söndag, februari 04, 2007

Surdegsbröd med rostad havre



Surdegsbröd med rostad havre
Baserad på recept från Riddarbageriets Bröd

450 g vatten
120 g rågsurdeg
450 g vetemjöl special (eller manitoba cream)
150 g grahamsmjöl (dinkel funkar också)
15 g jäst
1-2 tsk ljus sirap
1 msk salt
40 g havregryn, rostade (rosta i torr stekpanna, eller i långpanna i ugnen tills de är gyllene och doftar gott)

Blanda allt utom salt och havregryn. Knåda i maskin - jag använder in Kitchen-Aid i 7-8 minuter. Tillsätt havregryn och salt, och kör fem minuter till. Flytta till en ren bunke, och låt jäsa i två timmar.

Dela degen i två delar, och forma till fina limpor. Pensla med vatten, och borsta över lite grahamsmjöl, och lägg limporna på en plåt. Snitta gärna ett mönster i brödet, och låt jäsa 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 250°C. Sätt in plåten i ugnen, spraya in vatten,och sänk ugnen till 225°C. Du kan spraya med vatten ett par gånger till under gräddningen för att få en kraftigare skorpa. Totalt ska bröden gräddas i ca 25-30 minuter.

Recept på engelska:
Toasted Oat Sourdough Bread

Inga kommentarer: