torsdag, september 14, 2006

Små PavlovorGrymt god sommardessert - eller en dessert året runt, när du vill låtsas att det är sommar. Perfekt med grädde och färska bär, eller för all del inlagd frukt eller något annat som passar. Hyvlad mörk choklad är inte heller fy skam.

Stort recept - går bra att halvera, och det går också bra att göra halva satsen i taget om du inte har en jättebra assistent som vispar åt dig, och en stor ugn.

Små Pavlovor
från Nigella Lawson

ca 18 stycken (men några brukar gå sönder..)

8 äggvitor
gnutta salt
500 g strösocker
4 tsk majsmjöl (jag använder vanlig maizena)
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 180°C, och förbered tre plåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna med en gnutta salt tills de är fasta men inte helt styva. Tillsätt lite socker i taget, och fortsätt vispa tills du har en härligt blank maräng. Strö över majsmjölet, lite vanilj och vitvinsvinäger, och rör försiktigt ner det.

Forma marängsmeten till små rundlar (ca 1 dm i diameter) på bakplåtspappret, och tryck till dem lite med baksidan av en sked så att de blir lätt skålformade.

Sätt in i ugnen, och sänk värmen till 150°C. Grädda i 30 minuter. Stäng av ugnen, men lämna marängerna inne i åtminstone 30 minuter till. (Gärna lite längre.) Ta ut, och lossa försiktigt pappret. Låt marängerna svalna på ett galler. Förvara sen i tätslutande burk, eller frys in dem.

Inga kommentarer: