fredag, juli 28, 2006

PersikoglassPersikoglass
Från Nigella Lawson: Forever Summer

10 mogna persikor
6 msk strösocker med vaniljsmak (skrapa ur en vaniljstång och blanda i, eller blanda ner ca 1 msk vaniljsocker)
1 lime, pressad
3 dl mellangrädde
4 äggulor
3 dl vispgrädde

Börja med att ugnsbaka persikorna. Sätt ugnen på 210°C. Dela och kärna ur persikorna, och lägg dem i en liten ugnsform med den håliga sidan uppåt. Strö över tre matskedar av det vaniljdoftande strösockret, pressa över limen, och baka i 20-30 minuter.Ta ur formen, låt svalna lite, och skala sedan persikorna. (Det går busenkelt, de ramlar ut nästan av sig själva.) Kör persikohalvorna i en matberedare tills du har en puré. Låt purén svalna helt, gärna över natten. (Du kan ev. blanda i ett par matskedar persikolikör, om du råkar ha det hemma.)

Värm mellangrädden i en kastrull. Vispa ihop äggulor och de tre återstående matskedarna med socker i en liten skål, och häll över den varma mellangrädden. Vispa ordentligt, och värm i en liten kastrull eller över vattenbad, tills det hela tjocknar. Det tar lite tid, så bli inte orolig om det inte tjocknar direkt. Vispa hela tiden, längs med botten.

Låt krämen svalna, helt. Vispa vispgrädden. Rör ihop persikopurén och äggkrämen, och vänd sedan ner den vispade grädden. Kör i glassmaskin i ca 20 minuter.

Inga kommentarer: