söndag, februari 25, 2007

Kryddiga äppelpajer

spicyapplepie

Kryddiga äppelpajer

Deg:
100 g smör
100 g socker
20 ml mjölk
1 ägg
200 g mjöl

Kör smör, socker, mjölk och ägg i matberedare. Tillsätt mjöl, och kör tills det precis går ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme. Degen räcker till sex små pajer - minst - men det går bra att frysa om det blir något över.

Fyllning:
1 äpple per person, skalat och skuret i små bitar
1 msk socker per person
lite smör
kanel
kardemumma
ingefära

Pensling:
1 ägg
socker

Blanda äppelbitarna med socker, kanel, kardemumma och ingefära. (Kryddor tar du så mycket du vill av - jag tog ganska mycket kanel, och kanske 1/2 tsk av kardemumma och ingefära) Smält smöret, och fräs äppelbitarna tills de är lite mjuka och sockret är karamelliserat - ca 5 minuter.

Lägg äpplena i små portionsformar.

Kavla ut degen tunt, och ta ut lock. Du behöver ett väl mjölat bakbord, annars fastnar den lätt. Täck formarna, och skär små lufthål i. Pensla med ägg och strö över lite socker. Grädda i 200°C i ca 15-20 minuter, eller tills locken har fått fin färg.

Recept på engelska:
Spicy Apple Pie

Inga kommentarer: