lördag, december 26, 2009

Lammtagine

lammtagine

Här kommer ett fantastiskt recept som jag fått av en tjej på AFF:s trevliga matforum. Några små ändringar bara...

Lammtagine

4-6 portioner

1 kg lammkött i lagom grytbitar
olivolja
2 gula lökar, grovt hackade
4-5 vitlöksklyftor, grovt hackade
3 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
3 lagerblad
1 msk socker
1/2 g saffran
1/2 msk kanel
½ msk spiskummin
1 röd chili, finhackad eller 1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar
5 soltorkade tomater i strimlor
rivet skal och saft av 1 citron
100 g torkade aprikoser i strimlor
några kvistar färsk rosmarin
4-5 tomater, urkärnade och tärnade

Bryn köttet i lite olja i en stor gryta, och ta åt sidan. Bryn lök och vitlök, och tillsätt tomatpuré. Rör om noga och fräs i ett par minuter. Lägg ner köttet igen, och tillsätt vatten, alla kryddor och soltorkade tomater. Låt småkoka i ca 45 minuter, eller längre - köttet ska bli mört. Tillsätt citronsaft och skal, aprikoser och rosmarin, och koka ihop i ca 15 minuter. Tillsätt till sist tomaterna i fem minuter.

Servera gärna med cous-cous eller bulgur, och en klick matlagningsyogurt, och gärna lite grönsaker. Vi hade, som ni ser på bilden, lite lättkokt broccoli.

Recept på engelska:
Lamb Tagine

onsdag, december 23, 2009

Gräddkola med vanilj

vanillabeancaramels2

Gräddkola med vanilj

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1/2 dl ljus sirap
2 msk vit sirap
2 vaniljstänger

Blanda allt utom vanilj i en vid kastrull och koka på medelvärme tills kolan är 125-128°C beroende på hur hård du vill ha den. (Jag gillar hård, seg kola, så jag kör på den lite högre temperaturen.) Rör ner fröna från vaniljstängerna. Häll ut i en smord form (eller ännu bättre, klädd med teflonmatta eller bakplåtsfolie) och låt stelna innan vänder upp kolan på en skärbräda och skär den i bitar.

vanillabeancaramels1

Recept på engelska:
Vanilla Bean Caramels

lördag, december 19, 2009

Körsbärs- och vaniljmacarons

cherrymacarons

Den här gången silade jag inte mandelblandningen utan använde den ändå - det blev som ni ser lite mer knottriga macarons. Lika goda, men inte riktigt lika vackra...

cherryvanillamacarons

Körsbärs- och vaniljmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
röd eller rosa pastafärg

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop tillsammans med färgen - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Körsbärssmörkräm med vanilj:
1/2-1 dl körsbärssirap (finns i välsorterade mataffärer)
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur
1 vaniljstång, urskrapad
rosa pastafärg

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, tillsätt vaniljskrapet och sen körsbärssirapen, lite i taget. Avsluta med att färga krämen lagom rosa.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Cherry Vanilla Bean Macarons

fredag, december 18, 2009

Polkagrismaränger

peppermintmeringue-2

Polkagrismaränger
minst 50 små maränger

3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk pressad citron
50 g polkagrisar
1-2 tsk mintextrakt
röd färg (jag använder Wilton's pastafärger)

peppermintmeringue-1

Blanda äggvitor och socker i en bunke. Ställ den över en kastrull med sjudande vatten och vispa med äggvisp tills marängen är riktigt tjock och glänsande. Ta av från värmen och vispa ett par minuter till. Droppa ner citronen under tiden.

Krossa polkagrisarna fint i mortel och vänd ner tillsammans med mintextrakt. Rör ner lite färg, antingen gör du dem helt rosa eller så rör du lite slarvigt så de blir marmorerade. Fyll smeten i en spritspåse med stort munstycke (jag använder Wilton 1M) och spritsa små, fina maränger.

Grädda på 100°C i 45 minuter. Stäng av ugnen och låt dem svalna.

Recept på engelska:
Peppermint Meringues

torsdag, december 17, 2009

Kryddiga chokladkakor med kanderad ingefära

chocolate-gingercookies

Chokladkakor med ingefära

5 dl mjöl
4 msk kakao
1,5 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk ingefära, malen
1/2 tsk kanel, malen
1/4 tsk nejlikor, malda
1/4 tsk svartpeppar, finmald
110 g osaltat smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
1 stort ägg
4 msk mörk sirap
2 tsk balsamvinäger
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
1 dl mörk choklad, fint hackad
1 dl kanderad ingefära, hackad
1 dl råsocker

Blanda mjöl, kakao och alla kryddor i en bunke. Vispa smör och socker tills det är fluffigt och ljust. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda ner sirap, vinäger och vanilj. Tillsätt de torra ingredienserna, lite i taget, och blanda till en jämn deg. Tillsätt till sist choklad och ingefära.

Forma små bollar av smeten och rulla i råsocker. Platta till lite och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175°C i ca 10 minuter.

Recept på engelska:
Spicy Chocolate Cookies with Candied Ginger

onsdag, december 16, 2009

Bästa pepparkakorna

pepparkakor09-1

Jag började med det här receptet, men ändrade lite vad gäller kryddorna. Och ja, det SKA verkligen inte vara något smör i. Jag blev också förvånad.

pepparkakor09-2

Pepparkakorna höjer sig en del tack vare bikarbonatet, och håller därmed formen något sämre än en del andra recept. Det är inte läge för de allra mest detaljerade kakmåtten.

3 dl grädde
3 dl sirap
7,5 dl socker
2 tsk kanel, malen
1,5 tsk kryddnejlikor, malda
1 tsk kardemumma, malen
1/2 tsk pomeransskal, malda
2 tsk ingefära, malen
1,5 msk bikarbonat
1 kg vetemjöl

Blanda grädde, sirap och socker i en köksassistent, eller rör ihop för hand. Rör ner alla kryddorna och bikarbonatet, tillsammans med ungefär hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, tills du har en fast och fin deg som inte är alltför kladdig. Dela i sex delar, forma rullar och slå in i plastfolie. Lägg i kylen för att låta degen mogna - gärna en vecka.

Kavla ut, ta ut kakor, och grädda i ca 160°C i 8-10 minuter. (8 blev perfekt för mig, jag har varmluftsugn.)

Recept på engelska:
The best Gingerbread cookies

fredag, december 11, 2009

Surdegsbröd med ricotta för bebisar

babysourdough2

Jag ville ha ett bröd som var helt utan salt, mjukt och saftigt men med mild smak. Det här blev resultatet - ett bröd med små hål som är lätt att skiva riktigt tunt.

Surdegsbröd med ricotta för bebisar
en limpa

200 g vatten
50 g surdeg
10 g färsk jäst
100 g ricotta
450 g vetemjöl

Blanda alla ingredienserna och knåda i en degblandare ca 10 minuter. Degen ska inte kännas klibbig, men vara ganska mjuk. Låt jäsa i två timmar.

Platta ut degen till en rektangel, rulla ihop den och lägg i en smord brödform. Låt jäsa igen, 1-2 timmar.

Grädda sen på 200°C tills brödet har en innertemperatur på ca 96-98°C - det tar en dryg halvtimme.

Recept på engelska:
Baby Sourdough Bread with Ricotta

måndag, december 07, 2009

Pepparkaksmacarons

gingerbreadmacarons

Ta helst ut äggvitorna ur kylen redan dagen innan du tänker baka. De kan stå i en övertäckt skål över natten.

Pepparkaksmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
1 msk pepparkakskryddor (eller ersätt med 1 tsk vardera av kanel, kardemumma och ingefära)

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga med kryddorna.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Citron- och ingefärssmörkräm

3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur
1-2 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 citron

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, smaksätt med ingefära och citronzest.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Gingerbread Macarons

fredag, december 04, 2009

Kycklingben med marsala

kycklingben-marsala

Kycklingben med marsala
6 personer

1,8 kg kycklingben
olivolja
6 klyftor vitlök
en rejäl näve taggiascaoliver eller små kalamataoliver
3-4 msk kapris
4-5 färska tomater, i klyftor
100 ml marsala
salt, peppar

Bryn kycklingbenen lite, i olivolja i en gryta. Grovhacka vitlöken och strö över den tillsammans med vitlök, oliver, kapris och tomater. Salta och peppra och häll på marsalavinet.

Stek i ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter, tills kycklingen är genomstekt.

Servera med potatis och lättkokta gröna bönor.

Recept på engelska:
Chicken Legs in Marsala

måndag, november 30, 2009

Italiensk linssoppa

italiensklinssoppa

Extremt mumsig soppa - tack Katja för inspirationen!

Italiensk linssoppa

1 gul lök
1 klyfta vitlök
2-3 morötter
2 palsternackor
3 potatisar
1 dl röda linser
70 g bacon
8 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller buljongtärnng
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk timjan
2 lagerblad
salt och peppar
smör

Hacka lök och vitlök. Skala morötterna, palsternackor och potatis, och slanta respektive tärna. Skär baconet i strimlor.

Fräs baconet i en torr panna tills det har fått lite färg. Tillsätt lite smör, och lök, vitlök, morötter och palsternacka. Fräs i fem minuter, tillsätt sen linser och potatis. Fräs ett par minuter till, och häll sen på vatten, buljong/fond, timjan och lagerblad.

Täck med lock och koka ca 20 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka. Späd med mjölk och grädde, och smaka av med salt och peppar.

Recept på engelska:
Italian Lentil Soup

onsdag, november 25, 2009

Äppelmuffins med majsgryn

apple-cornmealmuffins-1

Äppelmuffins med majsgryn
ca 15

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl majsgryn (cornmeal - använd polenta om du inte får tag på majsgryn. INTE majsmjöl.)
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 msk kanel
110 g smör, smält
1 ägg
3-4 msk honung
75 g socker
1,8 dl mjölk
2-3 äpplen, fint tärnade

apple-cornmealmuffins-2

Om du använder polenta kan du börja med att blanda den med 1 dl av mjölken i ca 15 minuter, så den blir lite mjukare. Majsgryn är mer finmalda och behöver inte blötläggas.

Blanda mjöl, majsgryn, bakpulver, kanel och salt i en skål. Vispa ihop ägget med smör, honung, socker och mjölk. Blanda ner i den torra ingredienserna och rör försiktigt tills det är precis blandat. Häll ner äppelbitarna och vänd försiktigt. Fördela i normalstora muffinsformar, och baka i 200 grader ca 15-18 minuter. De ska bli gyllene, och inte vara kladdiga om du känner efter med en provsticka.

Recept på engelska:
Apple Cornmeal Muffins

söndag, november 22, 2009

Surdegsbröd med äpple och valnöt

applewalnutbread

Här kommer ett recept baserat på ett från Pain de Martin. Jag använde fyrkornskross istället för vetekross, och jäste allt lite längre, men det är ungefär de enda ändringarna.

Surdegsbröd med äpple och valnöt
2 formbröd

På kvällen: 

100 g rågsurdeg

300 g ljummet vatten

180 g fint rågmjöl

500 g urkärnat och skalat äpple
50 g farinsocker

200 g fyrkornskross
300 g kokande vatten

Blanda surdeg, vatten och mjöl. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Mixa äpple och socker i matberedaren till en smet. Ställ i kylskåp över natten.

Blanda fyrkornskross och vatten, täck med plast, och låt stå i rumstemperatur över natten.

Nästa morgon:
500 g vetemjöl (gärna med mycket protein)
150 g fint rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt

Blanda samman alla ingredienser med surdegen, äppelmixen och skållningen från dagen innan, och knåda i maskin i ca 10 minuter (eller dubbelt så länge för hand). Det blir en kladdig smet. Täck med plast och jäs till dubbel storlek - min fick jäsa i 3-4 timmar.

Smörj två limpformar med smör, och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl om du vill. Täck med en handduk eller plast, och jäs tills degen rest sig lite i formarna - min stod i ungefär 2 timmar.

Sätt ugnen på 250°C.

När ugnen är varm, ställ in bröden och sänk värmen till 200°C. Ställ in bröden och grädda i ca en timme. Kolla med ugnstermometer - de ska ha en innertemperatur på 98°C.

Recept på engelska:
Apple Walnut Sourdough

fredag, november 20, 2009

Kryddiga Fläskfiléwraps

spicyporkburritos

Det här äter vi till middag ikväll.

Kryddiga Fläskfiléwraps
1 fläskfilé, skuren i tärningar
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk rökt, stark paprika (Pimentón de la Vera)
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk ancho chili
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
salt
svartpeppar

Blanda alla kryddorna, och häll tillsammans med fläskfilétärningarna i en plastpåse. Låt marinera i minst två timmar. Stek sen i lite olja.

Servera med tortillas, rödlök, koriander, tomater, riven stark ost och mosad avocado med lite vitlök i.

Recept på engelska:
Spicy Pork Wraps

onsdag, november 18, 2009

Mangokyckling

mangochutneychicken

Mangokyckling
4 portioner

2 kycklingbröst
2 lårfileer
Smör
1 röd chili, fint hackad
1 dl vatten
1 msk mörk soja
1 purjolök, strimlad
2 dl creme fraiche, lätt
4 msk mango chutney
100 g tärnad mango
ev lite majsstärkelse

Skär kycklingen i mindre bitar, och bryn i smör i en stekpanna. Flytta över till en gryta. Lägg ner chili och purjo. Häll på soja och vatten och koka på hög värme tills kycklingen är genomstekt och vattnet reducerat lite. Ha i mango chutney och crème fraîche och koka ihop ca fem minuter. Späd ev med mer vatten, eller red av med lite majsstärkelse om grytan är för tunn. Vänd ner mangon.

Servera med kokt ris, smörfrästa grönsaker (jag hade morötter och paprika, kryddade med lite spiskummin) och mango chutney.

Recept på engelska:
Mango Chicken

lördag, november 14, 2009

Cashewbräck

cashewbrittle

Cashewbräck

250 g socker
40 ml vit sirap
60 g vatten
55 g osaltat smör
1/4 tsk bikarbonat
1/2 msk havssalt
170 g saltade cashewnötter

Blanda socker, sirap, vatten och smör i en kastrull, och koka på medelhög värme. Rör inte om. Det ska bli en gyllenbrun karamell. (Räkna med ca 10-15 minuter, men det beror mycket på vilken kastrull du använder.)

Dra kastrullen av plattan, rör ner bikarbonatet och saltet - var försiktig, det kommer bubbla! Rör ner cashewnötterna, och häll genast upp smeten på en teflonmatta. Tryck ut smeten med baksidan av en slev så att det blir en jämntjock platta - jobba fort, den stelnar direkt.

Låt svalna helt, bryt sen i bitar och förvara i en tätslutande burk.

Recept på engelska:
Cashew Brittle

måndag, november 09, 2009

Kokoskyckling

chicken-coconut-pasta

Kokoskyckling
2 portioner

2 kycklingfiléer
1 liten gul lök
1 gul paprika
färsk riven ingefära
2 morötter, grovt rivna
400 ml kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
1/2-1 tsk fisksås
1 tsk japansk soja
olivolja

Skär kycklingen i mindre bitar. Hacka löken grovt, strimla paprika, riv ingefära och morötter. Stek kycklingen i lite olivolja, och låt även lök, paprika, ingefära och morötter fräsa med när kycklingen fått färg. Häll på kokosmjölken, och krydda med sambal oelek, fisksås och japansk soja. Servera med färsk pasta.

Recept på engelska:
Coconut Chicken

onsdag, november 04, 2009

Lammfärssås till pasta

lammfarspasta

Lammfärssås till pasta
4 portioner

1 gul lök, hackad
4 klyftor vitlök, hackade
2 msk olivolja
150 g champinjoner, fint hackade
500 g lammfärs
2,5 dl rödvin
2 msk tomatpure
1 msk mjölk
2 burkar (a 400 g) krossade tomater
salt
peppar
1 msk socker
2 tsk torkad oregano

Fräs lök och vitlök i olivoljan på medelvärme ett par minuter, tills löken mjuknat lite. Lägg ner champinjonerna och låt dem steka tills de krympt ner lite. Lägg i lammfärsen. Bryn tills färsen har fått lite färg, häll sedan på rödvin. Låt koka in ordentligt. Blanda mjölk och tomatpuré, och tillsätt det tillsammans med tomaterna, salt, peppar, socker och oregano. Koka under lock i minst 30 minuter.

Servera med pasta, och gärna med lite smulad fetaost.

Recept på engelska:
Lamb Mince Sauce

torsdag, oktober 29, 2009

Krämig pastasallad från Latinamerika

creamy-latin-pastasalad

"Evaporated milk" finns på burk, och är mjölk där hälften av vattnet är borttaget så den är "tätare". Den innehåller inget tillsatt socker, så var noga med att du inte tar "sweetened condensed milk" som är något helt annat. Kan vara svårt att hitta - jag fick leta i en asiatisk affär. Nästa gång ersätter jag den nog med creme fraiche istället - helt annorlunda, men det borde bli gott det med.

Originalreceptet är från Ingrid Hoffmans bok "Simply Delicioso" och innehåller dessutom finhackad selleri, rödlök och skinka.

Krämig pastasallad från Latinamerika

400 g pastaskruvar
1,25 dl "evaporated milk"
1/2 dl olivolja
150 g smulad fetaost
1 kruka koriander, finhackad
2 msk pressad lime
salt, peppar
1 orange paprika, hackad
1 röd paprika, hackad
2 dl gröna ärter, tinade
1,5 dl gröna oliver, urkärnade

Koka pastan i rikligt med saltat vatten, häll av.

Blanda mjölk, olivolja, fetaost, koriander och lime i en matberedare. Krydda med lite salt och peppar.

Blanda pastan med hackad paprika, ärter och oliver. Blanda ner dressingen.

Låt gärna salladen stå nån timme före servering, så att smakerna hinner blanda sig.

Recept på engelska:
Creamy Latin Pasta Salad

tisdag, oktober 27, 2009

Körsbärs- och aprikosmarmelad

cherry-apricot-jellyroll

Körsbärs- och aprikosmarmelad

300 g aprikoser, urkärnade
500 g körsbär, urkärnade
8 aprikosmandlar
2 vaniljstänger
600 g syltsocker
2 msk vatten

Blanda allt i en gryta, och koka upp. Koka under omrörning i fem-tio minuter. Ta av värmen, skumma noga och ta ur aprikosmandlarna. (Du kan ha kvar dem i burkarna för mer mandelsmak om du vill.) Häll upp på rena burkar.

Används med fördel i rulltårta!

Recept på engelska:
Cherry Apricot Preserves

lördag, oktober 24, 2009

Choklad- och jordnötsmacarons

peanutbuttermacaron

Choklad- och jordnötsmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor
2 msk socker
110 g mandel, skållad och skalad
200 g florsocker
2 msk kakao
2 msk saltade jordnötter, hackade

fyllning:
75 g osaltat smör
85 g jordnötssmör (creamy)
florsocker

Mixa florsocker, kakao och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa hälften med lite hackade salta jordnötter. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Fyllning: Vispa smör och jordnötssmör luftigt. Smaka av med florsocker så att det blir lagom sött, och lagom stadigt att bres ut. Bred på hälften av skalen, och lägg ihop till dubbla kakor.

Recept på engelska:
Chocolate Peanut Butter Macarons