måndag, oktober 16, 2006

Vridna baguetter



Vridna baguetter
2

6 dl vatten
ca 750 g vetemjöl special
25 g jäst
2 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakning

Blanda vatten och det mesta av mjölet direkt i en degbunke, och arbeta i maskin i tio minuter. (Tillsätt resten av mjölet.) Smula ner jästen, och arbeta i tre minuter till. Tillsätt saltet, och arbeta i tre minuter till.

Täck bunken med plastfolie (INTE handduk - den kommer fastna!) och jäs i ca 4 timmar.

Häll ut ordentligt med mjöl på bakbordet, och förbered en plåt med bakplåtspapper. Häll ut degen på bakbordet, men knåda inte - den kommer vara väldigt lös. Fös försiktigt ihop två längder - det går lättare om du har rejält mjölade händer. För över längderna till plåten och vrid dem samtidigt så att de får fin form. Strö över ytterligare lite mjöl, och jäs på plåten utan handduk i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 275°C, med spisventilen stängd. Sätt in en långpanna med vatten längst ner, så att det bildas ånga.

Grädda bröden ca 10 minuter i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och öppna ventilen, och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut, och låt svalna på galler utan att täckas över.

Inga kommentarer: