaka pasta i kastrullen. Häll på ett par skedar sås, och veva runt. Tillsätt ev. lite pastavatten om det ser torrt ut, och gärna en klick smör. Servera med mer sås.

Recept på engelska:
Slow Braised Meat Sauce

Inga kommentarer: