måndag, september 25, 2006

Monkey BreadVarför heter det Monkey Bread? Ingen aning. För att man drar isär bullarna kanske, lite som.. en apa skulle göra? Nåja. Strunt samma. Det är i alla fall väldigt gott - helt enkelt kanelbullar i brödform.

Monkey Bread

75 g smör + 25 g
2,5 dl mjölk
25 g jäst
70 g socker
salt, en nypa
7-8 dl mjöl
strösocker, farinsocker och kanel

Smält 75 g smör i en liten kastrull. Häll i mjölken, och värm till ca 40°C. Smula ner jästen i en stor skål, och häll över den varma degvätskan och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och socker, och det mesta av mjölet. Arbeta för hand eller i maskin tills du har en smidig, blank deg.

Jäs i en ren skål, med handduk över, i ungefär en halvtimme eller tills degen är dubbelt så stor.

Smält resten av smöret. Blanda lika mycket strösocker och farinsocker (ca 1/2 dl av varje är bra att börja med) och en nypa kanel i en liten skål.

Pensla en brödform med lite smör, och strö över lite kanelsocker.

Ta sen bitar av bulldegen och rulla till golfbollsstora kulor. Doppa i smöret, och sedan i kanelsockret. Lägg i brödformen, och fortsätt tills du är klar med all deg.

Täck formen och låt det jäsa i ungefär en halvtimme till. Sätt ugnen på 225°C och grädda i tio minuter. Sänk sen värmen till 175°C, sätt formen längst ner i ugnen, och grädda i tio minuter till. (Totalt tjugo minuter, alltså.)

Inga kommentarer: