söndag, oktober 22, 2006

BudapestrulleMycket lättare än jag trodde!

Budapestrulle
6-8 portioner

5 äggvitor
3 dl socker
150 g hasselnötter
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
1/2 dl mandelspån

3 dl vispgrädde
1 liten burk mandarinklyftor

Värm ugnen till 150°C. Mal nötterna i en matberedare. Blanda i en skål med kakao och mjöl. Vispa äggvitorna tills de börjar styvna, och blanda ner sockret, lite i taget, och vispa tills det blir en tjock, blank maräng. Vänd försiktigt ner nötblandningen. Bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna. Strö över mandelspånen. Grädda i ca 20 minuter, tills ytan känns torr. Höj värmen till 175°C efter 15 minuter.

Ta ut, lyft ut pappret på ett galler, och låt svalna helt. Vänd sedan upp och ner på ett annat bakplåtspapper eller på teflonduk, så att mandelsidan kommer neråt. Dra av det första pappret - försiktigt. Låt mandarinklyftorna rinna av. Vispa grädden och blanda med klyftorna, och bred ut på kakan. Sen är det dags att rulla! Använd gärna duken kakan ligger på för att hjälpa till att rulla riktigt fint, precis som med sushi. Var försiktig, den spricker väldigt lätt.

Skär av kantbitarna (bonus till bagaren) och låt stå kallt i ett par timmar innan servering. Går att frysa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gammal favorit blir som ny! En av mina verkliga favvisar. Och så lättgjord! Jag erinrar mig att jag sett ett recept där man vispar i lite pulvervaniljsås också. Får nog se till att göra den här nästa söndag...
(och - helt rätt - det VAR inte Macadamianötter i min kaka - tog fel i hastigheten ;) )

Anne sa...

Oh, jag tyckte mig också se något sånt recept ja, jag surfade runt i största allmänhet för att hitta nåt som kunde tänkas funka. Det här blev en kompromiss. Pulvervanilj har jag aldrig hemma, så jag klickade bort det receptet rätt snabbt, men det hade säkert blivit gott.

Och ja, jag trodde väl det :)