torsdag, oktober 19, 2006

Ärtsoppa med sötpotatis och serranoskinka



Ärtsoppa med sötpotatis och serranoskinka
2-3 portioner

150 g gula ärter
1 mellanstor sötpotatis, tärnad
8 dl vatten
salt
1 gul lök, hackad
1 msk äppelciderviänger
1 tsk torkad salvia
1 buljongtärning
salt
peppar
80 g serranoskinka
olja

Lägg ärterna i blöt över natten. Häll sen bort vattnet.

Koka upp 8 dl vatten med salt. Lägg i ärter, och koka under lock i ca 45 minuter. Tillsätt sen lök, salvia och äppelcidervinäger, och hälften av sötpotatistärningarna. Koka i ca 30 minuter eller tills sötpotatisen och ärterna känns mjuka.

Stek under tiden resten av sötpotatistärningarna i lite olja tills de får färg. Stek också serranoskinkan hastigt så att den blir krispig.

Mosa soppan lite med en träslev eller med stavmixer. Späd ev. med lite mer vatten. Häll upp och toppa med de stekta sötpotatistärningarna och skinkan.

Inga kommentarer: