fredag, september 01, 2006

Urshultsbygdens äppelkaka med kardemumma



Urshultsbygdens äppelkaka med kardemumma
räcker till 30 bitar
baserat på ett recept ur "Kyrkkaffe."

5 ägg
6,5 dl socker
250 g smör
7,5 dl mjöl
5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
5-6 syrliga äpplen

2-3 msk kardemummasocker (blanda gärna i ordning en hel burk och ha på lut, men ta annars ca 1/2 tsk kardemumma till ungefär 2-3 msk strösocker.)

Värm ugnen till 200°C. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och rör ner det. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och rör ner i de våta ingredienserna. Häll upp i en smord långpanna. Kärna ur och skiva äpplena - skala inte, det blir vackrare så - och lägg skivorna i ett fint mönster. Strö över kardemummasocker.

Grädda i ca 30 minuter, eller tills kakan har blivit gyllenbrun.


Inga kommentarer: